«Καραντίνα, ένα τούνελ χωρίς τέλος»: Παιδιά από την Κύπρο μίλησαν για το πώς βίωσαν την πανδημία

Παιδιά από την Κύπρο μίλησαν για το πώς βίωσαν την πανδημία

Μία πληθώρα συναισθημάτων γέννησαν οι εμπειρίες παιδιών από την πανδημία και τους εγκλεισμούς που υπήρξαν, όπως παρουσιάστηκε σήμερα στο συνέδριο του Οργανισμού «Hope For Children» με θέμα: «Ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19 στην ευημερία των παιδιών».

Στο συνέδριο μίλησαν δεκατρία παιδιά τα οποία αφηγήθηκαν πώς βίωσαν την καραντίνα και όλες τις επιπτώσεις από την πανδημία. Στην πρώτη καραντίνα, σημείωσαν, τους χαροποίησε το γεγονός ότι θα έκλειναν τα σχολεία και θα έμεναν σπίτι.

Όταν όμως έμειναν σπίτι άρχισαν να αναπολούν τις μέρες στο σχολείο μαζί με τους συμμαθητές τους και φίλους και ένοιωθαν μοναξιά. Τα διαδικτυακά μαθήματα για πολλούς ήταν δύσκολα λόγω του ότι δεν υπήρχε η φυσική παρουσία του δασκάλου που θα έδινε περαιτέρω λεπτομέρειες και τεχνικές στην διδασκαλία ενώ πολλοί δεν είχαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Δημητρα: Η καραντινα ηταν ενα τουνελ χωρις τελος

Η Δήμητρα, μαθήτρια Λυκείου, είπε ότι «η καραντίνα ήταν ένα τούνελ που δεν έβλεπες ποτέ το τέλος» και που άλλαξε ριζικά την καθημερινότητα της.

Για πολλούς η καραντίνα έδωσε την ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιξη των οικογενειακών τους σχέσεων. Όλοι μαζί στο σπίτι επιδόθηκαν σε διάφορες δραστηριότητες που τους έδεσαν ακόμα πιο κοντά.

Τα παιδιά μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ένιωσαν το «άγχος» της πανδημίας συνειδητοποιώντας ότι οι άνθρωποι γύρω τους υποφέρουν από τον κορωνοϊό που διείσδυσε στις ζωές τους.

Τα διαδικτυακά μαθήματα, όπως ομολόγησαν τα παιδιά, έφεραν και το «διαδικτυακό μπούλιγκ», έφεραν τις αποστάσεις μεταξύ των συμμαθητών τους.

Ακόμη κι όταν πήγαν πίσω στα σχολεία τους, ένοιωθαν ότι είχαν απομακρυνθεί από τους φίλους τους.

Νικ: Εκανα φιλανθρωπιες μεσω ιντερνετ

Ο Νίκ είπε ότι κατά την διάρκεια της καραντίνας είχε τόσο πολύ χρόνο που επιδόθηκε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες μέσω του διαδικτύου.

Κάποια παιδιά, ομολόγησαν ότι πέρασαν από μια «καταθλιπτική περίοδο» λόγω του εγκλεισμού από την πανδημία. Η κοινωνική απομόνωση, η απουσία επαφών με τους συνομήλικους τους, η υπερασχόλιση με το διαδίκτυο, τους άλλαξε την ζωή τους.

Ο χαιρετισμος του υπ παιδειας

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι από την έναρξη της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, υπό την καθοδήγηση και ακολουθώντας οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την όσο το δυνατό καλύτερη διαχείριση και τη διασφάλιση συνθηκών υγειονομικής ασφάλειας.

Σημείωσε ότι κατά την επαναλειτουργία των σχολείων, τηρήθηκαν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Είπε ότι από την έναρξη της πανδημίας και μέσα στις ιδιαίτερα φορτισμένες συνθήκες με γενικό κατ’οίκον περιορισμό την Άνοιξη του 2020, το ΥΠΠΑΝ μερίμνησε και παραχώρησε, σε όσα παιδιά χρειάζονταν, ηλεκτρονικές συσκευές τύπου ταμπλέτας και εξασφάλισε διαδικτυακή σύνδεση σε νοικοκυριά για να έχουν μαθητές και μαθήτριες τη δυνατότητα συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η πανδημία, ανέφερε, παρά τις αντιξοότητες που έχει δημιουργήσει, έχει θέσει ένα ισχυρό θεμέλιο για τη μόνιμη αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι από την έναρξη της πανδημίας η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας ετοίμασε και ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΑΝ υποστηρικτικό υλικό γονείς, εκπαιδευτικούς, για εφήβους και παιδιά σε σχέση με τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας. Σε διαδικτυακές συναντήσεις, αλλά και με φυσική παρουσία οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να στηρίξουν τις σχολικές μονάδες.

Hope For Children: Η πανδημια οξυνε τις προκλησεις και τις ανισοτητες

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τομέα του Hope For Children Άντρια Νεοκλέους είπε ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ευημερία των παιδιών, είναι ένα θέμα το οποίο υπογραμμίζεται εδώ και μήνες από διεθνείς οργανισμούς και Ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα, καλώντας τα κράτη να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση, την περίθαλψη, τη στέγαση, την οικογενειακή στήριξη και την παιδική μέριμνα, διασφαλίζοντας την πρόσβαση όλων των παιδιών, αφού αδιαμφισβήτητα η πανδημία του COVID 19 έχει επηρεάσει την καθημερινότητα και την ψυχική ευημερία των παιδιών, ενώ όξυνε τις υφιστάμενες προκλήσεις και ανισότητες που επηρεάζουν τα παιδιά παγκοσμίως και σε όλους τους τομείς.

Αυτοί οι τομείς, σημείωσε, είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχο-κοινωνικής στήριξης, η ένταξη και ενσωμάτωση παιδιών-μεταναστών και προσφύγων, η σεξουαλική βία και εκμετάλλευση παιδιών ιδιαίτερα μέσω διαδικτύου, ειδικές παροχές για παιδιά με αναπηρίες, ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού κ.α.

Κατά το 2020, είπε η κ. Νεοκλέους, το Hope For Children αξιοποιώντας την εμπειρία του όντας στη πρώτη γραμμή παροχής υπηρεσιών και στήριξης σε παιδιά, διαμόρφωσε και απέστειλε στους αρμόδιους φορείς και πολιτικά κόμματα συστάσεις για το πλάνο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία κλήθηκε από την ΕΕ να καταρτίσει.

Οι συστάσεις εστίασαν στην επιτακτική ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση με σκοπό την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών περιλαμβάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις στο τομέα της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής στήριξης και αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

Τα παιδιά επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία – Μία γενιά κινδυνεύει να καταστραφεί

Τα μωρά της πανδημίας: Πώς θα επηρεάσει την νοητική ανάπτυξη και τον δείκτη ευφυΐας τους

Η πανδημία «εκτόξευσε» την ενδοοικογενειακή βία στην Κύπρο – Θύματα παιδιά και γυναίκες