Πώς η «Cruella» μάς θυμίζει πόση «ζημιά» μπορεί να προκαλέσει η τοξική σχέση μητέρας – κόρης

Η νέα ταινία της Disney «Κρουέλα», η οποία πραγματεύεται την προσωπικότητα της μοχθηρής γυναίκας που θέλει να κάνει γούνες τα 101 σκυλάκια της Δαλματίας έχει κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους με την Έμμα Στόουν να δίνει ρεσιτάλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το τρέιλερ της ταινίας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και ελκυστικό. Τελικά όμως, βλέποντας την ταινία μαθαίνουμε ποια είναι πραγματικά η Κρουέλα και κυρίως γιατί έγινε αυτή που έγινε, γιατί έχει αυτό το σατανικό γέλιο, οδηγεί σαν να έχει βγει από την Κόλαση και έχει τόσο ενδιαφέρουσες ενδυματολογικές επιλογές. Επίσης, είναι πράγματι τόσο κακιά που κυνηγά όλα αυτά τα αξιολάτρευτα σκυλάκια για τη γούνα τους;

Βλέποντας την ταινία η Κρουέλα φαίνεται να γίνεται πολύ πιο σκοτεινή από ό,τι φανταζόμαστε. Αν θέλετε να αφήσετε και τα παιδιά σας να τη δουν, καλύτερα να την παρακολουθήσετε πρώτα εσείς και μετά. Και κυρίως γιατί αποτυπώνει ζητήματα… μητέρας. Και φυσικά, επειδή έχει spoiler, αν θέλετε να συνεχίσετε να διαβάζετε, δείτε πρώτα την ταινία ή έστω το τρέιλερ! 

Ξεκινά αρκετά ευχάριστα. Η Εστέλλα είναι ένα έξυπνο, πεισματάρικο κορίτσι, που έχει μεγαλώσει με μία ανύπαντρη μητέρα. Σε μία σκηνή φαίνεται να ράβει, αλλά χωρίς να ακολουθεί το σχέδιο, παρά τις παρακινήσεις της μητέρας της, και παρουσιάζεται σαν ένα κορίτσι που βηματίζει στον ρυθμό που παίζει το δικό της ταμπούρλο.

Τη διώχνουν από το σχολείο για την επιθετική της συμπεριφορά, ενώ χτυπά αγόρια στην παιδική χαρά. Η μητέρα της τη βάζει σε ένα αμάξι και μετακομίζουν στο Λονδίνο για μία νέα αρχή. Όμως, στην πορεία κάνουν μία στάση  σε ένα πάρτι της πλούσιας Βαρόνης φον Χέλμαν για να ζητήσει οικονομική βοήθεια. Η Εστέλα βλέπει τη μητέρα της να ωθείται στο γκρεμό από τα τρία άγρια σκυλιά Δαλματίας της Βαρόνης. Το κορίτσι κατηγορεί τον εαυτό της, καθώς τα σκυλιά κυνηγούσαν αυτήν αρχικά.

Μία τρομακτική σκηνή, ακόμη και για ενήλικες. Δεν μας προκαλεί έκπληξη αυτό, καθώς στις ταινίες της Disney το κάθε παιδί έχει το δικό του δράμα, με έναν χαμένο γονιό. Η Κρουέλα πιστεύει, ότι φταίει εκείνη για τον θάνατό της. Κι έτσι τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Κάνει δύο φίλους, οργανώνουν ληστείες, πάντα φορώντας τις φανταστικές δημιουργίες της Εστέλλα. Τη βλέπουμε να μεταμορφώνεται από παιδί σε γυναίκα με μία πραγματική αίσθηση της μόδας, την οποία χρησιμοποιούν για κακούς σκοπούς.

Η τρομακτική αλήθεια που τη μετατρέπει σε «Κρουέλα»

Όταν η Εστέλλα κάνει το επάγγελμα των ονείρων της ως σχεδιάστρια μόδας για την Βαρόνη, νιώθει τελικά ότι βρίσκει το δρόμο της στον κόσμο. Συνειδητοποιώντας ποιος είναι ο άνθρωπος για τον οποίο δουλεύει, αρχίζει να έχει διχασμένη προσωπικότητα και αποφασίζει να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της μητέρας της και να της κάνει τη ζωή μαρτύριο.

Ανακαλύπτει, τελικά ότι η Βαρόνη είναι η βιολογική της μητέρα, και ότι διέταξε να τη σκοτώσουν, όταν ήταν βρέφος, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην καριέρα της.

Αντ ‘αυτού ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να εκτελέσει την μακάβρια εντολή, έδωσε το μωρό σε μία από τις υπηρέτριες της Βαρόνης, η οποία μεγάλωσε την Εστέλλα κρυφά. Είναι εξοργισμένη από την απάτη της, αλλά τελικά συμβιβάζεται με την αλήθεια και προσπαθεί να ολοκληρώσει την εκδίκηση της. Υιοθετεί το όνομα Κρουέλα οριστικά.

Η εγκατάλειψη και το τραύμα

Φτάνει στο σημείο ακόμη και της αυτοκαταστροφής. Κι εκεί υπάρχει ένα σημείο που μαθαίνουμε για το παρελθόν της Εστέλλα. Η ταινία βρίθει με ζητήματα εγκατάλειψεις, τραύματος, θρήνου. Οι σχέσεις μητέρας και κόρης είναι περίπλοκες. Πολύ λίγες γυναίκες λένε ότι είναι οι καλύτερες φίλες με τις μαμάδες τους και ότι ζουν σε μία αρμονική μαγεία.

Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές γυναίκες έχουν ανταγωνιστικές σχέσεις με τις μητέρες τους. Η ταινία μας υπενθυμίζει ότι πολλές φορές δεν είναι ο ένας μόνο ο κακός της υπόθεσης, αλλά τα λάθη γίνονται και από τις δύο πλευρές.

Οι περισσότεροι από μας προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και να αποδεχθούμε τη ριζοσπαστικότητα του άλλου – πόσο μάλλον του παιδιού μας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει, ότι θα πρέπει να χτίζουμε πάνω σε τοξικές σχέσεις. Εάν δεν υπάρχουν υγιή όρια για να κρατήσουν τη σχέση αυτή σε ένα φυσιολογικό, ουδέτερο επίπεδο θα υπάρχουν αποχωρισμοί, ακόμη κι αν πρόκειται για την ίδια μας τη μητέρα. Δεν μοιάζει με προδοσία; Ναι. Είναι μερικές φορές απαραίτητη; Μπορεί ναι.

Η μητρότητα έχει τόσο μεγάλη δύναμη που ενέχει και τον κίνδυνο να προκαλέσει πολύ πόνο. Υπάρχουν μητέρες που έχουν εγκαταλείψει τα παιιά τους, άλλες ήταν κακοποιητικές, άλλες δεν ζουν πια. Η Κρουέλα προσπάθησε να βρει μόνη τον δρόμο της, αλλά κατέληξε στο ίδιο μονοπάτι με την μοχθηρή, βιολογική της μητέρα.

Σίγουρα είναι μία ταινία φαντασίας, όμως σε πολλά σημεία γίνεται βαθιά ρεαλιστική, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις τοξικές σχέσεις μητέρας και κόρης και πόσο εύθραυστες μπορεί να γίνουν. Προτού καθίσετε στον καναπέ με τα παιδιά σας για μία κινηματογραφική βραδιά, σκεφτείτε απλά πως η ιστορία της Κρουέλα είναι μία ιστορία τραύματος και σκληρής αλήθειας.

Την ταινία σκηνοθετεί ο Κρεγκ Γκιλέστι σε μία προσαρμογή από τα «101 σκυλιά της Δαλματίας». Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Έμμα Στόουν, Έμμα Τόμσον, Τζόελ Φράι.

Με πληροφορίες από Scary Mommy