Νοσοκόμα προειδοποιεί: Αυτά τα 4 αντικείμενα στο σπίτι μπορεί να οδηγήσουν στον πνιγμό του παιδιού

Μία νοσοκόμα προειδοποιεί τους γονείς για το πόσο εύκολο είναι τα μικρά παιδιά να πνιγούν στο σπίτι με νερό.

Η νοσοκόμα Nikki από την Αυστραλία, που είναι και μητέρα 2 παιδιών, ανήρτησε ένα video στη σελίδα της στο Instagram στο οποίο παρουσιάζει 4 κινδύνους που κρύβονται στο σπίτι, μοιάζουν αθώοι, αλλά μπορεί να γίνουν θανάσιμοι κυρίως για τα πιο μικρά παιδιά.

Στο video λέει πως πρέπει πάντα να:

  1. κατεβάζουμε το καπάκι της τουαλέτας
  2. να απομακρύνουμε μικρά δοχεία (όπως δοχεία φαγητού για κατοικίδια) από την εμβέλεια των παιδιών
  3. να μην αφήνουμε κουβάδες και λεκάνες με νερό κοντά στα παιδιά όταν δεν είμαστε μαζί τους. «Ακόμα και ένα μικρό μπολ με νερό μπορεί να είναι μοιραίο».
  4. πάντα να αδειάζουμε την μπανιέρα αν δεν την χρησιμοποιούμε.

Τονίζει μάλιστα πως όλα αυτά ίσως είναι υπερβολικά, αλλά η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. “Τα μωρά μπορούν να πνιγούν σε λιγότερα από 5εκ. νερού μέσα σε 20 δευτερόλεπτα. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός. Τα έκτακτα περιστατικά που έχω φροντίσει και αφορούν σε πνιγμούς μωρών, ακόμα με στοιχειώνουν”.

Η Nikki παροτρύνει τους γονείς να επιβλέπουν πάντα τα παιδιά τους, ειδικά όταν βρίσκονται κοντά σε νερό. Επίσης, τονίζει τη σημασία του να μάθουν τα παιδιά κολύμπι, ενώ βρίσκει πολύ σημαντικό οι γονείς να ξέρουν πώς να παρέχουν πρώτες βοήθειες.

Δείτε το video: 

“Οι θάνατοι από πνιγμό βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των θανάτων παιδιών κάτω των 4 ετών από ατυχήματα. Αυτό είναι κάτι πολύ στενάχωρο, από τη στιγμή που αυτά τα ατυχήματα μπορούν να προληφθούν”.

Η αληθινή ιστορία που αποδεικνύει τα λεγόμενα της νοσοκόμας

Η Daily Mail που ανέδειξε το θέμα, παρουσίασε και μια τρομακτική ιστορία πνιγμού που συνέβη στις αρχές Ιανουαρίου στη Βρετανία,  με αίσιο τέλος – ευτυχώς. Μία οικογένεια επέστρεφε από τα ψώνια της. Τα δύο παιδιά της οικογένειας, το 16 μηνών αγοράκι και το 2 ετών κοριτσάκι μοιράζονταν ένα μάνγκο, την ώρα που η μαμά τους βοηθούσε τον μεγαλύτερο γιο της να ετοιμαστεί για το διάβασμά του και έβαζε τα πράγματα από την υπεραγορά στη θέση τους.

Ελάχιστα λεπτά μετά η ήρεμη οικογενειακή στιγμή, χάλασε από τις φωνές του μικρού κοριτσιού, το οποίο είχε βρει τον μικρό της αδερφό με το κεφάλι μέσα σε έναν κουβά με νερό στο μπάνιο. Τα πόδια του ήταν λυγισμένα και το κεφαλάκι του μέσα στο νερό, σαν μικρό κουβάρι.

Το μωράκι χρειάστηκε να περάσει μέρες στο νοσοκομείο για να συνέλθει. Ευτυχώς, τώρα είναι καλά, αν και σε περίπτωση που δεν το έβρισκαν τόσο γρήγορα τώρα θα μιλούσαμε για μια τραγωδία…