Καρπούζι ή πεπόνι; Η απόλυτη διατροφική μάχη του καλοκαιριού

Το φρούτα έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι! Καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, σύκα. Όλοι αυτοί οι αρωματικοί, δροσεροί και γευστικοί πειρασμοί συμπληρώνουν το καλάθι των καλοκαιρινών φρούτων και αποτελούν ισχυρό, τονωτικό κοκτέιλ ενέργειας, αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών για τον οργανισμό. Μάλιστα, μικροί και μεγάλοι τα καταναλώνουμε σωρηδόν είτε ως φρουτοχυμό, είτε ως φρουτοσαλάτα αλλά και σκέτα.

Σίγουρα πολλοί από εσάς θα έχετε μπει στον πειρασμό να σκεφθείτε ποιο από όλα τα καλοκαιρινά φρούτα είνα πολυτιμότερο για το διατροφολόγιο μας. Πεπόνι ή καρπούζι;  Και πριν σπεύσετε να απαντήσετε το ένα ή το άλλο δείτε τι μας απαντά στο δημοφιλέστερο καλοκαιρινό διατροφικό debate η κ. Σολωμού Ελένη, BSc , Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Για να δούμε λοιπόν, ποιο από τα δύο αυτά θα χαρακτηριστεί επάξια «νικητής» σε αυτή τη διατροφική διαμάχη.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια: 30 kcal
Υδατάνθρακες 7.6 γρ
Πρωτεΐνες: 0.6 γρ
Λίπος: 0.2 γρ
Φυτικές ίνες: 0.4 γρ
Νερό: 94 γρ
Ασβέστιο (Ca): 7 mg
Σίδηρος: 0,24 mg
Κάλιο: 112 mg
Βιταμίνη C: 8.1 mg

Είτε μόνο του, είτε συνδυασμένο με τυριά χαμηλά σε λιπαρά, είτε σε γρανίτα αποτελεί ένα θρεπτικό σνακ για όλη την οικογένεια. Διαθέτει βιταμίνη B6, απαραίτητη για τη σύνθεση σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης. Οι τελευταίες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή νευρική λειτουργία. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο – ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία – το καθιστά ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και καρκίνου. Τα σπόρια του περιέχουν την ουσία cucurbocitrin, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ομαλή νεφρική λειτουργία. Ο δροσερός χυμός του προκαλεί διούρηση (λόγω των κιτρουλίνης & αργινίνης), καθαρίζοντας τα νεφρά από άλατα και πύον. Η συχνή του κατανάλωση αποτελεί «φάρμακο» για τις κυστίτιδες, την ουρική αρθρίτιδα και όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα το καθιστά μια καλή επιλογή ακόμα και στους διαβητικούς.

ΠΕΠΟΝΙ (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια: 34 kcal
Υδατάνθρακες: 8.16 γρ
Πρωτεΐνες: 0.84 γρ
Λίπος: 0.19 γρ
Φυτικές ίνες: 0.8 γρ
Νερό: 90 γρ
Ασβέστιο (Ca): 9 mg
Σίδηρος: 0.21 mg
Κάλιο: 267 mg
Βιταμίνη C: 36.7 mg

Ιδανική επιλογή για να φτιάξουμε γρανίτες, παγωτό ή χυμό. Μας αρέσει εξίσου ωμό σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Και το πεπόνι περιέχει βιταμίνη B6 συντελώντας, έτσι, στην καλύτερη πνευματική λειτουργία. Λόγω των σημαντικών ποσών βιταμίνης C και β-καροτίνης, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προστατεύοντάς τον από το οξειδωτικό στρες και όλες τις χρόνιες νόσους. Η αδενοσίνη, η οποία βρίσκεται στο πεπόνι, αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό προκαλεί έντονη διούρηση. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή φρούτου για τους υπερτασικούς. Το πεπόνι αποτελεί συστατικό αρκετών καλλυντικών επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι τονώνει το δέρμα και βελτιώνει την ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Στο διατροφικό δίλημμα, λοιπόν, «καρπούζι ή πεπόνι», απαντάμε ότι και τα δύο είναι σημαντικό να τα εντάξουμε στη διατροφή τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας, αφού έχουν εξίσου ωφέλιμες δράσεις για την υγεία !!!