Παιδίατρος Ειρήνη Παφίτη: «Έτσι θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον κορωνοϊό»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την παιδίατρο Ειρήνη Παφίτη παρακολουθήσαμε νωρίτερα σήμερα, στην πρωινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», στο πλαίσιο της οποίας τόνισε ότι «Τα παιδιά δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, ωστόσο είναι οι φορείς που θα μεταφέρουν αυτούς τους ιούς σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.»

Βέβαια, τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία, καθώς δεν μπορούν να προστατευτούν μόνα τους.

Ο ρόλος των αντισηπτικών

Ερωτώμενη για το πώς μπορούν να μας προστατεύσουν τα αντισηπτικά, η παιδίατρος είπε:  «Σίγουρα δεν θα απολυμαίνουμε τους πάντες και τα πάντα. Δεν είναι εφικτό αλλά ούτε υγιεινό γιατί όλοι μεταφέρουμε τα καλά μικρόβια τα οποία μας προστατεύουν» και πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές: «Τα παιδιά ίσως να ήταν καλύτερα να πλένονται με σαπούνι και νερό παρά να χρησιμοποιούμε συνεχώς αλκοολούχα αντισηπτικά, γιατί είναι επίσης αποτελεσματικό και δεν είναι τόσο κακό για τα χέρια μας όσο είναι τα αντισηπτικά».

Κορωνοϊός vs Γρίπη

Η κ. Παφίτη εξήγησε, ότι τόσο ο κορωνοϊός όσο και η γρίπη είναι αναπνευστικοί ιοί, «οπότε έχουν κάποια κοινά γνωρίσματα. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Η γρίπη άρχισε να υποχωρεί όσον αφορά την επιδημία αλλά και οι δύο ιώσεις προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό καταρροή, βήχα, κατάπτωση και οι δύο μπορούν αργότερα να επιφέρουν επιπλοκές με αναπνευστικές λοιμώξεις. Αυτό δεν σημαίνει, ότι έχουμε κοινά στους τρόπους πρόληψης. Το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει για τον κορωνοϊό».

Δείτε το σχετικό βίντεο: