“Γονιός δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι! Το παιδί, καθρέφτης της οικογένειας”

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Σχολής Γονέων Λοΐζο Γιάσουμα με αφορμή το Εκπαιδευτικό Συνέδριο υπό τον τίτλο «Γονιός δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι! Το παιδί, καθρέφτης της οικογένειας». Το Εκπαιδευτικό Συνέδριο διοργανώνει η Παγκύπρια Σχολή Γονέων το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 (10:00 – 13:00) στην αίθουσα του Συνοδικού Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Ποιος είναι ο βασικός σκοπός της Παγκύπριας Σχολής Γονέων;

Η Παγκύπρια Σχολή Γονέων, που είναι ίσως ο μόνος οργανισμός ο οποίος ενώνει όλους τους φορείς που εμπλέκονται στα θέματα της παιδείας και της εκπαίδευσης, έχει ως πεδίο δράσης της την επιμόρφωση των γονιών, ασχολείται δηλαδή με τον πιο σημαντικό ρόλο που ο άνθρωπος επιτελεί στη ζωή του, αυτό του γονιού.

Μέσα στο πλαίσιο δράσης της η Σχολή Γονέων συνεχίζει και αναβαθμίζει την προσφορά υπηρεσιών, τις δράσεις και τις δραστηριότητές της καθώς και τις συνεργασίες της, επιτελώντας τεράστιο έργο προς την κατεύθυνση της επιμόρφωσης των γονιών. Συµµετέχει σε ευρωπαϊκά προγράµµατα, οργανώνει επαρχιακά και παγκύπρια συνέδρια, διαλέξεις και βιωµατικά εργαστήρια και εκδίδει εγχειρίδια για γονείς.

Η παραδοσιακή και ίσως, πιο βασική δραστηριότητα της Σχολής Γονέων, παραμένει η διοργάνωση διαλέξεων και βιωματικών εργαστηρίων. Οι επιμορφωτικές, αυτές, δραστηριότητες μπορούν να διοργανωθούν μέσω των συνδέσμων γονέων των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ώστε περισσότεροι γονείς να γίνονται αποδέκτες των υπηρεσιών που προσφέρει ο οργανισμός μας. Υπάρχει μια διαδικασία ως προς αυτό, για την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας της Παγκύπριας Σχολής Γονέων ή επικοινωνώντας με το γραφείο μας.

Ο κύριος σκοπός της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, όπως περιγράφεται στο καταστατικό της, είναι: «Η συμβολή στη βελτίωση των τρόπων ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών, η εφαρμογή σωστών τρόπων στην αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων και η εξασφάλιση όλων των δυνατών προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση μιας, όσο γίνεται, καλύτερης νέας γενιάς, ψυχικά υγιούς, ευτυχισμένης, δημιουργικής και χρήσιμης».

Θα ήθελα να μας πείτε τι θα περιλαμβάνει το Εκπαιδευτικό Συνέδριο της Παγκύπριας Σχολής Γονέων με θέμα “Γονιός δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι! Το παιδί, καθρέφτης της οικογένειας”.

Να αναφέρουμε, κατ’ αρχάς, ότι το συνέδριο προσφέρθηκε πριν από λίγους μήνες στη Λευκωσία, στο Παραλίμνι, στην Πάφο, στη Λεμεσό και στη Λάρνακα. Επαναλαμβάνεται τώρα στην επαρχία Λευκωσίας και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνοδικού της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023.

Ομιλητές θα είναι ο κος Ανδρέας Δημητρίου, Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος, Λειτουργός της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα «Αλληλεπίδραση Γονιών Παιδιών, Μια σχέση ζωής» και η κα Έλενα Χριστοφίδου, Εκπαιδευτικός, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, με το θέμα «Δεξιότητες Επικοινωνίας και Διαχείριση Θυμού».

Πρόκειται για δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα τα οποία θα παρουσιάσουν στο κοινό οι συνεργάτες μας με απλό και κατανοητό τρόπο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε συζήτηση, υποβάλλοντας ερωτήσεις και απόψεις, για θέματα που απασχολούν τους γονείς.

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, θα γίνει ξενάγηση των συνέδρων στο Πλανητάριο (το οποίο στεγάζεται στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής) από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.

Η Παγκύπρια Σχολή Γονέων ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές, οι οποίοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση και στην επιτυχία αυτής της πολύμηνης προσπάθειας που ολοκληρώνεται στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Χριστοφίδου και τον κο Δημητρίου για την ευγενική τους συνεργασία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα για το ενδιαφέρον του και για τη φιλοξενία που μας προσφέρει.

Ευχαριστούμε επίσης τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές και άλλους ενδιαφερόμενους που στηρίζουν τις επιμορφωτικές δραστηριότητες της Παγκύπριας Σχολής Γονέων.

“Τα παιδιά σίγουρα είναι ο καθρέφτης μας”. Οι γονείς θα λέγατε, και γενικότερα το οικογενειακό περιβάλλον με το οποίο συναναστρέφεται και μεγαλώνει ένα παιδί καθορίζουν τον χαρακτήρα του;

Ο ρόλος του γονιού είναι μοναδικός, ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος που αναλαμβάνει κάποιος. Ένας ρόλος ωστόσο με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις.

Σύμφωνα με την UNESCO, οι γονείς είναι παιδαγωγοί αναντικατάστατοι, οι βασικοί υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού τους. Μα την ίδια ώρα είναι απροετοίμαστοι για τον πολύ υπεύθυνο ρόλο τους και μάλιστα στη σημερινή εποχή που αφενός βάλλονται από υπερπληροφόρηση και παραπληροφόρηση, αφετέρου ο θεσμός της οικογένειας αλλάζει και μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Σίγουρα ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον έχει θετική επίδραση στη συμπεριφορά και γενικά στο χαρακτήρα ενός παιδιού.

Φανταστείτε ένα παιδί το οποίο ζει και μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον αγάπης, αλληλοκατανόησης, ηρεμίας, αλληλοσεβασμού μεταξύ των γονέων. Όταν βλέπει και ακούει τους γονείς του να φέρονται με σεβασμό και κατανόηση στους συνανθρώπους τους, με τους οποίους έρχονται σε επαφή, τότε σίγουρα αυτές τις στάσεις ζωής θα τις υιοθετήσει και το ίδιο το παιδί έναντι της οικογένειάς του, των συμμαθητών του και κατ’ επέκταση έναντι των συνανθρώπων του.

Όπως αναφέρει ο γνωστός ψυχολόγος Δημήτριος Πετρούνιας: «Τα παιδιά ΑΚΟΥΝΕ. Σ’ ακούνε όταν κακολογείς τη θεία τους, στο αυτοκίνητο, γυρνώντας σπίτι μετά από ένα οικογενειακό τραπέζι. Σ’ ακούνε όταν σχολιάζεις επικριτικά εκείνη τη μαμά του φίλου τους. Σ’ ακούνε όταν υποτιμάς άλλα παιδιά. Σ’ ακούνε όταν μιλάς με αγένεια στην πωλήτρια, στο σερβιτόρο, στη δασκάλα. Είναι ο καθρέφτης μας τα παιδιά. Πρόσεξε γιατί μπορεί να τρομάξεις βλέποντας το είδωλό σου».

Διαβάστε επίσης

Ένα φεστιβάλ φάρμας γεμάτο περιπέτειες στη φύση για καλό σκοπό, έτσι όπως δεν το έχετε ξαναζήσει

Τα λαχανικά στη βρεφική διατροφή: Ομαλή εισαγωγή και tips για σωστή ένταξη