Πρόγραμμα εμβολιασμού για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις μαθήτριες Α Γυμνασίου από τη νέα σχολική χρονιά

Πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο HPV (Human Papilloma Virus) κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα εφαρμόσει κατά τη νέα σχολική χρονιά 2017-2018 το Υπ. Υγείας σε γυμνάσια, δημόσια και ιδιωτικά.

Ενημερώνοντας σχετικά σχολεία και γονείς, το Υπ. Παιδείας επεσήμανε με εγκύκλιό του ότι το εμβόλιο HPV προστατεύει από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων και από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όσο για το πρόγραμμα εμβολιασμού του Υπ. Υγείας, το Υπ. Παιδείας εξήγησε ότι σε αυτό θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής κορίτσια της Α΄ τάξης γυμνασίου που φοιτούν σε σχολεία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και έχουν ημερομηνία γέννησης από 01/01/2005-31/12/2005. Η εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει από τη Σχολιατρική Υπηρεσία του Υπ. Υγείας, με βάση τη συνήθη πρακτική για τα υπόλοιπα εμβόλια. Ωστόσο, επειδή αφορά νέο πρόγραμμα εμβολιασμού, το Υπ. Υγείας ετοίμασε ενημερωτικό υλικό για σκοπούς κατάλληλης ενημέρωσης και προετοιμασίας των γονιών των εμπλεκόμενων μαθητριών.

Ας μάθουμε περισσότερα για το εμβόλιο HPV

Το HPV εμβόλιο δεν εμπεριέχει τον ίδιο τον ιό ή τμήμα του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό. Είναι μη λοιμογόνο, ανασυνδυασμένο και περιέχει μία πρωτεΐνη του ιού που παράγεται με τεχνητό τρόπο στο εργαστήριο. Η πρωτεΐνη αυτή μιμείται τη φυσική λοίμωξη και παράγει αντισώματα στον οργανισμό χωρίς να τον μολύνει.

Το εμβόλιο απευθύνεται σε όλα τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες από 12 -26 ετών. Ο εμβολιασμός έναντι του HPV πρέπει να αποτελεί ρουτίνα για όλα τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών. Στην ηλικία αυτή ολοκληρώνεται η χορήγηση όλων των υποχρεωτικών εμβολίων του βασικού παιδιατρικού εμβολιασμού. Οι ηλικίες αυτές εμβολιάζονται πριν εισέλθουν στην ηλικία αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από τον ιό HPV. Επίσης οι μικρές ηλικίες παρουσιάζουν πολύ καλή ανοσολογική απάντηση στον εμβολιασμό και ακολουθούν το δοσολογικό σχήμα του εμβολιασμού με μεγαλύτερη συμμόρφωση. Οι κοπέλες που είναι μεγαλύτερες των 15 ετών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό, καθώς η αιχμή της λοίμωξης από τον ιό HPV, είναι η ηλικία 16 έως 26 ετών. Κάθε επαφή σημερινή ή μελλοντική μπορεί να μεταδώσει κάποιον τύπο του ιού. Είναι σημαντικό ότι σε αυτή την ηλικία δεν εμφανίζονται μόνον λοιμώξεις αλλά ακόμα και νοσήματα, από τα οποία μπορεί να προστατευθεί η νεαρή γυναίκα μέσω του εμβολιασμού. Ακόμα και στις κοπέλες που έχουν ήδη προσβληθεί από κάποιον τύπο του ιού HPV, ο εμβολιασμός προστατεύει από τους υπόλοιπους τύπους που καλύπτει το εμβόλιο. Επομένως στόχος είναι να εμβολιασθεί η νεαρή γυναίκα όσο το δυνατόν νωρίτερα και ανεξάρτητα από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών

H χορήγηση του εμβολίου θα γίνει σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 6 μηνών η 1η από τη 2η. Η χορήγηση της 1ης δόσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2017 και n 2η δόση μέχρι το τέλος Μαΐου 2018.