«Μαμά, γιατί να μάθω Ιστορία;»: 4 καλοί λόγοι που θα πείσουν το παιδί να διαβάσει

«Μαμά, γιατί να μάθω Ιστορία;»: 4 καλοί λόγοι που θα πείσουν το παιδί να διαβάσει

Η Ιστορία θεωρείται από τα περισσότερα παιδιά το πιο βαρετό μάθημα. Πολλά παιδιά αναρωτιούνται γιατί να διαβάζουν Ιστορία και πώς γεγονότα που έγιναν πριν χιλιάδες χρόνια θα φανούν χρήσιμα στη ζωή τους.

Ο Θουκυδίδης είχε πει: «Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων», και με βάση αυτό το απόφθεγμα σας παρουσιάζουμε 4 πολύ σημαντικούς λόγους για τους οποίους κάθε παιδί οφείλει να διαβάζει Ιστορία…

Λόγος 1

Η Ιστορία συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Τα ιστορικά στοιχεία μας παρέχουν πληροφορίες για το πώς λειτουργούσαν παλαιότερα οι οικογένειες και οι κοινότητες και γίνονται παράδειγμα για τις δικές μας κοινωνίες.

Για το πώς εξελίχθηκαν οι πολιτισμοί, αλλά και για το πώς και γιατί ορισμένοι πολιτισμοί ή γλώσσες είναι ακόμα επίκαιροι παρά τα χρόνια που πέρασαν και τις αλλαγές που έχουν συμβεί.

Λόγος 2

Μπορεί να μην ακούγεται τόσο ρεαλιστικό, αλλά όταν γνωρίζουμε ιστορία ξέρουμε και πώς να φερθούμε και πώς να είμαστε σωστοί πολίτες.

Τα παραδείγματα από τις κοινωνίες του παρελθόντος, αλλά και τα λάθη που συνέβησαν μας βοηθούν να φτιάξουμε κοινωνίες που θα λειτουργούν δίκαια και ορθά με κέντρο το συμφέρον όλων των μελών τους.

Η μελέτη των ιστορικών γεγονότων είναι ζωτικός παράγοντας της γνώσης της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Λόγος 3

Η Ιστορία δίνει σε όσους τη γνωρίζουν μια βαθιά κατανόηση της ηθικής και βοηθά στην ανάπτυξή της.

Οι παρελθοντικές καταστάσεις και τα γεγονότα για ομάδες και άτομα παρέχουν ένα καλό παράδειγμα για τους μαθητές.

Τους βοηθούν να δοκιμάσουν και να δουν το αίσθημα της ηθικής σε ένα βαθύτερο υπόβαθρο, ενώ έχουν θετικό αντίκτυπο και σε εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αφού μπορεί να αποτελέσουν παραδείγματα για κάποιες από τις δικές τους περιπτώσεις.

Λόγος 4

Η μελέτη της Ιστορίας «ακονίζει» μερικές πολύ σημαντικές δεξιότητες των μαθητών, όπως είναι η ικανότητα αξιολόγησης στοιχείων, η ερμηνεία γεγονότων και η διαχείριση κρίσεων.

Ναι, μπορεί ορισμένες φορές το διάβασμα της Ιστορίας να γίνεται βαρετό, αλλά η αξία των όσων κερδίζουν τα παιδιά από αυτό είναι ανεκτίμητη.

Το μόνο που μένει τώρα να κάνουμε ως γονείς και εκπαιδευτικοί είναι βρούμε τρόπους για να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα που έχουν τα παιδιά μας για το μάθημα της Ιστορίας και να κάνουμε τη μελέτη της διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να εμπλέκονται στο διάβασμα του παιδιού στο σπίτι; Μια μαμά και μια εκπαιδευτικός απαντούν

Διάβασμα στο σπίτι: 9 συμβουλές για να γίνει ευκολότερο και αποδοτικότερο

Πώς να κάνει το παιδί τα μαθήματά του χωρίς να παραπονιέται