«Όσο πιο γρήγορα ένα παιδί αρχίσει να βγάζει τα δικά του λεφτά τόσο πιο ευτυχισμένο θα γίνει στη ζωή του»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο γνωστός επιχειρηματίας, συγγραφέας και ομιλητής Gary Vaynerchuk, στο πλαίσιο της οποίας καυτηριάζει το εκπαιδευτικό σύστημα και το πόσο απαρχαιωμένο είναι, καθώς και τον ρόλο των γονιών στο να μεγαλώσουν πραγματικά ευτυχισμένα παιδιά.

Όπως λέει ο ίδιος, το σχολικό σύστημα χρειάζεται σοβαρή ανανέωση. Τα παιδιά μας πρέπει να ενθαρρυνθούν να είναι πιο δημιουργικά και να εκφράζονται ελεύθερα. Ο κόσμος λειτουργεί με στόχο το κέρδος και δυστυχώς, το εκπαιδευτικό σύστημα μοιάζει να είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να παράγει καλούς «εργάτες» προκειμένου κι εκείνοι μια μέρα να δουλέψουν σωστά στην επιχειρηματική μηχανή.

Πώς θα το αλλάξουμε αυτό; Ο Vaynerchuk στρέφεται προς τους ίδιους τους γονείς και λέει, ότι εκείνοι έχουν την ευθύνη να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, τα παιδιά δικαιολογημένα αναρωτιούνται «Γιατί να κάνω Mαθηματικά; Αφού έχω κομπιουτεράκι στο κινητό μου και έτσι υπολογίζω τα πάντα. Δεν χρειάζεται να ξέρω τα πάντα, μπορώ απλά να ρωτήσω το Siri και την Alexa και σε μερικά δευτερόλεπτα να μου δώσουν την απάντηση. Ποιος νοιάζεται για τον περιοδικό πίνακα; Η εκπαίδευση είναι τόσο άβολα απαρχαιωμένη γιατί βασίζουμε τη γνώση στην απομνημόνευση της πληροφορίας, σε έναν κόσμο που έχουμε την πληροφορία στα δάχτυλά μας οποιαδήποτε στιγμή –είναι ένα σύστημα νεκρό».

Και πώς θα το αλλάξουμε αυτό; «Είναι ευθύνη του γονέα. Είναι δική μας ευθύνη να μην πέσουμε στην παγίδα του ότι επιτυχημένο είναι το παιδί που θα πάει στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο. Οι γονείς χρειάζεται να φροντίσουν να είναι τα παιδιά τους χαρούμενα. Αν ενδιαφερόμασταν όλοι πραγματικά να είναι τα παιδιά μας χαρούμενα, το πράγμα θα φτιαχνόταν από μόνο του. Δυστυχώς, νοιαζόμαστε περισσότερο για το πώς θα μας κρίνουν οι άλλοι για το τι μπορούν να πετύχουν τα παιδιά μας. Κι όμως, οι μεγάλες εταιρίες -η Google και η Amazon,- πλέον δεν απαιτούν πτυχία για να σε προσλάβουν. Όλο αυτό είναι εντελώς γελοίο και βασισμένο στο πώς μεγάλωσε ο γονιός», απαντά ο ίδιος.

Τι απαντάς σε ένα παιδί που μισεί το σχολείο και δεν θέλει να σπουδάσει;, τον ρωτά ο δημοσιογράφος: «Πρώτον απόλαυσε τις διακοπές σου τώρα γιατί θα χρειαστεί να δουλεύεις για την υπόλοιπη ζωή σου και -δεύτερον- μην είσαι υποκριτής: Αν θες να είσαι μάγκας, σταμάτα να τρως τα λεφτά της μαμάς και του μπαμπά και δούλεψε. Βγάλε λεφτά και αγόρασε μόνος σου το iPhone που θες. Άρχισε να εξασκείσαι τώρα. Όσο πιο γρήγορα ένα παιδί αρχίσει να βγάζει τα δικά του λεφτά τόσο πιο ευτυχισμένο θα γίνει στη ζωή του»

Τι θα έπρεπε να διδάσκονται τα παιδιά μας σήμερα στα σχολεία

Νωρίτερα στη συνέντευξή του, μιλώντας για το εκπαιδευτικό σύστημα, ο Vaynerchuk είχε τονίσει ότι αυτά είναι τα μαθήματα που θα έπρεπε να διδάσκονται σήμερα στο σχολείο:

-Πώς να παράγεις μόνος σου φαγητό.

-Πώς να αποταμιεύεις χρήματα, αλλά και πώς να επενδύεις σωστά.

-Πώς να κατανοείς τις ψυχικές ασθένειες.

-Πώς να αντιμετωπίζεις την απόρριψη.

-Πώς να διαχειρίζεσαι την αγάπη και τις σχέσεις.

-Ποιος ήταν ο Nikola Tesla.

– Ενσυνειδητότητα/Πνευματικότητα.

-Αγάπη προς τον εαυτό/Φροντίδα προς τον εαυτό.

-Η σημασία του να ταξιδεύεις και να μαθαίνεις για τις διαφορετικές κουλτούρες.

-Βιωσιμότητα/Περιβάλλον.

Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη εδώ:

Why The School System Is Outdated – Gary Vaynerchuk

Gary Vaynerchuk drops a truth bomb about the state of the school system.

Gepostet von Educate Inspire Change am Samstag, 31. August 2019