Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος για Παιδιά και Νέους: Τα βραβεία του Πρώτου Μαθητικού Διαγωνισμού

Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος για Παιδιά και Νέους: Τα βραβεία του Πρώτου Μαθητικού Διαγωνισμού

Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος για Παιδιά και Νέους 2024
12 – 20 Απριλίου 2024 – Τα βραβεία του Πρώτου Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινίας

Με την απονομή των βραβείων, των διακρίσεων και των πιστοποιητικών συμμετοχής, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινίας Μικρού Μήκους, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος για Παιδιά και Νέους 2024. Ο Διαγωνισμός εγκαινιάστηκε  φέτος για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του παιδικού και νεανικού τμήματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος, Αθηνάς Ξενίδου.

Στόχος του διαγωνισμού, είναι να δώσει ευκαιρία στους νέους δημιουργούς και να αναδείξει το ταλέντο τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ριάλτο, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας του Dan Panek «Big Dreams» και της συζήτησης του Τσέχου σκηνοθέτη με το κοινό, στην παρουσία της Δρος Έλενας Χριστοδουλίδου, Ανώτερης Μορφωτικής Λειτουργού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Αλέξη Βασιλείου, Γενικού Διευθυντή του Θεάτρου Ριάλτο.

Ποιοι συμμετείχαν

Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν 27 ταινίες μικρού μήκους από όλη την Κύπρο διάρκειας 1-2 λεπτών, με θέμα την «Ψυχική Ανθεκτικότητα». Ο διαγωνισμός αφορούσε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που εργάστηκαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία.

Η επταμελής Κριτική Επιτροπή, που αποτελούσαν επαγγελματίες του χώρου από την Κύπρο και το εξωτερικό απένειμε τα εξής βραβεία:

-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για ηλικίες 8-11 ετών στο «Κανένας μόνος» από το Δ’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς Κ.Β.

-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για ηλικίες 12-15 ετών στο «Resilience», σε σενάριο/ σκηνοθεσία των Gregory Sammal, Arina Sammal, φωτογραφία της Aleksandra Antamoshkina και ερμηνεία της Polina Kuznetsova.

-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για ηλικίες 16-19 ετών στο «Mama» σε σενάριο/ σκηνοθεσία/ φωτογραφία/ μοντάζ της Άννας Χριστίνας Γκρόζα και ερμηνεία των Άννας Χριστίνας Γκρόζα, Μαρίας Γκρόζα, Αντριάνας Νινίτζοβα.

Οι πρώτες τρεις ταινίες που βραβεύθηκαν προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, πριν από την προβολή των ταινιών μεγάλου μήκους για παιδιά και νέους που έχουν επιλεγεί για το Φεστιβάλ.

Η επιτροπή απένειμε επίσης τις παρακάτω διακρίσεις: 

Πρωτότυπης Ιδέας: «Τα Ζάρια ή/ κι εμείς;», Λύκειο Αγίου Αντωνίου
Διεύθυνσης Φωτογραφίας: Ψευδαισθήσεις, Λύκειο Παλιομετόχου
Μοντάζ: «Garbage Out»
Σεναρίου: «Τι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο»
Ερμηνείας: Darcy Jordan- «Midnight Pain» & Μιχάλης Τανακίδης- «Ψευδαισθήσεις», Λύκειο Παλιομετόχου
Ερμηνείας Ensemble: «Πάμε πάλι!», Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών
Σκηνοθεσίας: «Si Velis Possis» (Εάν θέλεις μπορείς), Προπαρασκευαστική Μαθητεία Λευκωσίας
Σχεδιασμού Ήχου: «Ζήσε», Λύκειο Λινόπετρας
Artistic Vision «Within»
Unique Voice: «Keep Up»
Special Mention: «Στιγμές ζωής», Γυμνάσιο Δροσιάς Λάρνακας

Πιστοποιητικό επιτεύγματος έλαβαν οι παρακάτω ταινίες:
«Invictus»
«Ανεξίτηλο μελάνι», Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας
«Μετάβαση απο το Δημοτικό στο Γυμνάσιο», Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοφάγου
«Μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί», Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου
«Δες το αλλιώς», Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών
«Ψυχική ανθεκτικότητα», Δημοτικό Σχολείο Ακακίου
«Εγώ μίλησα» Λύκειο Κοκκινοχωρίων
«Cognitive Distortion»
«Έκλειψη»
«Finding Balance», International School of Pafos
«Μην τα παρατάς»
«Distant Echoes»
«Θες κι εσύ μια αγκαλιά;», Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας

Η επταμελής επιτροπή

Την 7μελή διεθνή επιτροπή αποτέλεσαν η σεναριογράφος Danielle Wolff, η line producer/ physical producer Έλενα Πριοβόλου, ο σκηνοθέτης Jesus Garcés Lambert, η παραγωγός και σεναριογράφος Aneta Dobies, η creative producer, σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Mary Kolonia, η εκπαιδεύτρια υποκριτικής, παραγωγός, και μάνατζερ ταλέντων Σοφία Παπαδοπούλου και ο ηθοποιός Ανδρέας Μάρκου.

Η συνέχεια για το φεστιβάλ

Μετά την ολοκλήρωση των προβολών σε Λεμεσό και Λευκωσία το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους 2024 περιλαμβάνει προβολή της ταινίας «Searching» (12+) του Aneesh Chaganty (102’, 2018, ΗΠΑ, Ρωσία) στη Λάρνακα (UCLAN), την Τρίτη 16 Απριλίου, 4 μ.μ. Ακολουθεί masterclass για τη χρήση της τεχνικής Screenlife (για έφηβους 16+) με την εκτελεστική παραγωγό του «Searching» Maria Zatulovskaya.

Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους στη Λευκωσία τέσσερα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους. Συγκεκριμένα, το εργαστήρι «Υποκριτική για Εφήβους» (13+) με την Αντρεανή Κωνσταντή την Τετάρτη 17 Απριλίου, 6-9μ.μ. στην Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, το εργαστήρι «Κινηματογραφώ τα Όνειρά μου» (15-21 ετών) με τη Διονυσία Κοπανά την Πέμπτη 18 Απριλίου 10π.μ. στον Σύνδεσμο για Παιδιά με Αυτισμό στη Λευκωσία, το εργαστήρι «Η Τέχνη του Χειροποίητου Animation» (8-14 ετών) με τον Γιώργο Τσαγγάρη το Σάββατο 20 Απριλίου 10π.μ. στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και το εργαστήρι «Speed Filmmaking» (14+) με τον Σταύρο Παμπαλλή το Σάββατο 20 Απριλίου 10π.μ. στην Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου.

* Για να δηλώσετε συμμετοχή για τα εργαστήρια, συμπληρώστε το ακόλουθο έντυπο: forms.gle/h2tZHi1VSt3qYdHG6

Διαβάστε επίσης

Η παχυσαρκία στην εφηβεία επηρεάζει την μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών – Ακόμη κι αν χάσουν βάρος

Έρευνα: Το επίπεδο εκπαίδευσης των ιδιωτικών σχολείων είναι υψηλότερο από αυτό των δημόσιων