Πολλά συγχαρητήρια στον 14χρονοπου δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Πολλά συγχαρητήρια στον 14χρονοπου δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

«Θέλω να μετατρέψω το σαπούνι σε σύμβολο ελπίδας για την, προσιτή σε όλους, θεραπεία του καρκίνου του δέρματος», είπε ο 14χρονος Χέμαν Μπέκελε, ο οποίος ανακηρύχθηκε «ο κορυφαίος νεαρός επιστήμονας της Αμερικής».

Ο Χέμαν Μπέκελε -ένας 14χρονος μαθητής της ένατης τάξης από τη Βιρτζίνια- αναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού «3M Young Scientist Challenge» και έλαβε το βραβείο, αφήνοντας πίσω του άλλους εννέα φιναλίστ, σύμφωνα με τον Guardian.

«Θεραπεύοντας τον καρκίνο, με ένα σαπούνι τη φορά», δήλωσε κατά την απονομή. «Πάντα με ενδιέφερε η βιολογία και η τεχνολογία και αυτή η πρόκληση μου έδωσε την τέλεια πλατφόρμα για να παρουσιάσω τις ιδέες μου», πρόσθεσε.

Ο 14χρονος Χέμαν Μπέκελε

Η ευφυέστατη ιδέα του Μπέκελε

Ο ευφυέστατος μαθητής παρασκεύασε το σαπούνι από ενώσεις που θα μπορούσαν να επανενεργοποιήσουν τα δενδριτικά κύτταρα που προστατεύουν το ανθρώπινο δέρμα, επιτρέποντάς τους να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.

«Ελπίζω να μετατρέψω το σαπούνι σε σύμβολο ελπίδας για την, προσιτή σε όλους, θεραπεία του καρκίνου του δέρματος»

Στο βίντεο που έστειλε στον διαγωνισμό 3M Young Scientist Challenge, ο Μπέκελε είπε «πως τα νέα μυαλά μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο». Ο 14χρονος εμπνεύστηκε την ιδέα από τη ζωή του στην Αιθιοπία όπου έζησε μέχρι την ηλικία των 4 ετών.

Όπως δήλωσε στην Washington Post, είχε δει ανθρώπους να εργάζονται συνεχώς κάτω από τον καυτό ήλιο και ήθελε να κάνει κάτι για να τους βοηθήσει. «Ήθελα η ιδέα μου να μην είναι μόνο σπουδαία από επιστημονική άποψη, αλλά να είναι και προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το μελάνωμα, ο πιο θανατηφόρος καρκίνος του δέρματος

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACA), ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός από όλους τους καρκίνους, με το μελάνωμα να αποτελεί μόνο το 1%, αλλά να προκαλεί την πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι τα ποσοστά του μελανώματος αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες άνω των 50 ετών, και είναι πάνω από 20 φορές πιο συχνό στους λευκούς από ό,τι στους μαύρους. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά θνησιμότητας από μελάνωμα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία λόγω της προόδου στη θεραπεία.

Ο Μπέκελε δήλωσε στην κριτική επιτροπή που του απένειμε το βραβείο ότι ελπίζει να μετατρέψει το σαπούνι σε «σύμβολο ελπίδας και προσβασιμότητας σε έναν κόσμο όπου η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος είναι προσιτή σε όλους».

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Οι πονοκέφαλοι συνδέονται με τραυματικά γεγονότα από την παιδική ηλικία

“Γονιός δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι! Το παιδί, καθρέφτης της οικογένειας”