Μπορούμε να επιλέξουμε το φύλο του μωρού μας; Ο γυναικολόγος λέει «ναι» και εξηγεί

Οι μέθοδοι για την επιλογή του φύλου του παιδιού είναι πολλοί. Μπορεί να είναι φυσικοί (όπως χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες θέσεις κατά τη συνουσία), μέχρι υψηλής τεχνολογίας (όπως η διαλογή σπέρματος). Τα ζευγάρια έχουν 50/50 πιθανότητες να συλλάβουν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι σε κάθε επαφή. Ωστόσο, κάποιοι θέλουν να κάνουν συγκεκριμένα αγόρι ή κορίτσι είτε για πολιτιστικούς λόγους για εξισορρόπηση της οικογένειάς τους, είτε για να αποφευχθούν κάποιες γενετικές ασθένειες που υπάρχουν στην οικογένεια.

Η απάντηση του γυναικολόγου

Σύμφωνα με την πιο γνωστή θεωρία (θεωρία του Shettle) τα αρσενικά ( Υ ) σπερματοζωάρια είναι ταχύτερα αλλά και περισσότερο εύθραυστα από τα θηλυκά ( Χ ). Για τον λόγο αυτό είναι καλύτερο όσα ζευγάρια επιθυμούν αγόρι να έχουν επαφή πιο κοντά στην ωορρηξία και σε στάση, η οποία ευνοεί τη βαθύτερη διείσδυση. Με τον τρόπο αυτό, το αρσενικό σπέρμα θα μπορούσε φθάσει νωρίτερα στο ωάριο απ’ ότι το θηλυκό και με μικρότερο κίνδυνο να απενεργοποιηθεί από το όξινο περιβάλλον του κόλπου εξηγεί ο γυναικολόγος, Ιωάννης Κ. Ράπτης.

Η αλήθεια είναι πως καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιώσει την παραπάνω θεωρία. Το βασικό του αξίωμα έχει ήδη απορριφθεί, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία μορφολογική ή κινητική διαφορά μεταξύ ( Χ ) και ( Y ) σπερματοζωαρίων. Ως εκ τούτου η συμβουλευτική των ζευγαριών από επαγγελματίες υγείας πάνω σε θέματα φυσικής επιλογής του φύλου παραμένει επιστημονικά ατεκμηρίωτη και καλό θα ήταν να αποφεύγεται.