Μυρμηγκιές στα παιδιά: Τι πρέπει να προσέχετε ιδιαιτέρως το καλοκαίρι

Οι μυρμηγκιές (ή μυρμηκίες) είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα όμως στα παιδιά και εφήβους, ενώ εμφανίζονται περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι μυρμηγκιές εύκολα μπορούν να μεταδοθούν από ένα άτομο σε άλλο, μέσω της άμεσης δερματικής επαφής ή της επαφής του δέρματος με υγρά δάπεδα όπως πισίνες και ντους.

Ο ιός εισβάλλει στο δέρμα μέσω μικρών πληγών που δημιουργούνται από μικρογδαρσίματα, δάγκωμα των νυχιών ή σκασμένο δέρμα και προκαλεί γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος.

Τα συμπτώματα

Αρχικά, οι μυρμηγκιές διακρίνονται σε κοινές, ομαλές-νεανικές και πελματιαίες. Από τη στιγμή της μόλυνσης του δέρματος από τον ιό, συνήθως περνούν αρκετοί μήνες για να γίνουν ορατές.

Η κοινή μυρμηγκιά είναι η πιο συχνή μορφή. Χαρακτηρίζεται ως σκληρό εξόγκωμα με ανώμαλη επιφάνεια που μοιάζει με κουνουπίδι και εμφανίζεται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάκτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα γόνατα, στις κνήμες και στο πρόσωπο. Συνήθως τα εξογκώματα είναι πολλά σε αριθμό και σταδιακά αυξάνονται σε μέγεθος.

Επίσης, είναι πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος. Συνήθως δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα. Πιο σπάνια μπορεί το παιδί να παραπονεθεί για ήπιο πόνο.

Οι ομαλές νεανικές μυρμηγκιές εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο και προκαλούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα.

Οι πελματιαίες μυρμηγκιές εντοπίζονται στο πέλμα του ποδιού και δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται βαθιά μέσα στο δέρμα. Προκαλούν πόνο όταν το παιδί περπατά.

Τα παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυρμηγκιές.

Τι πρέπει να προσέχετε

Εξηγήστε στα παιδιά πόσο ανθυγιεινή συνήθεια είναι το δάγκωμα των νυχιών και επισημάνετε γενικότερα τη σημασία της καλής υγιεινής των χεριών.

Συμβουλέψτε παιδί σας να χρησιμοποιεί σαγιονάρες σε δημόσια ντους και πισίνες και να αποφεύγει να τις ανταλλάζει με άλλα παιδιά.
Αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει πελματιαίες μυρμηγκιές, απαραίτητο είναι να απολυμαίνεται το ντους ή η μπανιέρα με διάλυμα χλωρίνης πριν χρησιμοποιηθεί από κάποιο άλλο μέλος.

Κάθε μέλος της οικογένειας χρειάζεται να έχει τη δική του πετσέτα μπάνιου.

Επιλέξτε άνετα και εργονομικά παπούτσια για το παιδί, ειδικά για το μάθημα της γυμναστικής.

Τρόποι θεραπείας

Συχνά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού καταπολεμά τον ιό και οι μυρμηγκιές υποχωρούν αυτόματα, χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας μετάδοσης του ιού, προτιμάται η καταστροφή των δερματικών βλαβών με τους εξής τρόπους:

Κρυοθεραπεία (γνωστή και ως κρυοπηξία) –Στη θεραπεία αυτή με τη βοήθεια υγρού αζώτου, καταψύχεται η περιοχή της δερματικής βλάβης. Η χαμηλή θερμοκρασία που χρησιμοποιείται νεκρώνει τα κύτταρα του παθολογικού ιστού, με αποτελέσμα να σταματήσουν να αναπτύσσονται και το παιδί να απαλλάσεται τελικά από τη μυρμηγκιά. Δεν απαιτείται τοπική αναισθησία και το παιδί μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί φουσκάλα την επόμενη μέρα και έπειτα εφελκίδα (κρούστα) η οποία επουλώνεται σε 7-12 ημέρες.

Διαθερμοπηξία (ή ηλεκτροκαυτηρίαση) – Με τη βοήθεια ειδικής συσκευής, διοχετεύεται με ασφαλή τρόπο, ηλεκτρικό ρεύμα στον ιστό της δερματικής βλάβης, με αποτέλεσμα η θερμότητα που προκαλείται να καταστρέφει τα κύτταρα του ιστού της μυρμηγκιάς.

Πριν την εφαρμογή της διαθερμοπηξίας, εφαρμόζεται τοπικά αναισθητική κρέμα ή ένεση και έτσι η διαδικασία καθίσταται ανώδυνη για τον μικρό μας ασθενή.

Μετά το τέλος της διαδικασίας πιθανόν το παιδί να παραπονεθεί για πόνο, όπου μπορείτε να το ανακουφίσετε με παυσίπονο.

Laser διοξειδίου του άνθρακα: Mε τη μέθοδο αυτή, μια έντονη αλλά ασφαλής δέσμη φωτός απελευθερώνεται στοχευμένα στις αλλοιώσεις του δέρματος που χρειάζονται θεραπεία. Το φως που εκπέμπεται απορροφάται από τον ιστό της μυρμηγκιάς ο οποίος καταστρέφεται από τη θερμότητα, χωρίς να επηρεάζεται το υγιές δέρμα.

Συχνά χρησιμοποιείται κάποιο τοπικό αναισθητικό. Πρόκειται για αναίμακτη διαδικασία που δεν αφήνει ουλές στο δέρμα του παιδιού. Παρ’όλα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά αναπλαστική κρέμα για τη γρηγορότερη επούλωση του δέρματος. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει αμέσως στην καθημερινότητα του.

Σκευάσματα με γαλακτικό ή σαλικυλικό οξύ και κρέμες τρετινοΐνης : Το δέρμα μας φυσιολογικά, αποτελείται από πέντε στρώσεις που ονομάζονται στιβάδες. Η εξωτερική στιβάδα είναι η κεράτινη. Το σαλικυλικό οξύ δρα ως κερατολυτικό, δηλαδή προκαλεί καταστροφή της κεράτινης στιβάδας στην οποία βρίσκεται η μυρμηγκιά. Το γαλακτικό οξύ δρα ως καυστικό, προκαλώντας έτσι καταστροφή του σκληρού ιστού της μυρμηγκιάς.

Η τρετινοΐνη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που βοηθά στην πολλαπλασιασμό υγιών κυττάρων της επιδερμίδας. Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά για την αντιμετώπιςη των μυρμηγκιών συνήθως περιέχουν συνδυασμό του γαλακτικού και του σαλικυλικού οξέος. Η θεραπεία αυτή είναι πιο χρονοβόρα συγκριτικά με τις υπόλοιπες και προκαλεί απολέπιση του δέρματος (ξεφλούδισμα) και πιθανόν να δημιουργήσει ερυθρότητα στην περιοχή εφαρμογής της.

Πηγή: Ιωάννα Σαουρή, Ειδικ. Παιδίατρος / paidiatros.com