Μην το χάσετε! Γονείς και παιδιά απολαύστε μια ξενάγηση στο Ακρωτήρι των Γάτων (23/7)

Μια όμορφη πρόταση οικογενειακής διασκέδαση θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε την Κυριακή 23 Ιουλίου στα πλαίσια της εκδρομής που διοργανώνει το Historic Akrotiri Peninsula Guided Tours by Ifigeneia Chrysanthou

Γονείς και παιδιά θα συμμετάσχετε σε μια περιβαλλοντική, ιστορική και αρχιολογική ξενάγηση στη χερσόνησο Ακρωτηρίου. Επισκεφτείτε το ξακουστό Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου των Γάτων, το παρεκκλήσι του Αγ. Δημητριανού του 12ου αι., το εξωκκλήσι του Αγ. Γεωργίου δίπλα στη θάλασσα, το λιβάδι Ακρωτηρίου, τον μεγαλύτερο οικότοπο της Κύπρου, ελάτε να δείτε τη μαγευτική θέα που προσφέρει η θάλασσα στο Ναυάγιο Αχαιός και χαλαρώστε από τη ρουτίνα. Λεωφορεία από όλες τις πόλεις.

Η Μονή του Αγίου Νικολάου των Γάτων ορθώνεται ανατολικά του οικιστικού πυρήνα του Ακρωτηρίου ή διαφορετικά ανατολικά της Αλυκής Λεμεσού. Πρόκειται ίσως για το παλαιότερο μοναστήρι στην Κύπρο, το οποίο, σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από την Αγία Ελένη τον 4ο αιώνα. Η Αγία Ελένη, μάλιστα, άφησε στη Μονή ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό. Ας μάθουμε, όμως, περισσότερα για το ξακουστό αυτό Μοναστήρι…

Το προσωνύμιο «των Γάτων»
Αρχικά, θα σας αναφέρουμε μερικές από τις ιστορίες, θρύλους, παραδόσεις που δικαιολογούν το προσωνύμιο «των Γάτων». Ειδικότερα, τον 4ο αιώνα, όταν η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ίδρυσε το Μοναστήρι, η χερσόνησος του Ακρωτηρίου υπέφερε από δηλητηριώδη φίδια που πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας μιας μακράς περιόδου ανομβρίας. Η Αγία Ελένη, αφού είχε βρει τον Τίμιο Σταυρό και επέστρεφε από τα Ιεροσόλυμα, είχε φέρει γάτους για να εξολοθρεύσουν τα φίδια καθώς και εργάτες για να κτίσουν το Μοναστήρι. Επίσης, η Αγία Ελένη, αφού συνεννοήθηκε με τον γιό της, στάλθηκε στο νησί ο Καλόκαιρος για να αναλάβει ως διοικητής του νησιού αλλά και για να βοηθήσει όσο καλύτερα μπορούσε στην εξολόθρευση των φιδιών.

Μια άλλη πηγή συμπληρώνει πως τον 4ο αιώνα, ο Καλόκαιρος έχοντας ως στόχο την εξολόθρευση των φιδιών, συγκέντρωσε στο Μοναστήρι χίλιους περίπου γάτους. Οι γάτοι αυτοί, όπως διασώζει ο Καρούζης, όταν άκουγαν το σήμαντρο να ηχεί, διέκοπταν το κυνήγι των φιδιών και μαζεύονταν στον περίβολο της εκκλησίας όπου υπήρχαν κυκλικές ξύλινες σκάφες με φαγητό.

Η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια προσθέτει παραπέμποντας στη γαλλική έκδοση του βιβλίου Περιγραφή της Νήσου Κύπρου του 16ου αιώναπως ο Καλόκαιρος είχε θέσει ως όρο στους μοναχούς να εκτρέφουν κάθε μέρα τουλάχιστον 100 γάτους, στους οποίους μάλιστα έπρεπε να δίνουν πρωί και βράδυ λίγο κρέας ώστε να μην τρώγουν συνεχώς το δηλητήριο. Επιπρόσθετα, μαθαίνουμε από τον Βιλλαμόντ που επισκέφθηκε το νησί τέλη του 16ου αιώνα πως την ημέρα του Αγίου Νικολάου όλη η ψαριά από την Αλυκή του Ακρωτηρίου προσφερόταν στο Μοναστήρι, για να έχουν επιτυχημένες ψαριές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αξίζει να σημειώσει πως ακόμη και σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν στο Μοναστήρι γύρω στους εκατό γάτους.

Πληροφορίες στο +357 99 09 46 54