Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία στην Πάφο – Ελάχιστοι, όμως, οι μαθητές στις τάξεις

Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία στην πόλη της Πάφου, παρά τα αυξημένα κρούσματα και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην περιοχή.

Ωστόσο, στην Πόλη Χρυσοχούς Δήμαρχος και γονείς ζητούν την διαδικτυακή εκπαίδευση και δεν στέλνουν τα παιδιά στα σχολεία.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο Αναπληρωτής Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου, Δ. Μικελλίδης, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή και η η Επαρχιακή Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Ζωή Πολυδώρου.

Επαναλειτουργούν σχολεία

Όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, αλλά και το Ειδικό Σχολείο «Θεοσκέπαστη» της Πάφου λειτουργούν σήμερα κανονικά, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μικελλίδη Αναπληρωτή Α’ Λειτουργό Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μικελλίδης ανέφερε πως από σήμερα Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, το Ειδικό Σχολείο «Θεοσκέπαστη» έχει επαναλειτουργήσει κανονικά, μετά το προσωρινό του κλείσιμο λόγω εντοπισμού κρούσματος,  προσθέτοντας πως δόθηκαν από χτες οδηγίες και ενημερώθηκαν όλοι οι γονείς. «Ήδη» είπε, “έχω επικοινωνήσει με το σχολείο και λειτουργεί ομαλά”.

Αναφορικά με το αίτημα του Δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος -μαζί με γονείς- ζήτησε τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά, λόγω και της μικρής προσέλευσης μαθητών στα σχολεία, ο κ. Μικελλίδης εξέφραση την έκπληξή του, αφού αυτή η απόφαση ανήκει κατεξοχήν στην εκτελεστική εξουσία.

«Σε μια περίοδο που κάνουμε έναν τεράστιο αγώνα να λειτουργούν τα σχολεία με φυσική παρουσία των μαθητών, σε μια περίοδο που ακούμε εκκλήσεις διεθνώς για να ανοίξουν τα σχολεία, και με όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται, σίγουρα είναι έκπληξη για μας και αναχρονισμός να κλείνουν τα σχολεία με πρωτοβουλία τοπικών φορέων», είπε συγκεκριμένα.

Έκκληση προς γονείς και τοπικές αρχές

Ο κ. Μικελλίδης απηύθυνε έκκληση σε όλους τους γονείς και στις τοπικές αρχές να σκέφτονται διπλά και τριπλά και να δείξουν πραγματικά υπεύθυνη στάση. Ναι μεν οι προθέσεις όλων αυτών των φορέων που έλαβαν αυτή την απόφαση χτες ήταν αγνές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν σωστή η απόφαση την οποία έχουν πάρει, είπε.

Διερωτήθηκε μάλιστα που είναι αυτή τη στιγμή τα παιδιά αυτά που δεν προσήλθαν στα σχολεία τους, ποιος τα προσέχει και πώς διασφαλίζεται η υγειονομική προστασία τους και η εφαρμογή πρωτοκόλλων.

Επίσης, ανέφερε πως το σχολείο της Πόλης Χρυσοχούς δέχεται μαθητές από είκοσι γειτονικές κοινότητες και δημιουργείται, όπως παρατήρησε, πρόβλημα, καθώς τα παιδιά που δεν προσήλθαν σήμερα στα εκπαιδευτήρια της Πόλης Χρυσοχούς διακινούνται ελεύθερα στις κοινότητες τους γιατί έτσι αποφάσισαν οι τοπικές αρχές, χωρίς καμία υγειονομική προστασία.

Ελάχιστοι οι μαθητές στα σχολεία της Πόλης Χρυσοχούς

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε πως είναι μονοψήφιος ο αριθμός των μαθητών που προσήλθαν στα δύο εκπαιδευτήρια σήμερα το πρωί και κάλεσε εκ νέου το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αποδεχτεί το αίτημα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, της Σχολικής Εφορείας και του Συνδέσμων Γονέων των εκπαιδευτηρίων Π. Χρυσοχούς να γίνονται διαδικτυακά τα μαθήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαχριστοφή, “τα σχολεία είναι πανέτοιμα και μπορούν να λειτουργούν διαδικτυακά”.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς επανέλαβε την ανησυχία του για τα πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν στα δύο εκπαιδευτήρια της Πόλης Χρυσοχούς. Δεν γίνεται να έχουν εντοπιστεί 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Λύκειο, και 3 στο Γυμνάσιο και να συνεχίζουν τα εκπαιδευτήρια να λειτουργούν, την στιγμή που τα 2/3 των μαθητών χτες απουσίαζαν, συνέχισε.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπαχριστοφή, είπε πως αντιλαμβάνεται πως η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν ισοδυναμεί με την κανονική εκπαίδευση, όμως υπό τις περιστάσεις είναι καλύτερή από το να απουσιάζουν οι μαθητές από τα σχολεία.

Στόχος μας, είπε, είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας τόσο των μαθητών, όσο και των δημοτών τους και κάλεσε εκ νέου το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας να αποδεχτεί την απόφασή τους και να προχωρήσει στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς ανέφερε πως είχε επικοινωνία με το Υπουργείο ωστόσο η θέση τους είναι να συνεχίσει κανονικά η λειτουργία των εκπαιδευτηρίων λαμβάνοντας μέτρα.

Εμείς ωστόσο, συνέχισε, παροτρύναμε τους γονείς να μην πάνε σχολείο και αυτό, όπως είπε, έπραξαν σήμερα.

Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία – Εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα

σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Επαρχιακή Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Ζωή Πολυδώρου ανέφερε πως τα δύο εκπαιδευτήρια της Πόλης Χρυσοχούς, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, λειτουργούν κανονικά, κάτι που, όπως ανέφερε έχει διαβιβαστεί και στην διευθυντική ομάδα των εκπαιδευτηρίων από χτες το βράδυ.

Όπως σημείωσε η κ. Πολυδώρου, όλα τα σχολεία στην Επαρχία Πάφου είναι ανοικτά και λειτουργούν κανονικά, προσθέτοντας πως η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας είναι εάν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα να τίθενται σε περιορισμό οι επαφές.