Σίγουρα έχεις ακούσει ότι όσο θηλάζει μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Πόση αλήθεια υπάρχει όμως σε αυτή την πεποίθηση; Πράγματι, ο θηλασμός εξασφαλίζει αντισύλληψη ή υπάρχει πιθανότητα να ξαναμείνεις έγκυος;
Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, γυναικολόγο μαιευτήρα, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντή του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO ο οποίος έδωσε σαφή απάντηση στην ερώτηση αυτή:
Οι περισσότερες μητέρες που θηλάζουν εμφανίζουν τη λεγόμενη αμηνόρροια γαλουχίας, που οφείλεται στο γεγονός ότι ο θηλασμός σταματά την ωοθυλακιορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καθόλου περίοδο. Οι περισσότερες μπορεί να δουν περίοδο μετά από τέσσερις με πέντε μήνες κι άλλες μετά από ένα χρόνο ή και παραπάνω, αν συνεχίζουν τον αποκλειστικό θηλασμό.
Η πρώτη περίοδος έχει συνήθως μεγάλη ποσότητα αίματος και διαρκεί περισσότερο. Η επανεμφάνιση της περιόδου δεν επηρεάζει το γάλα της μητέρας και μπορεί να συνεχίσει τον θηλασμό χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η μέθοδος LAM
Ο θηλασμός ως φυσική μορφή αντισύλληψης ονομάζεται μέθοδος γαλακτικής αμηνόρροιας ή LAM.
Αυτή η μέθοδος θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί όταν το βρέφος είναι μικρότερο των 6 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά όλο το εικοσιτετράωρο και η μητέρα δεν έχει ακόμη κάθε μήνα την περίοδό της.
Το LAM μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 98% κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών μετά τον τοκετό, αν ακολουθείτε τέλεια τους κανόνες, δηλαδή θηλάζετε αποκλειστικά τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάθε έξι ώρες τη νύχτα, χωρίς να συμπληρώνετε το θηλασμό με γάλα του εμπορίου.
Επομένως, αν θηλάζετε και δίνετε όμως και συμπλήρωμα στο μωρό σας τότε ο θηλασμός δεν έχει επαρκή αντισυλληπτική δράση. Το ίδιο ισχύει αν χρησιμοποιείται θήλαστρο για να αποθηκεύεται στο ψυγείο κάποια γεύματα γάλατος (π.χ. για να επιστρέψετε στην εργασία σας).
Για να εξασφαλίσει ο θηλασμός αντισύλληψη θα πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Επίσης οι πιθανότητες μπορούν να αλλάξουν, όταν το μωρό αρχίσει να κοιμάται τη νύχτα και επομένως θηλάζει λιγότερο.
Για αυτό, αν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος ξανά, θα πρέπει, όταν δείτε την περίοδό σας να επιστρέφει ή το μωρό σας έχει κλείσει τους έξι μήνες, τρώει τα πρώτα στερεά γεύματα ή παίρνει συμπλήρωμα γάλακτος, να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας για την αντισυλληπτική μέθοδο που ενδείκνυται για την περίπτωσή σας.