ΠΑΣΥΚΑΦ: Αν το παιδί σας είναι άνω των 11 ετών πρέπει οπωσδήποτε να κάνει αυτό το εμβόλιο

ΠΑΣΥΚΑΦ: Αν το παιδί σας είναι άνω των 11 ετών πρέπει οπωσδήποτε να κάνει αυτό το εμβόλιο

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, στο πλαίσιο του προγράμματος εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά, ενημερώνει τους γονείς και τους κηδεμόνες ότι μετά από απόφαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, το εμβόλιο κατά του HPV παραχωρείται δωρεάν από το ΓεΣΥ σε κορίτσια που γεννήθηκαν από την 01/01/2004 και σε αγόρια τα οποία γεννήθηκαν από την 01/01/2008.  Καλούνται οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό γιατρό των παιδιών τους για διευθέτηση του εμβολιασμού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ, ο HPV ευθύνεται για το 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. O εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών κατά του HPV μπορεί να προλάβει την πρόκληση λοιμώξεων λόγω της μετάδοσης του ιού και συνεπώς ασθενειών που συνδέονται με αυτόν και επιφέρουν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, μορφές καρκίνου όπως: καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων, μορφές καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου του λαιμού, καθώς και κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων.

Η τεράστια αξία του εμβολιασμού

Μελέτες, σημειώνεται, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός στην ηλικία των 9-11 ετών έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή καλύτερης ανοσίας από τον οργανισμό. Ο εμβολιασμός κατά του HPV ιδανικά πρέπει να γίνεται πριν από την έναρξη σεξουαλικών επαφών.  Τα παιδιά ηλικίας 9-11 ετών δεν έχουν ακόμα σεξουαλικές σχέσεις και ως εκ τούτου ο κίνδυνος να έχουν κολλήσει κάποιον τύπο του HPV είναι μηδαμινός.

Το εμβολιαστικό σχήμα έχει ως ακολούθως: 1η δόση σε παιδιά 11 ετών – 12 ετών και 364 ημερών και η 2η δόση, 6 μήνες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης

Επίσης, σε περίπτωση χορήγησης της 1ης δόσης του εμβολίου μετά την ηλικία των 15 ετών και 0 ημερών, το εμβολιαστικό σχήμα ολοκληρώνεται έπειτα από χορήγηση 3ων δόσεων. Το διάστημα μεταξύ των δόσεων που πρέπει να ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές είναι 0-2-6 μήνες.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, το 2019 καταγράφηκαν 36 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής, της Γυναικολογικής, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής, της Δερματολογικής – Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της MSD.

Διαβάστε ακόμα:

Ανήλικη σκότωσε τον βιαστή της και τώρα πρέπει να αποζημιώσει την οικογένειά του

Θρίλερ με 2χρονο παιδί: Βρέθηκε νεκρό, μετά την εξαφάνισή του ενώ κοιμούνταν οι γονείς του

Μπαμπάς βλέπει την κορούλα του χωρίς «παρτενέρ» στη σχολική γιορτή και κάνει κάτι πολύ συγκινητικό (vid)