«Να σε λέω μπαμπά;»: Μία ωδή στους γονείς που δίνουν τα πάντα στο παιδί που δεν έχει το αίμα τους

Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που ξεπερνούν τον εαυτό τους, που η ιδιοτέλεια είναι άγνωστη λέξη, ενώ η αντίθετή της, «ευαγγέλιο».

Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον διπλανό τους ισότιμα, λαμβάνοντας υπόψιν, ότι πίσω από το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλουν για αυτούς, αναλογίζονται το δράμα που ίσως κουβαλούν στην ψυχή τους.

Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που αγαπούν χωρίς όρια, χωρίς συστολές, χωρίς εγωισμούς και χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα.

Ένα εκπληκτικό κείμενο για τους ανθρώπους που αγαπούν το παιδί του συντρόφου τους ή το υιοθετημένο παιδί με την ίδια θέρμη που θα αγαπούσαν και το δικό τους, βιολογικό παιδί, εκείνο που στις φλέβες τους θα έρεε το ίδιο αίμα.

«Μπορώ να σε λέω μπαμπά; Πήρε το χέρι μου και με ρώτησε:
-Να σε λέω μπαμπά; Ο λαιμός μου έκλεισε και ένα δάκρυ ήταν έτοιμο να με προδώσει, έπιασε το χέρι μου αλλά πραγματικά μου άρπαξε την καρδιά.

Σε ένα δευτερόλεπτο συνειδητοποίησα ότι μου έδινε ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια της ζωής μου, μια ανάθεση του σημαντικότερου (να είμαι μπαμπάς). Είπα ναι, και είπα μέσα μου ότι εγώ θα είμαι αυτός που θα σε προσέχει σαν πριγκίπισσα.

Δεν υπάρχουν νύχτες που μπορώ να κοιμηθώ χωρίς να της πω καληνύχτα, να την φιλήσω και να της πω πόσο πολύ την αγαπώ.

Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ζούσα μια τέτοια εμπειρία, υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις για ανύπαντρες μαμάδες, πατριούς, για υιθετημένα παιδιά και όλες αυτές τις ανοησίες που απλά κρατούν μακριά τους ανθρώπους, προτιμώ λέξεις όπως κόρη μου, παιδί μου ή αγάπη μου, αυτό τον ανιδιοτελή δεσμό αγάπης πρέπει να έχουμε όταν υιοθετούμε ένα παιδάκι.

Σου εύχομαι να έρθει στη ζωή σου κάποια σαν την μικρή μου πριγκίπισσα ένα παιδί που θα αλλάξει τη ζωή σου, που θα σε κάνει να σηκωθείς να το πας σχολείο, να ζωγραφίσεις μαζί του, να μάθεις ότι η διδασκαλία και η μοιρασιά είναι πραγματικά σημαντικό.

Σε ευχαριστώ που με επέλεξες, σ ‘ αγαπώ.

Το αφιερώνω σε εκείνους τους γονείς που δίνουν τα πάντα χωρίς διάκριση για το νέο μέλος της οικογένειας το παιδί τους που δεν έχει το αίμα τους, αλλά σίγουρα έχει την καρδιά τους»

Σωτήρης Καλκατζάκος

Διαβάστε επίσης:

Οι μπαμπάδες δεν «βοηθάνε», συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους

10 φωτογραφίες τοκετού που αποδεικνύουν την ευαίσθητη πλευρά των μπαμπάδων

«Μαμά, μπαμπά έχω θυμώσει που δε με αγαπάτε πια. Αλλά δε με νοιάζει κα – θό – λου»