Ο 3,5 ετών γιος μου χτυπά και δαγκώνει από τότε που γεννήθηκε η αδερφή του

Γεια σας. Έχω ένα νήπιο 3,5 ετών. Εδώ και τρεις μήνες έχουμε και την μπέμπα μας. Παρόλο που τον είχαμε προετοιμάσει ότι θα έρθει η αδερφή του, έχει κάποιες στιγμές που γίνεται βίαιος χτυπώντας μας και δαγκώνοντας. Το αντιμετωπίζουμε με ενσυναίσθηση και προσπαθούμε πολύ. Έχει ηρεμήσει πολύ σε σχέση με τις πρώτες μέρες. Ξέρουμε ότι είναι λογικό λόγω της μικρής. Θέλω και εγώ τη δική σας συμβουλή, πώς να το χειριστούμε το θέμα. Ευχαριστώ πολύ.

Μαμά Γεωργία

Απαντά ο ψυχολόγος κ. Πάμπος Ευσταθίου:

Όπως αναφέρετε, είναι μια λογική αντίδραση του παιδιού. Χάνει τα πρωτεία, την απόλυτη σημασία που είχε, και τώρα πρέπει να μοιράζεται τον χρόνο που έχετε εσείς στην διάθεσή σας.

Αυτό που θα βοηθούσε είναι η επεξήγηση πως δεν το αγαπάτε λιγότερο, όχι μόνο σε λόγια αλλά και σε πράξεις, η αποδοχή των συναισθημάτων του, αλλά και το να βρείτε μαζί άλλο τρόπο να το εκφράζει.

Να εξηγήσετε πως η αντίδρασή σας δεν έχει να κάνει ούτε με το ίδιο το παιδί, ούτε και με τα συναισθήματά του, αλλά καθαρά με την συμπεριφορά του. Να διαχωρίσει με λίγα λόγια και το ίδιο, πως δεν είναι το ίδιο που δεν είναι αποδεκτό, αλλά η συμπεριφορά του.

Πάμπος Ευσταθίου

Συστημικός/Οικογενειακός Ψυχοθεραπευτής

Ψυχολόγος

Cert. BRIEF Solution Focused Therapy