«Μην στέλνετε τα παιδιά με συμπτώματα στο σχολείο»: Ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων

Νοσήσατε οικογενειακώς με ήπια συμπτώματα; Τι σημαίνει αυτό για εσένα και τι για τα παιδιά σου

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες δυο εβδομάδες στα παιδιά, δηλώνει ο Καθηγητής Ιολογίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, στοιχεία που επιβεβαιώνει και η εθνική αναφορά για την πορεία της πανδημίας που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.
CLOSE

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως η αύξηση των κρουσμάτων αφορά την ηλικιακή ομάδα 10-19 ετών. 

«Αυτό που θα γίνει σε δυο – τρεις βδομάδες αν συνεχίσει να υπάρχει αύξηση θα τρέχουν όλοι να εμβολιαστούν τότε, διότι θα αρχίσουν να ανησυχούν και να φωνάζουν κιόλας γιατί θα υπάρχει και συνωστισμός στα κέντρα εμβολιασμού. Από την άλλη μεριά οι 10 με 19 ετών είναι παιδιά που είναι κοινωνικοποιημένα και εάν η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, που είναι αυτή τη στιγμή, ένας στους δυο είναι ευάλωτοι. Επομένως υπάρχει κενό εκεί πέρα να διακινηθεί ο ιός».

Κληθείς να σχολιάσει το ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία αλλά την επιστροφή του lockdown στη Μόσχα, ο Δρ. Καραγιάννης είπε:

«Ευτυχώς που η τουριστική σεζόν κοντεύει προς το τέλος γιατί αργά ή γρήγορα θα έρθουν θετικά κρούσματα στην Κύπρο. Στη Ρωσία η εμβολιαστική κάλυψη είναι μόλις 32-34%. Για κάποιο λόγο και οι Ρώσοι παρόλο που έχουν το εμβόλιο Sputnik δεν πηγαίνουν να εμβολιαστούν και είναι επόμενο να υπάρχει έξαρση».

H εισήγηση για εμβόλιο J&J

Όσο για τις αποφάσεις που αφορούν στη χορήγηση δεύτερης δόσης του εμβολίου Johnson & Johnson που αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και άνω των 60 ετών, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως η δική του εισήγηση είναι η ενισχυτική δόση σε όλους όσοι έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο εξηγώντας ότι, 

«Μέχρι στιγμής τα δεδομένα από J&J και μάλιστα από ελληνική μελέτη, δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό κατά 75% σε σύγκριση με τα άλλα που υπερβαίνουν το 90%. Λόγω αυτού του θέματος, και από τα στοιχεία του Υπουργείου που δείχνουν ότι κάποιοι που έλαβαν το J&J έχουν νοσήσει και κάποιοι έχουν νοσηλευτεί επίσης, ότι χρειάζεται ενισχυτική δόση. Εγώ προσωπικά εισηγήθηκα να δοθεί σε όλους όσοι πήραν την μονή δόση. Το Υπουργικό αποφάσισε να δοθεί στους 60 και άνω και σε ευάλωτες ομάδες αναμένοντας μια έντονη σύσταση από τον ΕΜΑ, ότι θα έπρεπε να εμβολιαστούν όλοι. Επομένως υπάρχει χρόνος για να αλλάξει αυτή η απόφαση.

Οι προβλέψεις μετά την εμφάνιση της Δέλτα+

Ερωτηθείς για το πως αναμένεται να κινηθεί η πανδημία ενόψει χειμώνα ο Δρ. Καραγιάννης είπε πως «ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάζει ενόσω τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας».

«Μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες. Έχουμε και το Δέλτα + που είναι ακόμη πιο μεταδοτικό και γνωρίζουμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μην φοβόμαστε είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση να την κάνουν, αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιστούν γιατί μετά από 6,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, τα εμβόλια είναι απόλυτα ασφαλή και προστατεύουν. Αν θέλουμε να έχουμε ένα ήσυχο χειμώνα».

Σε εξαρση ιωσεισ γαστρεντερικου-αναπνευστικου

Για την έξαρση κρουσμάτων σε μικρότερες ηλικίες μίλησε στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα ο παιδίατρος Δρ. Νίκος Μακρίδης.

Ανέφερε πως παρατηρούνται ιώσεις του γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος.

«Υπάρχει μια τεράστια έξαρση και πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει πολύ χειρότερο το πράγμα γιατί έχουν ελευθερωθεί κάποιοι ιοί του χειμώνα, έτσι έχουμε άνοδο σε συχνότητα των λοιμώξεων και πρέπει να προσέχουμε λίγο, να μην πηγαίνουν τα άρρωστα παιδιά στο σχολείο. Θα αντιμετωπίσουμε λοιμώξεις αυτό το χειμώνα. Φυσικά τα μέτρα πρέπει να τηρούνται».

Ερωτηθείς πότε ένα παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά από συμπτώματα, ο Δ. Μακρίδης είπε,

«Όλοι πρέπει να δείξουν υπεύθυνοι στάση και πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός ο ένας γονιός να μπορεί να μένει στο σπίτι με το παιδί και να μην έρχεται στην ανάγκη να δώσει αντιπυρετικό για να περάσει τον έλεγχο. Το μωρό πρέπει να είναι απύρετο για 24-48 ώρες, να μην έχει βήχα για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τη διασπορά οποιουδήποτε ιού». 

Πηγή: Alphanews.live

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τα παιδιά έως 10 ετών αναπτύσσουν υπερδιπλάσια αντισώματα, σύμφωνα με έρευνα

Τι είναι το Σύνδρομο Rett που χτυπά μόνο κορίτσια; Η περίπτωση ενός παιδιού 1 έτους

Τραγικός θάνατος 7χρονου: Τον κατασπάραξε ο σκύλος που έσωσε η οικογένεια