“Μαμά, με τσίμπησε τσούχτρα..!”: Τι πρέπει να κάνετε για να ανακουφίσετε τα παιδιά

Κι εκεί που τα παιδιά παίζουν ανέμελα στη θάλασσα κι εσείς απολαμβάνετε τον ήλιο και το αγαπημένο σας μυθιστόρημα ακούτε τη κραυγή “Μαμά, με τσίμπησε τσούχτρα..!” και ο χρόνος σταματά.

Τα τσιμπήματα από τις τσούχτρες σπάνια οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα κι αυτό μόνο σε πολύ ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η περιοχή του σώματος που ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μια κοκκινίλα (με ή χωρίς φούσκωμα), που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Τα ενοχλήματα αυτά προκαλούνται από μία τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας.

Τι κάνουμε μετά το τσίμπημα της τσούχτρας

1. Ξεπλένουμε την περιοχή του τσιμπήματος με αμμωνία ή εναλλακτικά με θαλασσινό νερό (ΟΧΙ με γλυκό νερό γιατί ενεργοποιεί το δηλητήριο που υπάρχει στα πλοκάμια της) ή τρίβουμε το σημείο με άμμο και ξεπλένουμε καλά.

2. Εφαρμόζουμε στην περιοχή κάποια αλοιφή για τσιμπήματα, και αν δεν έχουμε, βάζουμε κομπρέσες με ξύδι, που αντιμετωπίζει τη φαγούρα και το τσούξιμο.

3. Σε συνεννόηση με τον παιδίατρο χορηγούμε στο παιδί προληπτικά κάποιο αντιισταμινικό σιρόπι για να αποφύγουμε την πρόκληση αλλεργικών συμπτωμάτων. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των ειδικών αλοιφών απευθυνθείτε στο κοντινότερο κέντρο υγείας, μήπως χρειαστεί να γίνει ένεση κορτιζόνης.