Καλοπαναγιώτης: Η «Αράχωβα της Κύπρου» ντύθηκε γιορτινά – Ερμήνευσαν τραγούδια στη νοηματική (vid)

Καλοπαναγιώτης: «Αράχωβα της Κύπρου» μας καλεί στο χριστουγεννιάτικο χωριό της

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του καλεί το κοινό να επισκεφθεί το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλοπαναγιώτης

«Μια εξαιρετική τοποθέτηση των δραστηριοτήτων του στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή και της «Παλιάς Γειτονιάς», με τα σπιτάκια πώλησης τοπικών προϊόντων, τα βιωματικά εργαστήρια και όλες τις άλλες δράσεις, δημιουργούν μια ωραία χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του κοινοτικού συμβουλίου.

Καλοπαναγιώτης: «Αράχωβα της Κύπρου» μας καλεί στο χριστουγεννιάτικο χωριό της

Προστίθεται ότι «η φαντασμαγορική φωταγώγηση, ο διάκοσμος και βεβαίως η φυσική ομορφιά της περιοχής δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό μέσα στο οποίο θα εκτυλίσσεται τις προσεχείς εβδομάδες (κυρίως Σαββατοκυρίακα) το πλούσιο πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί».

Τα μέλη κάθε οικογένειας, μικροί και μεγάλοι, από κάθε πόλη και χωριό της Κύπρου μπορούν να περάσουν πολύ ευχάριστα τις ώρες τους στο «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», στον Καλοπαναγιώτη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Κατά την τελετή έναρξης του Χριστουγεννιάτικου χωριού, το περασμένο Σάββατο, τις εντυπώσει έκλεψε η μεικτή χορωδία κωφών και ακουόντων ατόμων (υπό την διδασκαλία της κυρίας Κυπρούλλας Μακρή) η οποία ερμήνευσε χριστουγεννιάτικα τραγούδια στη νοηματική.

Ας γνωρίσουμε τον Καλοπαγανιώτη που ξαναγεννήθηκε από την αγάπη των ανθρώπων του

Ο Καλοπαναγιώτης είναι από τα χωριά εκείνα που κατάφεραν -κυριολεκτικά- να ξαναγεννηθούν λόγω της αγάπης και του πάθους κάποιων ανθρώπων του, να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Σήμερα παραπέμπει σε ένα φανταστικό ορεινό προορισμό, που πολλοί αποκαλούν «Αράχωβα» της Κύπρου.

Η αναβίωση και η μεταμόρφωση του Καλοπαναγιώτη τα τελευταία 20 χρόνια, οφείλεται στην αγάπη, στο πάθος και στην διορατικότητα του δραστήριου επιχειρηματία Γιαννάκη Παπαδούρη, γέννημα θρέμμα του χωριού, που αν έζησε, εργάστηκε και απέκτησε περιουσία στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν λησμόνησε την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Επέστρεψε το 2001 ως κοινοτάρχης στον Καλοπαναγιώτη, χρηματοδότησε δεκάδες μελέτες, εξασφαλίζοντας στη συνέχεια από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους περισσότερα από 10 εκ. ευρώ, που άλλαξαν άρδην την εικόνα στο χωριό.


Ακολούθησαν ιδιωτικές επενδύσεις, όπως το πεντάστερο συγκρότημα «Casale Panayiotis» από τον ίδιο, και πολλά μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες, καθώς εστιατόρια και καφέ, που έχουν καταστήσει τον χωριό κορυφαίο ορεινό προορισμό.

Τα όσα πέτυχε ο Καλοπαναγιώτης, αποτελεί κλασικό παράδειγμα στην Κύπρο για την εφαρμογή ανάλογων ολοκληρωμένων προγραμμάτων και σε άλλα ορεινά χωριά του νησιού.

Βόλτες και δραστηριότητες στη φύση

Ο Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, στην απαρχή της κοιλάδας της Μαραθάσας που φημίζεται για τα αμπέλια και το κρασί της, καθώς και για τα βυζαντινά μοναστήρια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο πληθυσμός αριθμεί λιγότερους από 300 κατοίκους και απέχει 72 χλμ (1 ω 14 λεπτ.) από την Λευκωσία και 63 χλμ (1 ω 22 λεπτ.) από την Λεμεσό.

Το χωριό οφείλει την ονομασία του στον πρώτο κάτοικό του, ονόματι Παναγιώτης που έκτισε ένα σπίτι κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, που τιμάται ιδιαίτερα στην περιοχή. Οι Φράγκοι αποκαλούσαν το χωριό «Casale Panayiotis» (το σπίτι του Παναγιώτη) που στη συνέχεια έγινε «Καζαλοπαναγιώτης» για να καταλήξει στο σημερινό Καλαπαναγιώτης.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος ήταν ο Απόστολος Ανδρέας και πόσοι Κύπριοι γιορτάζουν σήμερα;

Οι μαθητές του Β’ Δημοτικού Έγκωμης στόλισαν το δέντρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού! (εικόνες)

Διάσημο ζευγάρι της κυπριακής showbiz περιμένει το πρώτο του μωρό (εικόνες)