Κάν’ το όπως οι Δανοί: Γιατί όλα είναι θέμα Παιδείας

Η εικόνα που βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης ακόμη και στους πιο σκληρούς.

Είναι η εικόνα από τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Δανίας – Φινλανδίας για το Euro2020. Ο 29χρονος Δανός μεσοεπιθετικός Κρίστιαν Έρικσεν καταρρέει αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο.

Ο αρχηγός της ομάδας, Σίμον Κιάερ τρέχει πάνω από τον συμπαίκτη του και του παρέχει τις πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσει το ιατρικό team, ενώ έσπευσε να συμπαρασταθεί στην σοκαρισμένη σύζυγο του ποδοσφαιριστή.

Οι συμπαίκτες του έφτιαξαν μία ασπίδα προστασίας με τα σώματά τους, ώστε να μην καταγραφεί αυτή η στιγμή από τα αδηφάγα ΜΜΕ.

Κι αυτό γιατί ο 29χρονος συναθλητής τους μπορεί να ήταν και νεκρός. Οι παίκτες με δάκρυα στα μάτια έφτιαξαν αυτό το τείχος, προστατεύοντας εκείνη τη στιγμή την ιδιωτικότητα του συμπαίκτη τους σε μία live διοργάνωση.

Σχετικά άρθρα: Euro 2020: Η μπάλα της φετινής διοργάνωσης κρύβει ένα εκπληκτικό, ανθρώπινο μήνυμα (εικόνες)

Στη Δανία μαθαίνουν την ενσυναίσθηση στις τάξεις

Οι Δανοί δίδαξαν πολιτισμό και ενσυναίσθηση. Κι όχι γιατί  θέλησαν να τραβήξουν τα δημόσια φώτα πάνω τους. Απλά επειδή, αυτήν την αρετή τη μαθαίνουν στο σχολείο.

Γιατί στα σχολεία της Δανίας το μάθημα ενσυναίσθησης αφορά τους μαθητές ηλικίας 6-16 ετών. Είναι υποχρεωτικό, σύμφωνα με το σχολικό πρόγραμμα της χώρας, και θεωρείται εξίσου σημαντικό με την ώρα των αγγλικών ή των μαθηματικών.

Ως ενσυναίσθηση ορίζουμε την δεξιότητα να κατανοούμε τα συναισθήματα του άλλου. Να μπορούμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Να σταματάμε να τον κρίνουμε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα συγγραφέα, Selon Brené Brown, η δεξιότητα της ενσυναίσθησης απαιτεί την ικανότητα να μπούμε κάτω από το “πετσί” του άλλου, να μην τον κρίνουμε, να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά του και να του τα επικοινωνούμε.

Υποχρεωτικό μάθημα

Από πολύ μικρή ηλικία, οι μαθητές στα δανέζικα σχολεία διδάσκονται τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό. Για μία ώρα την εβδομάδα, τα παιδιά παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης. Μέσα από αυτά τα μαθήματα ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με το ευ ζην των άλλων. Να ακούν, ακόμη, τον πλησίον με στόχο να τον κατανοήσουν καλύτερα και να ξεπεράσουν τα στεγανά που γίνονται προκαταλήψεις όσο μεγαλώνουμε.

Klassens tid

Τα μαθήματα ενσυναίσθησης ξεκίνησαν το 1993 και από τότε όλα τα σχολεία της Δανίας έχουν μία ώρα αφιερωμένη σε αυτά.

Τα μαθήματα ενσυναίσθησης βοηθούν τους μαθητές να οικοδομήσουν καλύτερες σχέσεις και να γίνουν πιο επιτυχείς αργότερα στη ζωή. Βοηθά, επίσης, στην πρόληψη του εκφοβισμού στα σχολεία. Επιτυχημένοι διευθυντές και επιχειρηματίες, καθώς και ηγέτες δίνουν βάση στη σημασία της ενσυναίσθησης. Υποστηρίζουν ότι η Δανία διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές να βρίσκονται στο σωστό δρόμο προς την επιτυχία και την ευτυχία. Άλλωστε και οι έφηβοι επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα μαθήματα, καθώς συχνά τείνουν να αναπτύσσουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά σε αυτή την ηλικία.

Hygge, οι μικρές απολαύσεις της ζωής, η οικειότητα, η ζεστασιά, η ευημερία

Εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να συζητηθεί, οι μαθητές μπορούν να περάσουν αυτή την ώρα από τα μαθήματα ενσυναίσθησης, απλά για να την απολαύσουν και να χαλαρώσουν. Το hygge, είναι μια έννοια στενά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της Δανίας. Ακριβής μετάφραση δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα το hygge είναι μια κατάσταση. Είναι κατά κάποιο τρόπο η δανέζικη αντίληψη της ζεστασιάς, του άνετου, χαλαρού, απολαυστικού. Είναι μια κατάσταση στην οποία επιδιώκουν να βρίσκονται όσο πιο συχνά μπορούν όλοι οι Δανοί. Οι Δανοί επιμένουν ιδιαίτερα στην υγεία για την ευημερία τους.

Αυτή τη στιγμή ο 29χρονος ποδοσφαιριστής αναρρώνει, έχοντας ξεφύγει τον κίνδυνο… Οι γιατροί λένε πως πέθανε και επανήλθε. Δεν είναι σίγουρο, αν θα μπορέσει ξανά να παίξει ο ποδόσφαιρο.

Η εθνική Δανίας δεν ξέρουμε αν θα πάρει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Για μας όμως, είναι ήδη πρωταθλητές στις καρδιές μας. Αξίζει να τους μιμηθούμε!