9 πράγματα που δεν θα σου πει ποτέ ο παιδίατρος σου!

Ο παιδίατρος μοιάζει -και πολλές φορές είναι- ο σωτήρας μας. Ειδικά, εμάς των πιο νέων γονιών. Δεν διστάζουμε να τον ενοχλήσουμε για το παραμικρό και εκείνος ή εκείνη απαντά σε κάθε μας ερώτηση, ακόμα και την πιο απλή.

Ο παιδίατρός μας, λοιπόν, ξέρει σχεδόν τα πάντα για εμάς και το παιδί μας, ενώ είναι πρόθυμος να συζητήσει το κάθε τι. Υπάρχουν, όμως, μερικά πράγματα που λίγοι παιδίατροι θα πουν ανοιχτά. Ρωτήσαμε και μάθαμε ποια είναι αυτά:

Μην προσπαθείτε σε ένα ραντεβού να βολέψετε δυο παιδιά

«Αντιλαμβάνομαι ότι βιάζεστε. Μπορεί και το 3ο παιδάκι σας να σας περιμένει στο σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να ρίξω μια γρήγορη ματιά και στον μεγάλο σας, αφού είναι εδώ. Αν πηγαίνατε στον γυναικολόγο με την μαμά σας θα ρωτούσατε αν μπορεί να τσεκάρει και εσάς στα γρήγορα;», Περικλής, 40 ετών.

Το πρόγραμμά μας είναι φορτωμένο

«Καμιά φορά έχουμε μόλις 5 λεπτά ανάμεσα στα ραντεβού οπότε αν είναι εύκολο ρωτήστε ό,τι θέλετε στη διάρκεια του ραντεβού σας ή στην αρχή της συνάντησής μας. Διαφορετικά, κανονίστε εξ αρχής ένα μεγαλύτερο ραντεβού», Ελένη, 38 ετών.

Μην ψάχνετε στο Ίντερνετ για συμπτώματα και αντιμετώπιση

«Σίγουρα, αν θέλετε να ρίξετε μια ματιά για ό,τι σας απασχολεί μπορείτε, αλλά μην κάνετε διάγνωση μέσα από το διαδίκτυο. Και σίγουρα μην έρθετε σε έμενα για να σας δώσω την αγωγή που αυτό προτείνει…», Χριστίνα, 33 ετών.

Μην απειλείτε τα παιδιά σας με τον “γιατρό”

«Αφήστε στην άκρη όλες τις απειλές τύπου “Αν δεν φας το φαγητό σου θα πάμε στο γιατρό”. Πώς περιμένετε μετά το παιδί σας να έρθει σε εμάς χωρίς κλάματα και φωνές;» Αντώνης, 48 ετών.

Καμιά φορά ακόμα και εμείς δεν ακολουθούμε τις συμβουλές μας

«Σας είπα να αφήσετε το μωρό σας να κλάψει τη νύχτα για να κοιμηθεί μόνο; Να ξέρετε πως εγώ δεν ακολούθησα αυτή τη συμβουλή…», Μαρία, 35 ετών.

Μην αγχώνετε τα παιδιά σας στο ιατρείο

«Τα παιδιά ξέρουν, ότι όταν τους λέμε ότι κάτι δεν θα πονέσει, τότε θα πονέσει. Είναι καλύτερο να μην αναφέρουμε καν τη λέξη “πόνο” μέσα στο ιατρείο. Το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί άγχος», Ειρήνη, 50 ετών.

Τα μικρόβια είναι παντού

«Στο ιατρείο μου έχω αίθουσα αναμονής για τα παιδιά που είναι υγιή και για εκείνα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, όπως είναι οι ιώσεις. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι τα παιδιά σας είναι προστατευμένα. Τα μικρόβια είναι παντού και μεταφέρονται με τον αέρα! Αν καμιά φορά τύχει να καθίσετε κοντά σε ένα παιδάκι που τρέχει η μύτη του, πάντως, δεν θα κολλήσετε…», Πέτρος, 55 ετών.

Αγαπάμε τα παιδιά

«Δεν θα κάναμε αυτή τη δουλειά διαφορετικά. Είναι μια δύσκολη και απαιτητική δουλειά, αλλά μας αρέσει πάρα πολύ να βοηθάμε τα παιδιά. Σεβαστείτε το», Δημήτρης, 43 ετών

Ακούστε το ένστικτό σας

«Ξέρετε τα παιδιά σας καλύτερα από τον καθένα. Πείτε στο γιατρό σας ότι κάτι πηγαίνει στραβά. Πρέπει να σας ακούσει!», Λευτέρης, 30 ετών.