Κύπρος Νικολαϊδης: Διεθνής διάκριση για τον Κύπριο “πατέρα” της αυχενικής διαφάνειας

Μια μεγάλη διάκριση για τον ιατρικό κόσμο του νησιού και ιδιαίτερα για τον Δρ. Κύπρο Νικολαΐδη, μιας και εκείνον αφορά, μας έκανε να συγκινηθούμε και να νιώσουμε υπερήφανοι για τον συμπατριώτη μας.

Ανάμεσα στους δέκα διεθνείς υποψηφίους, λοιπόν, που εξελέγησαν μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών, συγκαταλέγεται ο κύπριος καθηγητής εμβρυικής ιατρικής, Δρ. Κύπρος (Κυπριανός) Νικολαΐδης.

Ο συμπατριώτης μας, Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης με το έργο του συμβάλλει σημαντικά με πρωτοποριακές προσεγγίσεις στην προγεννητική διάγνωση και τις μαιευτικές διαταραχές.

Όπως ανέφερε μετά τη διάκριση του: «Είναι τιμή μου η Εκλογή στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ για το έργο μου στην εμβρυϊκή ιατρική. Ελπίζω να μπορώ να βελτιώνω την φροντίδα σε γυναίκες και έμβρυα τόσο στην έδρα μου στο King’s όσο και σε όλο τον κόσμο».

Ο καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης είναι ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, που έχει ασχοληθεί κυρίως με την Εμβρυοϊατρική και έχει ιδρύσει – και αυτή τη στιγμή διευθύνει – την παγκοσμίως γνωστή μονάδα εμβρυομητρικής ιατρικής στο King’s College, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρακολουθεί περισσότερο από 10.000 ασθενείς ετησίως.

Πώς γίνεται η επιλογή στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής

Η εκλογή στην Εθνική Ακαδημία των ΗΠΑ αφορά 100 μέλη, 90 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 10 απ διεθνείς υποψηφίους που δεν εδρεύουν στη χώρα και επιλέγονται από τα τρέχοντα μέλη μέσω μιας διαδικασίας αναγνώρισης λειτουργών υγείας που έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, της υγειονομικής περίθαλψης και της δημόσιας υγείας.

Η εκλογή στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής, θεωρείται μία από τις υψηλότερες τιμές στον τομέα της ιατρικής και αναγνώριση των προσώπων που έχουν επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στην υπηρεσία της ιατρικής επιστήμης.

Πηγή: www.theguardian.com

Λίγα λόγια για τον Κύπριανό Νικολαΐδη

Ο Κύπρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1953 στην Πάφο της Κύπρου. Σπούδασε Ιατρική στο King’s College School of Medicine and Dentistry στο Λονδίνο. Έγινε Διευθυντής στο Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, στην πρώτη μονάδα Εμβρυικής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δικό του δημιούργημα είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβρυικής ιατρικής, με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό παγκόσμιο κέντρο Εμβρυικής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες-ιατρούς.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης ήταν εκείνος που αντικατέστησε την εξέταση του εμβρύου με το στηθοσκόπιο με «ομφαλο-παρακέντηση», δηλαδή δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού.

Η επιστημονική του έρευνα έχει να κάνει με το σύνολο της μαιευτικής παρακολούθησης.

Στον προγεννητικό έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης, θεωρείται, επίσης, ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέταση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που διεξάγεται σε όλες τις εγκυμονούσες, στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου.

Η αυχενική διαφάνεια βοηθά στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων, που σχετίζονται κυρίως με το Σύνδρομο Down.

Η μάχη με τον καρκίνο

Η εκλογή του στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής, θεωρείται μία από τις υψηλότερες τιμές στον τομέα της ιατρικής. Παράλληλα, ο ίδιος συνεχίζει την μάχη με τον καρκίνο και δηλώνει αισιόδοξος.

Η ιστορία του αξίζει να γίνει παράδειγμα για όλους μας. Δείτε στο παρακάτω video δηλώσεις του για την υγεία του, αλλά και την πρόοδο της επιστήμης του.