«Πάντα αναρωτιόμουν γιατί η μαμά έβγαινε τελευταία από το σπίτι. Τώρα κατάλαβα…»

«Συχνά αναρωτιόμουν, γιατί η μαμά μου πάντα ήταν η τελευταία που έβγαινε από το σπίτι. Σκεφτόμουν, ότι μπορεί να της έπαιρνε πολλή ώρα για να ετοιμαστεί. Τη θυμάμαι κάποιες φορές να περιμένει μέχρι τελευταίο λεπτό. 

Είχα την υποψία, ότι δεν ήθελε να βγει έξω χωρίς να έχει φτιάξει όμορφα τα μαλλιά της ή χωρίς κραγιόν, ακόμη κι αν ειλικρινά δεν μπορούσα να φανταστόώ γιατί μία μαμά να νοιάζεται τόσο πολύ για αυτό. 

Η απάντηση ήρθε μόλις προσφάτως, όταν έγινα κι εγώ μαμά. Επειδή, οι υπόλοιποι περιμέναμε έξω, όλα τα κασκόλ, μπουφάν, καπέλα τα έβγαζε εκείνη από τη ντουλάπα ή τα καλοκαίρια έπρεπε να μας βάλει αντηλιακό στο πρόσωπο, ενώ εμείς είχαμε ήδη φορέσει τις σαγιονάρες και τα μαγιό που εκείνη είχε βγάλει από τα συρτάρια. 

Η μαμά γέμιζε τα θερμός με ζεστή σοκολάτα και έφτιαχνε το κολατσιό για το πικ νικ.

Εκείνη σιγουρευόταν αν έχουμε σβήσει το φως στο μπάνιο, αν έχουμε γεμίσει με φαγητό το πιατάκι του σκύλου, αν έχουμε πάρει μία αλλαξιά ρούχα σε περίπτωση που χρειαστεί

Και μετά από όλα αυτά έβρισκε ένα λεπτό για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα για να αλλάξει και -ναι, γιατί όχι- να βάλει έστω λίγο κραγιόν. 

Και όταν τελικά εμφανιζόταν φορώντας τη ζακέτα της ενώ κλείδωνε την πόρτα, «τα άκουγε» κιόλας από μας να της φωνάζουμε: «Άντε μαμάααα, έλα»

Και τώρα έγινα εγώ μαμά. Και τελικά καταλαβαίνω ότι η δική μου μητέρα δεν έβγαινε τελευταία από το σπίτι, επειδή ήταν τεμπέλα, αργή ή ανοργάνωτη ή την ένοιαζε πώς θα εμφανιστεί.  

Ήταν επειδή φρόντιζε να είναι όλοι και όλα στην εντέλεια, προτού φροντίσει τον εαυτό της. Και αυτό κάνουν όλες οι μαμάδες»

Πηγή:  Shower Arguments with Emily Solberg