Ο «Ένθρονος Χριστός» επέστρεψε μετά την σύληση εκκλησίας κατά την τουρκική εισβολή

Ο «Ένθρονος Χριστός» επέστρεψε μετά την σύλυση εκκλησίας κατά την τουρκική εισβολή

Η εικόνα του ένθρονου Χριστού που κλάπηκε κατά την τουρκική εισβολή από το μοναστήρι του Αντιφωνητή στην κατεχόμενη Καλογραία της Κερύνειας, παραδόθηκε σήμερα, μετά από προσπάθειες 24 χρόνων, από τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρία Ιερωνυμίδου, στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Η εικόνα, που θεωρείται «δίδυμη» της εικόνας της ένθρονης βρεφοκρατούσας Παναγίας, ανάγεται στα τέλη του 15ου με αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπρου Χρυσόστομο, ο Υπ. Μεταφορών είπε ότι ήταν τιμή του να παραδώσει στον Αρχιεπίσκοπο ακόμα μία κλεμμένη εικόνα που έχει επαναπατριστεί με επιτυχία.

«Οι καλές σχέσεις φέρνουν αποτέλεσμα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Καρούσο και την κ. Ιερωνυμίδου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπ. Μεταφορών είπε ότι για πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, έχει ετοιμαστεί πρόταση για να δημιουργηθεί «ένας κλάδος, μία ομάδα, με το κατάλληλο προσωπικό, με αστυνομικούς που θα εκπαιδευθούν και το μοναδικό αντικείμενο της εργασίας τους θα είναι η καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας».

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που σήμερα παραδόθηκε στην Αρχιεπισκοπή, ο κ. Καρούσος είπε ότι ήταν τιμή του να παραδώσει στον Αρχιεπίσκοπο ακόμα μία κλεμμένη εικόνα που έχει επαναπατριστεί με επιτυχία.

Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, ιδιαίτερα τη διευθύντρια και τους λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία Κύπρου, αλλά ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο, «γιατί με αυτή την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε, πετυχαίνουμε να επαναπατρίσουμε αυτές τις σημαντικές εικόνες για τον τόπο μας».

Σημείωσε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν ανακοινώνονται και δεν δημοσιεύονται, αν και είναι συνεχείς και καθημερινές, προκειμένου να διαφυλάσσεται η επιτυχία τους. Ανέφερε ότι ο ίδιος είχε πολύ καλή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του θέματος για τον επαναπατρισμό της εικόνας του ένθρονου Χριστού και τόνισε πόσο σημαντική ήταν η τήρηση της μυστικότητας, καθώς υπήρχε κίνδυνος να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Ο τέταρτος μεγάλος επαναπατρισμός

Όπως εξήγησε με τη σειρά της η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η «δίδυμη» εικόνα του ένθρονου Χριστού, εκείνη της ένθρονης βρεφοκρατούσας Παναγίας, είχε επιστρέψει στην Κύπρο το 1998 και από τότε αναζητείτο και η αντίστοιχη.

«Εντατικοποιήθηκαν οι ενέργειες από το 2014, όταν ειδοποιήθηκε η Εκκλησία της Κύπρου (για τον εντοπισμό της σε δημοπρασία στο εξωτερικό) και με τη σειρά της ειδοποίησε την Αστυνομία. Με τη σειρά της η Αστυνομία ειδοποίησε τις ελβετικές αρχές, έγινε αμέσως κατάσχεση της εικόνας και από το 2014 η εικόνα βρισκόταν στην κατοχή της ελβετικής αστυνομίας. Στη συνέχεια έγιναν όλες οι σωστές διαδικασίες για τον επαναπατρισμό της», εξήγησε η κ. Ιερωνυμίδου σε δηλώσεις της μετά την παράδοση της εικόνας.

«Αυτός είναι ο τέταρτος μεγάλος επαναπατρισμός που γίνεται. Το 2018 είχε επαναπατριστεί το πολύ σπουδαίο ψηφιδωτό του Αποστόλου Μάρκου, από την Παναγία Κανακαριά. Μετά είχαμε τμήματα τοιχογραφιών από την Αψινθιώτισσα και άλλες εκκλησίες, τα οποία επαναπατρίστηκαν από τη Χάγη. Πέρσι έγινε ο επαναπατρισμός των βημόθυρων από την εκκλησία της Περιστερωνοπηγής και τώρα έγινε ο επαναπατρισμός του ένθρονου Χριστού, που ανάγεται στα τέλη του 15ου με αρχές του 16ου αι. μ.Χ.», κατέληξε η κ. Ιερωνυμίδου.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία: Πέθανε 8 μηνών μωρό δεμένο σε καθισματάκι – Το άφησαν οι γονείς σε αποθήκη

Ο Νικόλας Μαρκαντώνης με 18,43 μας στέλνει ένα μήνυμα δύναμης – Συγκλονίζει η μητέρα του

«Ένιωσα αποτυχημένη μαμά, όταν το παιδί μου γεννήθηκε με σπάνια δυσμορφία»