Οι θερμίδες της Τσικνοπέμπτης στην Κύπρο: Ποιο κρέας να προτιμήσεις αν προσέχεις την διατροφή σου

Με ιδιαίτερη… λαμπρότητα τιμάται στην Κύπρο σήμερα η Τσικνοπέμπτη, με το κρέας να έχει βέβαια την τιμητική του!

Ακόμα και όσοι προσέχουν την διατροφή τους, σήμερα θα… παρεκκλίνουν λίγο για να το ρίξουν έξω με την παρέα τους. Γιατί, όμως, να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περιττά λιπαρά, όταν μπορείτε να απολαύσετε νοστιμότατο ψημένο κρέας με λιγότερες θερμίδες;

Φάτε έξυπνα, λοιπόν, σήμερα ακολουθώντας τις πολύτιμες συμβουλές των διατροφολόγων του mednutrition.gr.:

Σούβλα ή σουβλάκι

Το βασικό στοιχείο του πιάτου την ημέρα της Τσικνοπέμπτης είναι η κυπριακή σούβλα. Χοιρινό, αρνί ή κοτόπουλο ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός κόβονται σε μεγάλα κομμάτια, περνιούνται σε σούβλα και ψήνονται για περίπου 2 ώρες στα κάρβουνα. Σε κάποιες παρέες, για δική τους ευκολία, προτιμούνε το σουβλάκι όπου το κρέας κόβεται σε μικρότερα κομμάτια και χρειάζεται περίπου 25-35 λεπτά ψήσιμο στα κάρβουνα.

Σεφταλιές

Αποτελείται από μείγμα χοιρινού κιμά, ψιλοκομμένου κρεμμυδιού, μαϊντανού, κανέλας, αλάτι, κύμινο (στη κυπριακή διάλεκτο αρτυσιά) και μαύρο πιπέρι. Κάποιες παραλλαγές προσθέτουν καρυκεύματα όπως δυόσμο, ψίχα από βρεγμένο ψωμί ή ακόμη και λίγο ελαιόλαδο. Μια ποσότητα από το μείγμα τυλίγεται σε αρνίσια μπόλια (στη κυπριακή διάλεκτο πάννα) και έπειτα περνιέται σε σιδερένια καλαμάκια (στη κυπριακή διάλεκτο σμίλες) και ψήνεται στα κάρβουνα.

Λουκάνικα

Παρασκευάζονται από χοιρινό κιμά που ψήνεται – ωριμάζει σε κόκκινο ξηρό κρασί για τουλάχιστον 4 ημέρες, προσθέτοντας και λίγη ποσότητα αλατιού. Ακολούθως αφαιρείται το κρασί και προστίθενται διάφορα μπαχαρικά. Με το μείγμα κιμά γεμίζονται καθαρισμένα χοιρινά έντερα και τέλος αποξηραίνονται στον ήλιο σε ελεγχόμενες συνθήκες.

Χαλούμι στα κάρβουνα

Είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο παρασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος ή ακόμη και εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα. Την τσικνοπέμπτη ψήνεται συνήθως στη σχάρα.

Μετά από το κυρίως πιάτο δεν γίνεται να λείπει και το επιδόρπιο!

Πουρέκια (μπουρέκια) αναρής, χαλούμι, κρέμα, κιμά

Φύλλα ζύμης με γέμιση από μυζήθρα (στη κυπριακή διάλεκτο αναρή), χαλούμι, κρέμα και κιμά ανάλογα των προτιμήσεων και έπειτα τηγανίζονται σε ζεστό λάδι.

Πίτες και πουρέκια της σάτζιης (χαλούμι)

Πίτα ψημένη σε παραδοσιακό μεταλλικό κοίλο σκεύος, τη «σάτζιη», με ελάχιστο ή καθόλου λάδι προσθέτοντας κανέλα, ζάχαρη και μέλι. Για την ετοιμασία πουρεκιών στην ζύμη προσθέτουν χαλούμι και ψήνεται επίσης στη σάτζιη.

Πισίες

Πρόκειται για λεπτές πίτες από ζυμάρι που τηγανίζονται και στη συνέχεια τοποθετούνται σε σιρόπι ή αλείφονται με μέλι και σερβίρονται.