«Όχι, ο ναργιλές δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος από το τσιγάρο», λένε οι ειδικοί – Είναι σαν να καπνίζεις 20 με 30 τσιγάρα

Καταρρίπτεται ο αστικός μύθος που θέλει το κάπνισμα ναργιλέ να είναι λιγότερο επικίνδυνο από το συμβατικό κάπνισμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ.

Οι ειδικοί, επισημαίνοιυν ότι το κάπνισμα του ναργιλέ εκθέτει τον καπνιστή σε μεγάλη ποσότητα επικίνδυνων χημικών ουσιών, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το κάπνισμα ναργιλέ οδηγεί σε έκθεση του χρήστη σε εισπνεόμενο καπνό με όγκο 100 έως 200 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι το κάπνισμα ενός τσιγάρου.

Έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι το νερό κατακρατεί τις συγκεντρώσεις τοξικών ενώσεων, όπως μονοξείδιο του άνθρακα, πίσσα, βαρέα μέταλλα και διάφορες καρκινογόνες  ουσίες.

Μια συνεδρία ναργιλέ αντιστοιχεί με 20-30 τσιγάρα

Μια άλλη έρευνα του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας κατέδειξε ότι οι καπνιστές του ναργιλέ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ψηλά επίπεδα μονοξείδιου του άνθρακα στο αίμα, τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές βλάβες.

Διαβάστε επίσης: Το κάπνισμα ναργιλέ γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους εφήβους γιατί δεν γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο είναι

Στην πραγματικότητα οι χρήστες ναργιλέ μπορεί να εισπνέουν περισσότερο καπνό σε σύγκριση με τους συμβατικούς καπνιστές, εξαιτίας του μεγαλύτερου όγκου καπνού που εισπνέουν, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της κλινικής Mayo στις ΗΠΑ, η διαδικασία καπνίσματος του ναργιλέ μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα, προστίθεται.

Στο πλαίσιο παγκόσμιου συνεδρίου στο Abu Dhabi με τίτλο «Κάπνισμα ή Υγεία», εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε ότι το κάπνισμα μιας συνεδρίας ναργιλέ αντιστοιχεί με το κάπνισμα 20-30 τσιγάρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.  

Ναργιλές και SARS-COV 2

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  σχετικά με τη χρήση ναργιλέ, έχουν συνδέσει τη χρήση του με την μετάδοση του SARS-COV 2 και την εξάπλωση της νόσου Covid-19 και ανέφεραν ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί η χρήση του ώστε να μειωθεί η μετάδοση του ιού.

Έχουν γίνει επισημάνσεις ότι ο καπνός ναργιλέ μπορεί εξίσου να επιδεινώσει τον κίνδυνο για τον ιό, μέσω της κοινής χρήσης στομίων προκαλώντας επίσης ιογενείς λοιμώξεις, φυματίωση όπως και άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Εκτός  όμως από τη μετάδοση, ειδικοί και άλλοι αρμόδιοι κατέληξαν ότι το κάπνισμα μπορεί να επιβαρύνει τις επιπλοκές που μπορεί να φέρει η νόσος  COVID-19 στον οργανισμό ενός ατόμου.

Αρκετές χώρες, αναμεσά τους και η Κύπρος, έχουν ήδη θέσει περιορισμούς στη χρήση ναργιλέ σε εστιατόρια και καφετερίες, ως ένα μέτρο περιορισμού της μετάδοσης του ιού.

Μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού ειδικότερα σε χώρες με υψηλό επιπολασμό, είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρεται.

Η νομοθεσία γύρω από τον ναργιλέ

Η νομοθεσία που υπάρχει όπως και στα υπόλοιπα είδη καπνού, έτσι και στο ναργιλέ απαγορεύει την προώθηση, τη διαφήμιση και την χρήση του σε κλειστούς χώρους π.χ. γραφεία, δημόσια κτήρια, εστιατόρια και μπαρ, δημόσια οχήματα ή σε ιδιωτικά όπου επιβαίνουν ανήλικα άτομα. Αυτό που επιτρέπεται είναι η χρήση του σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως διαφαίνεται τώρα είναι η ώρα να αυξηθούν οι προσπάθειες για διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση καθαρού περιβάλλοντος από αέρα, ειδικά στους εσωτερικούς χώρους, αναφέρει τέλος η ανακοίνωση.