«Μου άρεσε να βλέπω φλόγες»: Σοκάρει 14χρονος που συνελήφθη για πυρκαγιές στην Ελλάδα

«Μου άρεσε να βλέπω φλόγες»: Σοκάρει 14χρονος που συνελήφθη για πυρκαγιές στην Ελλάδα

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η σύλληψη ενός 14χρονου, ο οποίος ομολόγησε ότι έβαλε 9 από τις 13 πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Θεολόγο Φθιώτιδας.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος ς Λοκρών κύριος Θανάσης Ζεκεντές, ο 14χρονος μετά τη σύλληψή του είπε στους πυροσβέστες ότι έβαζε τις φωτιές διότι του άρεσε να βλέπει τις φλόγες και τον καπνό.

Ο 14χρονος εντοπίστηκε να βάζει φωτιές από κάμερες κλειστού κυκλώματος χρησιμοποιώντας σπίρτα και κατηγορείται για πυρκαγιές που σημειώθηκαν από τις 9 φωτιές από τις 5 Αυγούστου έως και τις 17 Αυγούστου. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, ο ανήλικος οδηγείται στην εισαγγελία Λαμίας κατηγορούμενος για το κακούργημα συμμετοχής για εμπρησμό.

Εκεί οδηγούνται και οι γονείς του ανήλικου, οι οποίοι κατηγορούνται για το πλημμέλημα της αμέλειας ανηλίκου.

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος οι πυρκαγιές για τις οποίες πιθανότατα ευθύνεται ο 14χρονος δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην περιοχή, καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων ενώ για μέρες επιχειρούν πυροσβέστες, εθελοντές αλλά και στρατός. Η υπερασπιστική γραμμή της οικογένειας αναφέρει πως το παιδί δεν έβαλε τις φωτιές, όπως αναφέρει μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο δήμαρχος της περιοχής.

Τι είναι η πυρομανία σύμφωνα με τον ψυχολόγο

Ο κλινικός ψυχολόγος Ευάγγελος Ορφανίδης, εξηγεί τι είναι η πυρομανία, η οποία αποτελεί μια ακατανίκητη ανάγκη του ατόμου να ανάβει φωτιές.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία, είναι μια πολύ σπάνια διαταραχή ελέγχου της παρόρμησης, διαταραχή διαγωγής ή διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας. Η συχνότητα εμφάνισής αυτής της διαταραχής στον πληθυσμό είναι μικρότερη από 1% και το 90% από αυτούς που διαγνώστηκαν κλινικά με πυρομανία είναι άντρες.

Ο πυρομανής βιώνει αρχικά έντονη συναισθηματική διέγερση στην ιδέα του εμπρησμού όπως και κατά την πράξη. Μετά την πρόκληση του εμπρησμού το βίωμα μετατρέπεται σε ένα βαθύ αίσθημα ανακούφισης και χαλάρωσης. Τα όποια αισθήματα δυσθυμίας και άγχους είχε βιώσει, αποβάλλονται με τη θέα των φλογών. Αφού αποχωρήσει μετά την πράξη του, σχεδόν πάντα επανέρχεται στον τόπο της φωτιάς, για να δει αυτά που προκάλεσε.

Ο πυρομανής συνήθως έχει επίγνωση της βαρύτητας της πράξης του και για αυτό είναι ικανός για τον καταλογισμό της. Αυτό που παρατηρείται συχνά είναι ότι το άτομο δεν επιζητεί τον θάνατο ανθρώπων με τη φωτιά που βάζει, όμως, όπως είναι αναμενόμενο, δεν μπορεί να ελέγξει τις συνέπειες της πυρκαγιάς που προκαλεί.

Ποια είναι τα διαγνωστικά κριτήρια;
  • Επαναλαμβανόμενες πράξεις ή απόπειρες εμπρησμού περιου­σίας τρίτων χωρίς εμφανές κίνητρο.
  • Ένταση ή συγκινησιακή διέγερση πριν από τον εμπρησμό.
  • Ενδιαφέρεται για τη θέαση της φωτιάς ή ελκύεται από αυτήν και το πλαίσιό της – π.χ., φλεγόμενα υλικά κτλ.
  • Νιώθει ευχαρίστηση ή ανακούφιση όταν βάζει φωτιές ή συμ­μετέχει σε αυτό που επακολουθεί.
  • Οι εμπρησμοί δε γίνονται για οικονομικά οφέλη ή ως κοινωνι- κή-πολιτική ιδεολογία ή για να κρύψει κάποια εγκληματική ε­νέργεια ή ως εκδίκηση, θυμό ή ως απάντηση σε κάποια παρα- ληρητική ιδέα ή ψευδαίσθηση ή ως αποτέλεσμα μειωμένης νοητικής κατάστασης ή ικανότητας (π.χ., νοητική καθυστέρη­ση, άνοια).
  • Οι εμπρησμοί δεν εξηγούνται καλύτερα ως διαταραχή της δια­γωγής, μανία ή αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας

Μιλάμε λοιπόν για πυρομανία όταν:

  • Υπάρχουν δύο ή περισσότερες πράξεις εμπρησμών χωρίς εμφα­νές κίνητρο.
  • Το άτομο περιγράφει μια έντονη τάση που το ωθεί να βάλει φω­τιά σε αντικείμενα με ένα αίσθημα έντασης πριν από την πράξη και ανακούφιση μετά τον εμπρησμό.
  • Το άτομο διακατέχεται απο σκέψεις ή φαντασιώσεις εμπρησμού ή από τις περιστάσεις γύρω από την πράξη – π.χ., τηλεφωνήμα­τα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις φωτιές: Το παιδί και η γιαγιά που μας έφεραν δάκρυα στα μάτια (εικόνες)

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τις πυρκαγιές σύμφωνα με τον ψυχολόγο

H συγκλονιστική φωτογραφία από τη μεγάλη πυρκαγιά που μας έκανε να δακρύσουμε