Παιδικές ημικρανίες: Που οφείλονται και πώς επηρεάζουν τις σχολικές επιδόσεις

Παιδικές ημικρανίες: Που οφείλονται και πώς επηρεάζουν τις σχολικές επιδόσεις

Οι ημικρανίες δυστυχώς δεν είναι προνόμιο μόνο των ενηλίκων καθώς τελευταία πληθαίνουν τα κρούσματα εμφάνισης ημικρανιών στα παιδιά ηλικίας μόλις 6 ετών. Εκτός από την αρνητική διάθεση και τον έντονο κεφαλικό άλγος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology» τα παιδιά που υπέφεραν από ημικρανίες αντιμετώπιζαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για σχολική επίδοση κάτω του μετρίου σε σύγκριση με όσα δεν εμφάνιζαν πονοκεφάλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ ημικρανίας και κακής σχολικής επίδοσης ήταν ισχυρότερη στα παιδιά που υπέφεραν από χρόνιες ημικρανίες, σε όσα είχαν σοβαρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας και σε όσα είχαν συναισθητικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς.

Ποια είναι όμως η αιτία εμφάνισης των κεφαλαλγιών στα μικρά παιδιά;

Σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογενειακής προδιάθεσης για τα παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς πάσχουν από κεφαλαλγία. Άλλα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στο στρες και το περιβάλλον. Επίσης στην εμφάνιση των πονοκεφάλων οδηγεί ο πολύς ή ο λίγος ύπνος, τα έντονα φώτα, οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, η πείνα λόγω παράλειψης γευμάτων και η έντονη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα.

Τα συμπτώματα της ημικρανίας των παιδιών διαφέρουν πολύ από των ενηλίκων. Ο ενήλικας ως κύριο σύμπτωμα έχει την κεφαλαλγία με επακόλουθο την ναυτία και τον εμετό. Στα παιδιά είναι πιθανό, αντί για πονοκέφαλο η ημικρανιακή κρίση να εκδηλώνεται μόνο με ναυτία και εμετό. Λόγω της ανωριμότητας του νευρικού συστήματος οι παιδικές ημικρανίες εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως ξαφνικοί ίλιγγοι, στράβωμα του κεφαλιού προς τη μια πλευρά.

Διαβάστε ακόμα:

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 15 ετών το κορίτσι που γεννήθηκε με τη νόσο του Μπέντζαμιν Μπάτον

Άντρεα Νικολάου: Η γλυκύτατη αντίδραση της κόρης της, όταν την είδε με νυφικό (video)

Συγκίνηση: 3χρονη βοηθά την 5χρονη αδελφή της που έχει σπάνιο καρκίνο