Μαμά οδοντίατρος αποκαλύπτει τις 8 τροφές που δεν πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας

Μαμά οδοντίατρος αποκαλύπτει τις 8 τροφές που δεν πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας

Το να πείσετε τα παιδιά σας να πλένουν τα δόντια τους πρωί και βράδυ είναι από μόνη της μία δύσκολη αποστολή. Όμως, το να αποκλείσετε από τη διατροφή τους φαγητά και ποτά είναι ακόμη πιο δύσκολο. Παρόλα αυτά, οι οδοντίατροι επισημαίνουν, υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να μην τα δώσετε ποτέ στα παιδιά.

Μία μαμά οδοντίατρος αποκάλυψε τις οκτώ τροφές που δεν έχει δώσει -και δεν θα δώσει- ποτέ στα παιδιά της. Κάποιες από αυτές δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τα δόντια τους, αλλά και για την υγεία τους γενικότερα.

Η δρ. Shoaei της Nejati Clinic συστήνει σε όλον τον κόσμο να φροντίζει την στοματική του υγεία.

«Ο πρωταρχικός στόχος που θέτω στους ασθενείς μου είναι να φροντίζουν τα δόντια τους και να διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν πχ οδοντότσχλες είναι υγιεινά και θα κρατήσουν τα δόντια τους γερά σε μεγαλύτερη ηλικία», λέει η οδοντίατρος.

«Η ζάχαρη φυσικά είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της υγείας των δοντιών των παιδιών. Μικροοργανισμοί που βρίσκονται από τη φύση στο στόμα μας μετατρέπουν τα σάκχαρα σε οξέα και αυτό προκαλεί τερηδόνα», σημειώνει.

Η δρ.Shoaei, που έχει 18 χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα, έχει εξειδίκευση στην αντιμικροβιακή θεραπεία, την δροσερή αναπνοή και την λεύκανση. Κι αυτές είναι οι τροφές που δεν δίνει στα παιδιά της:

Φρουτοποτά και ενεργειακά ποτά

Όπως είπε δεν δίνει ποτέ τυποποιημένους χυμούς (φρουτοποτά) ή ενεργειακά ποτά στα παιδιά, επειδή περιέχουν πολλά οξέα και σάκχαρα, που προκαλούν τερηδόνα. «Δεν αντικαθιστώ με ποτά χωρίς ζάχαρη, καθώς και τα υποκατάστατα έχουν επίσης οξέα ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι ζάχαρη», λέει η γιατρός.

Πατατάκια

Η οδοντίατρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ποτέ στα παιδιά της πατατάκια, απλά και μόνο επειδή δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. «Το άμυλο που περιέχουν βλάπτει τα δόντια. Μέσα στο στόμα διασπάται σε απλά σάκχαρα, κολλούν ανάμεσα στα δόντια κι έτσι προκαλείται τερηδόνα», λέει.

Αποξηραμένα φρούτα

Η δρ. Shoaei δεν δίνει επίσης στα παιδιά αποξηραμένα φροούτα, καθώς μπορεί να κολλήσουν στο σμάλτο των δοντιών και να γίνει ένα πεδίο ανάπτυξης βακτηρίων.

Πολλά όξινα φρούτα

Όσο θρεπτικά είναι τα φρούτα για τα παιδιά, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο σημειώνει η οδοντίατρος.

Τα όξινα φρούτα έχουν πολλά οξέα, αλλά αν πλύνεις πολύ καλά τα δόντια με νερό και την οδοντόβουρτσα μετά την κατανάλωσή τους, μειώνεται ο κίνδυνος για βλάβες.

Πολύ ψωμί

Ένα άλλο τρόφιμο που δίνει με μέτρο στα παιδιά της είναι το ψωμί. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και τα σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Όπως επισημαίνει, τα παιδιά μπορούν να φάνε ψωμί με μέτρο και μετά να πλύνουν πολύ καλά τα δόντια τους.

Ζελεδάκια

Τα σνακ που είναι σε μορφή ζελέ έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και τα μικρομόριά της κολλούν στο σμάλτο και είναι δύσκολο να καθαριστούν.

Πολυβιταμίνες σε μορφή ζελέ

Κάτι ακόμη που καλό θα είναι να αποφύγουμε, σύμφωνα με την δρ. Shoaei είναι και οι πολυβιταμίνες σε μορφή καραμέλας – ζελεδάκι. «Συχνά παρασκευάζονται με σιρόπι γλυκόζης ή σουκρόζης που είναι βασικά σάκχαρα επιβλαβή για τα δόντια. Αναζητήστε αντίστοιχα χωρίς ζάχαρη», επισημαίνει.

Πρέτσελ

Τα τελευταία χρόνια τα πρέτσελ είναι ένα είδος ψωμιού που αρέσει πολύ στα παιδιά. Η γιατρός, ωστόσο, λέει ότι καλύτρα να μην τα δίνουμε στα παιδιά, καθώς περιέχουν αρκετό αλάτι και αφήνουν κολλώδεις υδατάνθρακες πάνω στα δόντια και το σμάλτο, κάτι που οδηγεί σε τερηδόνα.

Τι συστήνει

Από την άλλη η δρ. Shoaei δίνει πολύτιμες συμβουλές για την υγεία των δοντιών και συστήνει στους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους τροφές υψηλές σε φώσφορο και ασβέστιο.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα μήλα που περιέχουν ίνες και βοηθούν στην πρόληψη της πλάκας, καρότα και σέλινα που είναι πλούσια σε νερό και βοηθούν στην ισορροπία του PH του στόματος, πράσινα λαχανικά που περιέχουν φολικά οξέα και βελτιώνουν την υγεία των δοντιών και τέλος αυγά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη D. Αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για τη στοματική υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Ουλίτιδα εγκυμοσύνης: 34χρονη μητέρα περιγράφει πώς έχασε όλα της τα δόντια

Τη σχολική απόδοση επηρεάζει η καλή στοματική υγεία – Τι λένε οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες

Νόμιζε ότι το κλάμα του μωρού της οφειλόταν στα δόντια του, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κορωνοϊός