Παγκύπριες Εξετάσεις: Η επόμενη μέρα για όσους δεν τα κατάφεραν

Υπ. Παιδείας: Εμπλοκή με τις κυβερνητικές ιστοσελίδες - Πού αναρτήθηκε η ύλη για τις εξετάσεις β' τετραμήνου

Οι Παγκύπριες εξετάσεις, ανέκαθεν αποτελούσαν την πιο σημαντική στιγμή στην ζωή των μαθητών που διαγωνίζονται για εισαγωγή στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας αλλά και της Ελλάδας.

Η επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων εξετάσεων, αναμφίβολα αποτελεί και την πιο κρίσιμη μέρα για χιλιάδες μαθητές, καθώς η αγωνία κορυφώνεται και οι κόποι μηνών θα δώσουν σε πολλούς υποψήφιους το πράσινο φως της επιτυχίας.

Δυστυχώς όμως, υπάρχει και η άλλη μερίδα μαθητών που δεν θα επιτύχει, πρέπει όμως να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι δεν τελειώνει η ζωή και δεν εξαρτάται η προσωπική τους αξία από την επιτυχία τους στις εξετάσεις. Δεν κρινόμαστε πάντα από το αποτέλεσμα αλλά από την προσπάθεια.

Στην ζωή θα προχωρήσει αυτός που δεν τα έβαλε κάτω, αυτός που έπεσε αλλά βρήκε την δύναμη να σηκωθεί και αυτός που θα συνεχίσει να διεκδικεί αυτό που πραγματικά του αξίζει.

Η αποτυχία στις Παγκύπριες εξετάσεις, σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με αποτυχία στη ζωή. Είναι πολύ σύνηθες μετά από την αποτυχία στις εξετάσεις να δημιουργηθούν στα παιδιά συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης, θυμού και άγχους για το μέλλον. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά, καθώς ο έφηβος έρχεται αντιμέτωπος με την διάψευση των προσδοκιών που είχαν οι άλλοι γι’ αυτόν αλλά και ο ίδιος για τον εαυτό του.

Βασική παράμετρος, είναι ο έφηβος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αποτυχία του, να μάθει να την διαχειριστεί, να αποδεχτεί την ήττα του και να ανασυγκροτηθεί, θέτοντας πάλι τους στόχους του και το δρόμο που θα ακολουθήσει.

Ο ρόλος του οικογενειακού πλαισίου αυτή την περίοδο, είναι να προσφέρει στον έφηβο υποστήριξη. Οι γονείς, οφείλουν να ενθαρρύνουν το παιδί τους να εκφράζει τα συναισθήματά του και τις δυσκολίες του. Καλό είναι να σταθούν δίπλα στο παιδί τους και να του υπενθυμίζουν ότι τίποτα δεν τελειώνει με μια αποτυχία.

«Πάμπολλες οι επιλογές σπουδών»

Τα παιδιά, πρέπει να έχουν κατά νου, ότι οι επιλογές σπουδών είναι πάμπολλες και υπάρχει και η δυνατότητα για εισαγωγή στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας με την δεύτερη κατανομή.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη κατανομή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), γίνεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές, πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την περίοδο αυτή έχουν ακόμη την δυνατότητα να διεκδικήσουν την πολυπόθητη θέση. Όσο αφορά την κατανομή για εισαγωγή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας γίνεται τον Αύγουστο και οι θέσεις ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος.

Πέραν αυτών των επιλογών, οι υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν θέση με την διαδικασία της δεύτερης κατανομής, υπάρχουν και άλλες επιλογές σπουδών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Σημαντικά βήματα προόδου έχουν γίνει και στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία καθιστούν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια Κύπρου ως μια εξαίρετη επιλογή σπουδών.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν εισδοχή στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και στις Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρέπει να έχουν Απολυτήριο Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης ή άλλο ισοδύναμο προσόν, όπως επίσης και άλλα συγκεκριμένα προσόντα τα οποία παρατίθενται αναλυτικά στους Οδηγούς Σπουδών των εν λόγω Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, παραμένουν στις πρώτες επιλογές όσων Κύπριων φοιτητών επιθυμούν να σπουδάσουν στο Εξωτερικό. Κύριο κριτήριο εισαγωγής ενός φοιτητή στα πανεπιστήμια του εξωτερικού για προπτυχιακές σπουδές είναι το απολυτήριο Λυκείου, το οποίο πρέπει να συνοδεύεται με κάποιο πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, όπως είναι τα GCE, τα IGCSE, τα TOEFL και τα IELTS. Αυτά τα πιστοποιητικά αποτελούν στην ουσία ένδειξη ότι ο μελλοντικός φοιτητής θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

Αν και Ιούλιος, υπάρχει ακόμη χρόνος για τους υποψήφιους φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν για το ακαδημαϊκό έτος 2022/23, πρέπει όμως άμεσα να απευθυνθούν σε κάποιο σύμβουλο σπουδών, ούτως ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία συμπλήρωσης των αιτήσεων τους.

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, υπάρχει πληθώρα ευκαιριών για σπουδαστές που αναζητούν υποτροφίες και άλλες μορφές χρηματοδότησης για τις σπουδές τους, τις οποίες προσφέρει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, τα Ευαγή Ιδρύματα και τα Τραπεζικά Ιδρύματα.

Στην σημερινή εποχή, οι εναλλακτικές επιλογές σπουδών ενός νέου ανθρώπου είναι πάρα πολλές, συνεπώς η αποτυχία στις Παγκύπριες εξετάσεις δεν σηματοδοτεί το τέλος αλλά την αρχή για νέους στόχους.

Χρύσανθος Σαββίδης, Σύμβουλος Σπουδών

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία: Πέθανε 8 μηνών μωρό δεμένο σε καθισματάκι – Το άφησαν οι γονείς σε αποθήκη

«Ένιωσα αποτυχημένη μαμά, όταν το παιδί μου γεννήθηκε με σπάνια δυσμορφία»

Ηνωμένα Έθνη: «Το Ισραήλ σκότωσε 78 παιδιά και ακρωτηρίασε άλλα 982»