Πως εμπλέκονται σωστά οι γονείς στο διάβασμα των παιδιών τους!

Συχνά το διάβασμα αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες έντασης ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά και αυτό γίνεται κυρίως γιατί οι γονείς δεν κατέχουν παιδαγωγικές μεθόδους και τεχνικές που ακολουθούνται στο σχολείο. Αν υπάρχουν διαπληκτισμοί ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς θα πρέπει άμεσα οι γονείς να δρουν ως ώριμοι ενήλικες και να βρίσκεται η λύση.

Ένας κύριος λόγος που υπάρχει το κατ’ οικον διάβασμα είναι για να βοηθήσει τα παιδιά στην ανάληψη ευθυνών και να μπορεί έτσι να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους στη τήρηση προγράμματος και οργάνωσης του χρόνου τους.

Ο Χάρης Αντωνίου, εγγεγραμμένος σχολικός ψυχολόγος δίνει οδηγίες για τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στο διάβασμα των παιδιών.

Οδηγίες Μελέτης στο σπίτι

*Προγραμματισμός (μελέτης και δραστηριοτήτων). Προτείνετε στο παιδί να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο στο χώρο μελέτης του το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Ο σκοπός είναι το παιδί να το βλέπει από μόνο του χωρίς να χρειάζεται να του το υπενθυμίζετε.

*Αποφύγετε να ζητήσετε από το παιδί να ξεκινήσει το διάβασμα μόλις επιστρέψει από το σχολείο καθώς αυτό το διάστημα είναι για ξεκούραση ή για να ενισχύσετε την ποιοτική επικοινωνία με το παιδί σας μέσω συζήτησης (μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων της ημερας). Αφήστε το να χαλαρώσει μπορεί να κοιμηθεί για λίγο, να παίξει που είναι επίσης απαραίτητο και αφού αποφορτιστει να ξεκινήσει το διάβασμα.

* Προτείνετε στο παιδί σας να ξεκινήσει να διαβάζει τα πιο δύσκολα μαθήματα ώστε να τελειώνει με αυτά και να διαβάζει το αγαπημένο του μάθημα στο τέλος

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

* Διάβασμα στο χώρο τους. Δημιουργήστε μία γωνιά ανάγνωσης. Φτιάξτε στο σπίτι σας ή στο δωμάτιό του μία μικρή, ήσυχη και άνετη γωνιά, όπου θα κάθεστε και θα διαβάζετε παρέα.

* Κάθεται με το παιδί ο πιο ψύχραιμος και υπομονετικός γονέας

* Σταθερότητα στο πρόγραμμα

* Ο ρυθμός μάθησης είναι ξεχωριστός για το κάθε παιδί και αυτό πρέπει να γίνεται κατανοητό από τους γονείς

* Επιβραβευση προσπάθειας

* Η ετοιμασία της βαλίτσας του παιδιού είναι δουλεια και μόνο του παιδιού

* Αν διαφέρει ο τρόπος που επιμένει το παιδί ότι γίνεται μια άσκηση συμβουλευτειτε τους δασκάλους για το τρόπο που διδάσκονται στο σχολείο την επίλυση.

* ανάγκη για “νεκρό” χρόνο με τα παιδιά

* ισορροπία δραστηριοτήτων, ελεύθερου χρόνου και μελέτης.

*Να αποφεύγετε την άμεση εμπλοκή στις εργασίες του παιδιού. Βοηθήστε το να βρει μόνο του τους τρόπους ώστε να βρει την κατάλληλη για αυτό.

*Παρακινήστε το παιδί να διαβάζει δυνατά την εργασία του ώστε να γίνεται συνδυασμός οπτικής και ακουστικής επεξεργασίας των πληροφοριών, να αναπτύξει κριτική σκέψη και να αντιλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο μόνο του τα λάθη του και να τα διορθώνει χωρίς την παρέμβαση κάποιου ενήλικα.

Κλείνοντας , Αφήστε τα παιδιά να εκτεθούν και να κάνουν τις επιλογές και τα λάθη τους ακόμα και στις σχολικές εργασίες τους. Είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθουν από αυτά και να αναπτύξουν την υπευθυνότητα. Εάν συνεχώς τα βοηθάμε να μην εκτεθούν και τους προστατεύουμε πως θα μάθουν να είναι υπεύθυνα από μόνα τους; Όσο πιο μικρά σε ηλικία εκτείθονται σε λάθη τόσο πιο υπεύθυνα και προσεκτικά θα γίνουν στο μέλλον, κάτι που σίγουρα θα τα κάνει πιο αυτόνομα, ανεξάρτητα και πιο σίγουρα για τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους.

Διαβάστε επίσης:

Οι γονείς αυτιστικών παιδιών: Αγαπούν το παιδί τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε αυτόν τον κόσμο

Αγγλία: Αρχίζει νωρίτερα από το σχέδιο ο εμβολιασμός για κορωνοϊό και γρίπη

Ξεσπούν οι γονείς των παιδιών με αναπηρία: Διαβάστε τι καταγγέλει η μητέρα της Στυλιανής