«Μία Μπάλα για Όλους»: Μία παράσταση για την «αγκαλιά» στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης

«Μία Μπάλα για Όλους»: Μία παράσταση για την «αγκαλιά» στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών, ανακοινώνουν την πρεμιέρα της παιδικής θεατρικής παράστασης «Μια Μπάλα για Όλους!» από το Θέατρο του Άλλοτε, την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου.

Η εκπαιδευτική και διασκεδαστική θεατρική παράσταση «Μια Μπάλα για όλους» βασίζεται στο παραμύθι που έγραψαν ο Ηλίας Μάστορας και η Βαρβάρα Δουμανίδου, οι οποίοι επιθυμούν να ξεκινήσουν τις παραστάσεις από την Κύπρο.

Το παραμύθι, το οποίο εξιστορεί στην ουσία την αφορμή και τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκε η μπάλα, θα μεταγραφεί στη Σχολή Τυφλών στον κώδικα Μπράιγ και θα περιέχει ανάγλυφη εικονογράφηση.

Η παράσταση είναι γεμάτη με μουσική, χορό και έξυπνο χιούμορ, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στην απαραίτητη συμπερίληψη των παιδιών με οπτική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, καθώς και το δικαίωμα κάθε παιδιού στο παιχνίδι.

Η υπόθεση

Ανήσυχη η Βέρα επιστρέφει μια μέρα από το σχολείο και εκμυστηρεύεται στη μητέρα της πως ο Λουκάς, ένας καινούργιος συμμαθητής, ήρθε στην τάξη της. Είναι πολύ χαρούμενη γιατί σίγουρα θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, όμως η Βέρα ανησυχεί γιατί ο Λουκάς είναι παιδί με οπτική αναπηρία και δεν μπορούν να παίζουν μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι, το ποδόσφαιρο.

Πρέπει να βρουν μία λύση, να σκεφτούν κάτι που δεν θα τους εμποδίζει να παίζουν όλοι μαζί. Η μητέρα αναλαμβάνει δράση, ο ανήσυχος παππούς τα εργαλεία του και τότε κάτι συναρπαστικό συμβαίνει. Ο παππούς μπάλα ξεκινούν μια περιπέτεια, στις τέσσερις γωνιές της γης.

Επισκέπτονται χώρες και ηπείρους όπου συναντούν παιδιά με οπτική αναπηρία και μαθαίνουν τις ιστορίες τους. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της ενσυναίσθησης και της γεωγραφίας με πρωταγωνιστές τον παππού Ηλία και τη ζωντανή του Μπάλα.

Η καμπάνια «Μία Μπάλα για Όλους»

Η καμπάνια «Μία Μπάλα για Όλους» έχει καταφέρει να διανείμει εντελώς δωρεάν, ειδικές μπάλες σε κάθε παιδί και σχολείο στην Ελλάδα όπου φοιτούν παιδιά με οπτική αναπηρία, καθώς και σε 202 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ελπίζοντας να κουδουνίσει η ξεχωριστή αυτή μπάλα στα χέρια κάθε παιδιού που την έχει ανάγκη.

Το πιο σημαντικό εγχείρημα του project «Μια μπάλα για όλους έχει ως βασικό συστατικό μια ελαφριά μικρή μπάλα ποδοσφαίρου, η οποία έχει μέσα κουδούνια. Μπορεί μόνο να δωριστεί σε τυφλά άτομα ή άτομα με προβλήματα όρασης, παιδιά ή νέους και στα σχολεία τους.

Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται από ιδρύματα και εταιρίες και έχει ήδη εγκριθεί από την UEFA και το Ίδρυμα της UEFA για τα Παιδιά, καθώς βρίσκεται κάτω από την αιγίδα της. Χρηματοδότες μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, ήταν οι Lions και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Σχολή Τυφλών μετά από συνεννόηση και χρηματοδότηση του «Γκολ στη Ζωή» και της ΟΠΑΠ, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το πρόγραμμα και στην Κύπρο. 500 μπάλες θα διανεμηθούν σε όλα τα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές με οπτική αναπηρία. Ήδη τον περασμένο Ιούνιο 14 άτομα από τη Σχολή Τυφλών (μαθητές, ενήλικες, συνοδοί) συμμετείχαν σε δράση στη Βουδαπέστη με αφορμή το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Στις επόμενες φάσεις του Προγράμματος, μέλη του Γκολ στη Ζωή μαζί με άτομα με οπτική αναπηρία θα δώσουν αγώνα Blind Football, ενώ θα οργανωθούν σε συνεργασία με τον Ηλία Μάστορα εκπαιδευτικά σεμινάρια/ εργαστήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία το μάθημα της Φυσικής Αγωγής για τους τρόπους χρήσης της μπάλας και τις ιδιαιτερότητες της οπτικής αναπηρίας σε σχέση με τους περιορισμούς που αυτή επιβάλλει. Πλάνα από όλες τις δραστηριότητες, θα συμπεριληφθούν σε ντοκιμαντέρ της UEFA.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πού και πότε: Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, Λευκωσία, αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, 8.30μ.μ.

Τηλ: 22403301

Είσοδος με προσκλήσεις

Διαβάστε επίσης:

«Ρουμπελστίλτσκιν, το τρελό ξωτικό» έρχεται τον Σεπτέμβριο στο Θέατρο Βεστιάριο

Ο Τριγονοψαρούλης επιστρέφει στην σκηνή για τρεις μοναδικές παραστάσεις