Ο Γιώργος Χατζηπιερής -με καταγωγή από την Κύπρο- μπαμπάς, δικηγόρος, καλλιτέχνης και -περισσότερο απ’ όλα- γνωστός στο ευρύ κοινό για τον Τεμπέλη Δράκο του, με αφορμή το πρόσφατο ομώνυμο 3D ταινιάκι, άνοιξε την καρδιά του στο Infokids.com.cy και μίλησε για τις ανάγκες των παιδιών, τις εξαιρετικές συνεργασίες του, το αγαπημένο του τραγούδι και τα μελλοντικά του σχέδια.
Τα τρία cd «Ο Τεμπέλης Δράκος και άλλες ιστορίες» (2005), «Η επιστροφή του Τεμπέλη Δράκου» (2009) και «Τα ταξίδια του Τεμπέλη Δράκου» (2015), έχουν αποτελέσει soundtrack πολλών ταξιδιών με το αυτοκίνητο, αλλά και διασκεδαστικών ωρών στο σπίτι.
«Έχω ένα μικράκι ελεφαντάκι…», «Τα καβουράκια είναι κρίμα, τριαλαριραρό», «Φράουλα, μαστίχα και κεράσι όποιος φάει δεν θα το ξεχάσει»: Σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε σιγοτραγουδήσει αυτούς τους παιδικούς μα όχι παιδιάστικους στίχους μαζί με τα παιδιά μας ή και μόνοι, ερμηνευμένους με απαράμιλλο κέφι από καταξιωμένους τραγουδιστές.
Ποιος, όμως, κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Ποιος γράφει τους στίχους και ποιες οι πηγές έμπνευσής του; Ας το μάθουμε…
Πώς εμπνευστήκατε τον Τεμπέλη Δράκο και γιατί τον ονομάσατε έτσι;
Αν μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε την «έμπνευση» τότε δεν θα μιλούσαμε για έμπνευση αλλά για λογική ή για εξυπνάδες. Η έμπνευση έρχεται και σε βρίσκει ξαφνικά, σου φορτώνεται και σε βαραίνει.
Είναι απαιτητική και ζητά να την αγκαλιάσεις, να την ντύσεις, να βρεις κατάλληλες λέξεις και μουσικές, να την ολοκληρώσεις ως ιδέα και να της ανοίξεις την εξώπορτα για να την αφήσεις να βγει στον κόσμο. Έτσι ο Τεμπέλης Δράκος ήρθε και με βρήκε ξαφνικά κι από τότε δεν με έχει αφήσει να ησυχάσω…
Ο Τεμπέλης Δράκος συνεχώς καταπιάνεται με καινούρια πράγματα. Μήπως, τελικά, ο χαρακτηρισμός “τεμπέλης” είναι λιγάκι… άδικος;
Είναι γεγονός ότι από τη γέννησή του το 2004, ο Τεμπέλης Δράκος δε σταμάτησε να δημιουργεί και έχει στα σκαριά πολλά ακόμη να κάνει. Η Τεμπελιά του όμως είναι δεδομένη. Αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν με τον ρυθμό τους, δεν τα πιέζει.
Μπορεί να του πάρει μερικά χρόνια για να ολοκληρώσει ένα στιχούργημα. Και να πειραματίζεται με διάφορες μελωδίες μέχρι να έρθει η κατάλληλη μελωδία και να ταιριάξει σαν κουστουμάκι στους στίχους. Όλα έρχονται ως εκχύλισμα ψυχής και οτιδήποτε είναι ευκαιριακό και αγχωτικό απορρίπτεται με αυτόματες διαδικασίες.
Γιατί, πιστεύετε, τα παιδιά (και οι γονείς) έχουν αγκαλιάσει τόσο ζεστά τις ιστορίες και τα τραγούδια σας;
Σέβομαι το κοινό μου. Απευθύνομαι στα παιδιά ως ίσος προς ίσον χωρίς την αίσθηση υπεροχής και εξουσίας ότι «εγώ ο μεγάλος θα σε μάθω για το ένα και για το άλλο». Γράφω μόνο όταν έχω κάτι να πω.
Με απόλυτη ειλικρίνεια και αμεσότητα. Συνεργάζομαι με εξαιρετικούς μουσικούς και τραγουδιστές.
Προσπαθώ οι παραγωγές μου να είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο και δεν τσιγκουνεύομαι λεφτά και χρόνο για να πετύχω αυτό που έχω στο μυαλό.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζεστε;
Επιλέγω έτσι ώστε όλοι οι συνεργάτες μου να είναι θετικοί και χαμογελαστοί άνθρωποι. Αφοσιωμένοι στο έργο τους και όχι στο εγώ τους. Δημιουργικοί, τίμιοι, με χιούμορ και καλή ψυχή. Και ανεξάρτητα από την ηλικία, να έχουν φρεσκάδα και ζωντάνια.
Για να επιλέξω έναν ερμηνευτή, ακούω το πρωτόλειο τραγούδι πολλές φορές μέχρι να έρθει το ίδιο το τραγούδι να μου πει ότι «θέλω αυτόν τον ερμηνευτή να με τραγουδήσει».
Πείτε μας λίγα λόγια για την πρόσφατη τρισδιάστατη ταινία με τη ζωή του Τεμπέλη Δράκου
Είναι μερικά χρόνια που ο Τεμπέλης Δράκος ξεκίνησε να φτιάχνει ταινιούλες για τους ήρωες και τις ιστορίες του. Έφτιαξε και δικό του κανάλι στο YouTube και άρχισε να τις προβάλλει. Οι ταινιούλες είχαν μεγάλη επιτυχία.
Το «Ελεφαντάκι» για παράδειγμα πλησιάζει τις 30 εκατομμύρια θεάσεις. Ήταν φυσικό να ζηλέψει ο Τεμπέλης Δράκος κι έτσι αποφάσισε να φτιάξει μια ταινιούλα για τον εαυτό του. Την ήθελε όμως τρισδιάστατη για να προβάλλει με ρεαλισμό τη… δρακοσύνη και την τεμπελιά του.
Έψαξε και βρήκε τους πιο καλούς τεχνίτες κινούμενης τρισδιάστατης εικόνας τους Γιάννη Ζιόγκα και Φωκίωνα Ξένο και τους ανάθεσε το έργο το οποίο διεκπεραίωσαν με μεγάλη επιτυχία.
Διαβάστε ακόμη: Ο «Τεμπέλης Δράκος» του Γιώργου Χατζηπιερή γίνεται τρισδιάστατη ταινία!
Τα τραγούδια σας συχνά περιέχουν και τον παραδοσιακό ρυθμό. Από τι εμπνέεστε για να γράψετε μουσική και στίχους; Επηρεάζεστε από προσωπικές εμπειρίες;
Οι προσωπικές εμπειρίες αλλά και τα ενδιαφέροντα, τα βιβλία, οι ταινίες, η φύση, ο κήπος, οι ιστορίες από τους παππούδες και γιαγιάδες, οι παραδοσιακοί γάμοι, τα πάρτυ, η εκκλησία και οι ύμνοι, τα τραγούδια των μεγάλων συνθετών που μας μεγάλωσαν και οι άνθρωποι που αγαπήσαμε και αγαπάμε, όλα αυτά και άλλα πολλά είναι το προσωπικό μου σύμπαν μέσα από το οποίο γεννιέται η έμπνευση.
Οι παραδοσιακοί ρυθμοί είναι κομμάτι από την προσωπική μου αλήθεια και καταφέραμε μαζί με τον Μάριο Τακούση τον ενορχηστρωτή μου, να τους περάσουμε χωρίς τα τραγούδια να παλιώσουν και να γίνουν βαριά. Αντίθετα, έδωσαν στα τραγούδια ρυθμό και ταυτότητα και πιστεύω πως είναι κι αυτό μέρος της επιτυχίας.
Ποιο τραγούδι σας αγαπάτε περισσότερο και γιατί;
Αγαπώ όλα τα τραγούδια το καθένα για διαφορετικούς λόγους:
- Το «Ελεφαντάκι» γιατί βασίζεται στο αγαπημένο μου παιδικό παραμύθι που το άφησα στο Τουρκοκρατούμενο, από το 1974, χωριό μου.
- Το «για τον Πατέρα» γιατί έχει μια απλότητα και τρυφεράδα την οποία η Ελευθερία Αρβανιτάκη απέδωσε… απογειωτικά.
- Τα «Δέκα Καβουράκια» γιατί ήταν το πρώτο που έγραψα για να το παίζω στη μικρή μου κόρη.
- Το «Της Πόλης τα Φωτάκια» γιατί είναι παρεΐστικο, σαν τραγούδι γύρω από φωτιά σε παραλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη να παίζει κιθάρα και να τραγουδά και μένα να παίζω τη φλογέρα. Και τον Νίκο Κυπουργό να δίνει τον ρυθμό στην εισαγωγή.
- Το «Γυάλινη Μικρή Κουκλίτσα» για την υπέροχη ερμηνεία του Απόστολου Ρίζου.
- Το «Βουνό» επειδή δημιουργεί μια ολόκληρη κοσμογονία για το πως φτιάχτηκαν τα νησιά και γιατί οι στίχοι, η μουσική και ερμηνεία του Σωκράτη Μάλαμα δένουν καταπληκτικά.
- Το «Για τα πα τα» για την ανεμελιά και την έξω καρδιά ερμηνεία της Ελένης Τσαλιγοπούλου.
- Το ορχηστρικό «Χίλιες και Μια Νύχτες» για την ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μάριου Τακούσιη.
- Το ο «Κόκορας Ξυπνάει» για τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου και την θεατρικότατη ερμηνεία του.
- Τον «Παγωτατζή» γιατί η Σοφία Παπάζογλου απέδειξε πως τραγουδάει country & western με την ίδια ευκολία που τραγουδά Σμυρνέϊκα και λαϊκά και μας έκανε να… μας τρέχουν τα σάλια……
Τι πιστεύετε ότι έχουν περισσότερο ανάγκη τα παιδιά σήμερα; Ως πατέρας ο ίδιος τι συμβουλεύετε τις κόρες σας, ειδικά για τα όσα δύσκολα αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό;
Αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά διαχρονικά είναι την ανόθευτη αγάπη μας, τον χρόνο μας και το σεβασμό μας.
Το κάθε παιδί με το που γεννιέται είναι αυθύπαρκτη προσωπικότητα με τις δικές του ανάγκες και συναισθήματα. Δεν είναι η ύπαρξη που απλά θα μας γεμίσει τα κενά μας και θα εκπληρώσει τα ματαιωμένα μας όνειρα.
Πρέπει να σεβόμαστε τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες και να του συμπεριφερόμαστε ως ισότιμη προσωπικότητα. Είναι άλλο το να έχουμε να παίξουμε το ρόλο του τροφοδότητη και του διδασκάλου και άλλο να νοιώθουμε εξουσία, να επιβάλλουμε το τί είναι καλό για το παιδί μας, να βάζουμε τις φωνές, να υποτιμούμε ή να μιλάμε παιδιάστικα.
Πρέπει να αφιερώνουμε ουσιαστικό χρόνο στα παιδιά και να τους δείχνουμε έμπρακτα ότι είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Όχι «άσε με τώρα γιατί έχω σοβαρή δουλειά να κάνω…». Υπάρχει τίποτα πιο σοβαρό από το να μεγαλώνεις ένα παιδί;
Επίσης πρέπει να έχουμε το κανάλι επικοινωνίας με την δική μας παιδική ηλικία καθαρό, για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες τους, να ανεχόμαστε και να κάνουμε υπομονή. Το τελευταίο που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι το να εκθέτουμε τα παιδιά στη φύση και στην τέχνη γιατί είναι δύο πυλώνες που πλουτίζουν την προσωπικότητα και τη ζωή μας.
Πώς καταφέρνετε και συνδυάζετε τις ιδιότητες του πατέρα, του νομικού και του καλλιτέχνη με τόση επιτυχία; Σε ποιον ρόλο πιστεύετε ότι τα καταφέρνετε καλύτερα;
Έχετε αφήσει πίσω το ρόλο του συζύγου, του ερασιτέχνη φωτογράφου, του κηπουρού, του μάγειρα, του ψαρά, του εξερευνητή, του συλλέκτη μανιταριών, του φυσιολάτρη … Άμα υπάρχει αγάπη και μεράκι, όλα γίνονται. Ο χρόνος δεν υπάρχει ως έννοια στη φύση. Το χρόνο τον δημιουργούμε εμείς για τα πράγματα που αγαπάμε.
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Τεμπέλη Δράκου;
Εκτός του να βρει χρόνο να… τεμπελιάσει πραγματικά, έχει πλάνο να εκδώσει μια συλλογή με καινούργια τραγούδια πριν το τέλος του χρόνου και να συνεχίσει να παράγει φιλμάκια για τα τραγούδια του.