Εννέα ημέρες μετά την αυγουστιάτικη πανσέληνο θα παρατηρηθεί φέτος η βροχή των Περσείδων, των διάττοντων αστέρων του Αυγούστου.
Το 1010Asteroskopeion ενημερώνει το κοινό πως η κορύφωση του φαινομένου των διάττοντων αστέρων “Περσείδες” θα σημειωθεί το βράδυ Τετάρτης 12 Αυγούστου.
Για φέτος το φαινόμενο σημειώνεται εννέα μέρες μετά την Πανσέληνο (3/8) γεγονός που το καθιστά ευκολότερο στην παρατήρηση σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Σημειώνει ότι ο αναμενόμενος αριθμός διάττοντων αστέρων ανά ώρα (ZHR:Zenithal Hourly Rate) υπολογίζεται να φτάσει στους 100, εντούτοις ο αριθμός τον ορατών διαττόντων πιθανώς να είναι μειωμένος λόγω της φωτεινότητας της Σελήνης.

Το κοινό, αναφέρει, μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο από οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου, αρκεί να μην υπάρχει υπερβολικός τεχνητός φωτισμός. Για την παρατήρηση του φαινομένου δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός καθότι πρόκειται για φαινόμενο ορατό με γυμνό οφθαλμό. Η ιδανικότερη περίοδος για την παρατήρηση του φαινομένου είναι αργά, μετά τα μεσάνυχτα τις βραδιές Τρίτης και Τετάρτης 11 και 12 Αυγούστου.
Το Αστεροσκοπείο συστήνει στο κοινό για καλύτερη παρατήρηση:
- Να βγει στην ύπαιθρο, ή να απομακρυνθεί όσο μπορεί από τα φώτα των πόλεων και να κοιτάξει ψηλά βορειοανατολικά.
- Προσαρμοστείτε στο σκοτάδι.
- Αποφύγετε να κοιτάζετε πηγές φωτός (π.χ. κινητά, οθόνες, φώτα) για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Το βλέμμα στον ουρανό.
- Οι διάττοντες είναι εξαιρετικά γρήγοροι. Όσο περισσότερο κοιτάζετε τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να δείτε. Δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό. Μόνο τα μάτια σας.
Τι είναι οι Περσείδες
Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ και πέρυσι έφθασαν κατά τόπους έως τα 200 μετέωρα την ώρα.
Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.
Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Μετά τα μεσάνυχτα και όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.
Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.









