Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: 3 πράγματα που έχει να μας μάθει η σημερινή μέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

  • Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
  • Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
  • Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

Τα τελευταία χρόνια οι Κύπριοι μοιάζουν να βελτίωσαν τη στάση τους σε ό,τι αφορά τα ζώα. Η νομοθεσία εξελίχθηκε και η χρηστή κοινωνική συμπεριφορά διαμορφώθηκε ώστε να περιθωριοποιεί αυτόν που κακοποιεί τα ζώα. Ωστόσο, έχουμε ακόμα μπροστά μας μακρύ δρόμο να διανύσουμε, ώστε η συμεπριφορά μας να συμβαδίζει με τα πρότυπα του εξωτερικού.

Τι έχει να μας μάθει η σημερινή μέρα:

Το Infokids μίλησε με την κα Γιούλη Μαυράκη, εκπρόσωπο του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου “Πήγασος”,  η οποία τόνισε την ανάγκη στείρωσης των ζώων δεσποζόμενων και μη, που αποτελεί μια  υπεύθυνη και ανθρώπινη παρέμβαση στην ομαλή εξέλιξη της ζωής του ζώου σας. Η επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη. Μακροπρόθεσμα είναι ό,τι καλύτερο για όλους στην οικογένεια, αλλά προπάντων για το ίδιο το ζώο. Εξάλλου, στειρώνοντας το ζώο συμβάλλετε τα μέγιστα στην αύξηση των αδέσποτων που ήδη υπάρχουν στους δρόμους. Η στείρωση διευκολύνει τη συμβίωση ανθρώπου και ζώου και καταστέλει την όποια νευρικότητα-επιθετικότητα από πλευράς του ζώου.

Επίσης, η κα Μαυράκη εστίασε και στο μείζον ζήτημα του ποιος μπορεί να υιοθετήσει ένα ζώο. Με άλλα λόγια, καλό είναι πριν προχωρήσει κάποιος στην απόκτηση τετράποδου φίλου καλό θα είναι να έχει υπόψιν του ότι οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρεώσεις έναντι στο ζώο (τάισμα, βόλτα, περιποιήση, εκπαίδευση ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι). Ένας από τους κυριότερους λόγους που καταλήγει ο σκύλος ή η γάτα σε καταφύγιο είναι η έλλειψη χρόνου και η σειρά προτεραιοτήτων που βάζει ο καθένας με τελευταίες τις ανάγκες του ζώου. Συχνά, τα παιδιά που πιέζουν τους γονείς τους να πάρουν σκύλο και υπόσχονται πως θα το φροντίζουν αποκλειστικά εκείνα, τελικά τον βαριούνται και ασχολούνται με άλλα πράγματα, οπότε αφήνουν τον σκύλο στους ήδη πιεσμένους γονείς.

Το τρίτο ζήτημα που έθιξε είναι αυτό της σωστής κτηνιατρικής φροντίδας και της ενημέρωσης της οικογένειας. Με άλλα λόγια όταν τα ζώα αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και τους παρέχεται η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, δεν αποτελούν κίνδυνο για κανένα μέλος της οικογένειας. Μάλιστα, η κα Μαυράκη τόνισε ότι πολύ συχνά τα ζώα εγκαταλείπονται όταν η οικογένεια πρόκειται να αποκτήσει παιδάκι όπου πλέον το ενδιαφέρον μετακινείται στο νέο μέλος που θεωρητικά αποτελεί “απειλή” για την υγεία της εγκύου και του παιδιού.

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ένα: Αν θέλετε ζωάκι, προτιμήστε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι θα αναλάβετε την φροντίδα του ως ένα ισότιμο μέλος της οικογένειά σας!