«Να μην είστε σιαμαίοι» και άλλες 4 μεγάλες αλήθειες που έμαθα μετά από 20 χρόνια γάμου

Τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου είναι ονειρεμένα. Μετά, έρχονται τα παιδιά, αλλάζουν οι υποχρεώσεις, γίνονται περισσότερες, και πολλές φορές αρχίζει η «γκρίνια«.

Μία σύζυγος και μητέρα αποκαλύπτει πέντε μυστικά, πέντε αλήθειες αν θέλετε, που έχουν κρατήσει τον γάμο της ζωντανό και την φλόγα άσβεστη ανάμεσα σε εκείνη και τον σύζυγό της.

«Ο σύζυγός μου κι εγώ γιορτάζουμε 20 χρόνια γάμου φέτος. Ενώ ξέρω πως είναι ορόσημο αυτά τα χρόνια, δεν μπορώ να πιστέψω το πόσο γρήγορα έχει περάσει ο χρόνος και πόσες φορές έχω χαμογελάσει μέχρι να πονέσει το πρόσωπό μου.

Ο γάμος μας είχε και τις καλές στιγμές του, αλλά και αυτές που θέλουμε να ξεχάσουμε κάποια στιγμή. Είμαστε δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι, οι οποίοι ήταν πολύ νέοι όταν γνωρίστηκαν. Κάποτε διάβασα ένα μότο, που έλεγε ότι ο γάμος είναι μία επιλογή που κάνεις κάθε μέρα. Δεν ήμουν σίγουρη ότι ήταν ακριβώς έτσι, όμως σκέφτηκα πως έχει μία μεγάλη δόση αλήθειας.

Τι διαπίστωσα λοιπόν μέσα σε 20 χρόνια γάμου; Ιδού

Δεν είναι κακό να πηγαίνεις για ύπνο θυμωμένος

Είναι σχεδόν αδύνατο να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, όταν είσαι κουρασμένος. Όταν ένα παιδί έχει ξέσπασμα ή είναι πολύ κουρασμένο τι λέμε πάντα; Ότι χρειάζεται ύπνο ή ότι έχει περάσει η ώρα του ύπνου του. Έτσι, όταν εμείς είμαστε θυμωμένοι και κουρασμένοι, το να κατεβάσουμε ρολά και να πάμε για ύπνο είναι η καλύτερη επιλογή. Τα πράγματα μοιάζουν καλύτερα το πρωί.

μην εκνευρίζεσαι με τον σύζυγό σου μπροστά σε άλλους

Δεν επικρίνω ποτέ ή θυμώνω με τον άντρα μου μπροστά σε άλλους. Σίγουρα, ξέρουμε να κάνουμε αστεία και πειράγματα ο ένας τον άλλον γι απλάκα, αλλά ποτέ για ένα σημαντικό ή ευαίσθητο θέμα. Ξέρουμε τι μας ενοχλεί και μένουμε μακριά από αυτά, όταν είμαστε με παρέα. Έχουν υπάρξει στιγμές που μπροστά σε φίλους, έχουμε δώσει μάχη να δείχνουμε ενωμένοι και ως ένα ζευγάρι που έχει αγάπη και σεβασμό. Ακόμη κι αν εκείνη τη στιγμή θέλουμε να πνίξουμε ο ένας τον άλλον.

Να περνάτε χρόνο μαζί είναι προτεραιότητα

Οι οικογενειακές στιγμές είναι σημαντικές για τα παιδιά, αλλά και για μας ως ζευγάρι. Βρίσκουμε χρόνο να μιλάμε χωρίς να μας διακόπτουν, να γελάμε και να ζούμε πράγματα οι δυο μας. Αυτό έγινε πιο εύκολο, όταν τα παιδιά μας μεγάλωσαν. Με εφήβους στο σπίτι, μπορούμε πιο εύκολα να πάμε μόνοι για ένα φαγητό ή μια βόλτα, ένα ποτό. Όταν δεν καταφέρνουμε να χαρούμε λίγο μαζί, αρχίζουμε να νιώθουμε αποξένωση και δεν είναι ωραίο αυτό.

Να περνά ο καθένας χρόνο μόνος του είναι εξίσου σημαντικό

Έχουμε διαφορετικά χόμπι, ενδιαφέροντα κι ενώ έχουμε πολλούς κοινούς φίλους, ο καθένας από εμάς έχει και τους ξεχωριστούς δικούς του. Μου αρέσει να διαβάζω, ενώ εκείνος βλέπει σειρές στο Netflix. Στον άντρα μου αρέσει να πηγαίνει βόλτες τα κυριακάτικα απογεύματα, ενώ εμένα μ’ αρέσει να μην κάνω τίποτα. Υπάρχουν κι αυτές οι στιγμές που δεν είμαστε αυτοκόλλητοι, «σιαμαίοι». Δεν είναι κακό, δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μαζί.

Μην χάνετε τον ρομαντισμό σας 

Για εμάς, ο ρομαντισμός δεν είναι τα post και οι δηλώσεις λατρείας και αφοσίωσης στα social media ή τα μπουκέτα με λουλούδια που φτάνουν στο γραφείο, «γιατί έτσι». Για εμάς ρομαντισμός είναι απλά πράγματα που σε αφήνουν να γνωρίζεις, ότι ο άλλος σε αγαπά και σε χρειάζεται. Ρομαντισμός είναι να ξέρουμε πώς αρέσει στον άλλον ο καφές και να του τον ετοιμάζεις χωρίς να τον ρωτήσεις, όταν φτιάχνεις τον δικό σου. Ρομαντισμός είναι να μιλάτε μεταξύ σας, για τα παιδιά, τη δουλειά, να κάνετε αστεία. Συζητάμε, γιατί μας κρατά ενωμένους, γιατί μας αρέσει να ακούμε ο ένας τη φωνή του άλλου, γιατί είμαστε ο ένας για τον άλλον. Αν αυτό δεν είναι ρομαντισμός, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.

Πηγή: Her View From Home

Διαβάστε επίσης:

Στα πόσα χρόνια γάμου είναι το ζευγάρι πραγματικά ευτυχισμένο; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση!

Τα 9 συστατικά ενός ισορροπημένου γάμου από την ειδικό