Κ. Χατζηγιάννης: “Καλώ τους μαθητές να αγκαλιάσουν τις μεταρρυθμίσεις”

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση η οποία συζητείται στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και αφορά τους Κανονισμούς Λειτουργίας των σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης οφείλω να δηλώσω τα ακόλουθα:

Οι Κανονισμοί Λειτουργίας των σχολείων έχουν τύχει της πλέον μακράς συζήτησης στο πλαίσιο διαβούλευσης δύο και πλέον ετών και πέραν των 50 συνεδριάσεων πολυθεματικής επιτροπής και φορέων. Στη Βουλή βρίσκονται εδώ και 6 μήνες, η συζήτηση των οποίων έγινε διεξοδικά και κατ’ άθρον, με αποτέλεσμα να ακουσθούν σωρεία παρατηρήσεων και να γίνουν αποδεκτές ουκ ολίγες εισηγήσεις. Οι συνεδριάσεις της Βουλής ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ολοήμερες. Προηγήθηκε ωστόσο η διαβούλευση Βουλής με όλους τους φορείς της παιδείας. Ακούστηκαν όλοι οι συντελεστές της παιδείας, μεταξύ άλλων γονείς και μαθητές. Όλοι οι φορείς έχουν εκφράσει τις απόψεις τους και γραπτώς και προφορικά και καλέσαμε το Υπουργείο να επεξεργαστεί εκ νέου όλες τις απόψεις εντός των καλοκαιρινών διακοπών ούτως και έχει γίνει. Οι μαθητές έχουν εκφράσει τις θέσεις τους ως επίσημη Οργάνωση.

Ο μακρόχρονος διάλογος στη Βουλή, αλλά και η αποδοχή μεγάλου αριθμού εισηγήσεων δηλεί το δημοκρατικό ύφος που έχει επιδείξει τόσο η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής όσο και το Υπουργείο Παιδείας υπηρετώντας την ανάγκη δημοκρατικής γεφύρωσης. Ακούστηκαν οι πάντες και συνετέλεσαν άπαντες στη διαμόρφωση του τελικού περιεχομένου των κανονισμών.

Καλώ τους μαθητές να αγκαλιάσουν τις μεταρρυθμίσεις που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα νέο, σύγχρονο και δημοκρατικό σχολείο που θα προσφέρει ευτυχισμένη παρουσία στο σχολικό χώρο, να μην υπάρχει παραβατικότητα και να οδηγεί σε ένα ποιοτικό απολυτήριο. Σε αντίθεση με το σημερινό σχολείο που προσφέρει αμφισβητούμενο απολυτήριο από πολλές χώρες, ψηλά ποσοστά παραβατικότητας με ανασφάλεια και τα χαμηλότερα μαθησιακά αποτελέσματα στην ΕΕ. Να αλλάξουμε το δημόσιο μας σχολείο προς το καλύτερο ώστε ο κόπος και ο μόχθος των μαθητών μας να ανταμείβεται με επιτυχία, ευτυχία, ασφάλεια και αναγνώριση. Ένα σχολείο που θα παραδίδει ενάρετους πολίτες στη κοινωνία, εφοδιασμένους με γνώσεις και ικανότητες».