«Ίαν»: Η συγκλονιστική ιστορία ενός 10χρονου με εγκεφαλική παράλυση που διδάσκει ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα

Βασισμένο σε μία πραγματική, συγκλονιστική ιστορία, η animation ταινία μικρού μήκους «Ian» θέλει να μεταφέρει στον κόσμο ένα υπέροχο μήνυμα αγάπης.

Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο βίντεο κινουμένων σχεδίων που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ίαν, ενός 10χρονου Αργεντινού αγοριού με εγκεφαλική παράλυση.

Ο Ίαν έχει εγκεφαλική παράλυση, χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και έναν υπολογιστή μέσω του οποίου επικοινωνεί με την κίνηση των ματιών του. Παρά την αναπηρία του, θέλει να παίξει και θέλει τα άλλα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορεί να παίξει. «Μπορώ να παίξω και να συμμετέχω», είχε πει σε συνέντευξή του ο Ίαν.

Ο μικρός κατορθώνει να ξεπεράσει τα εμπόδια της απομόνωσης με τη βοήθεια της προέδρου του Ian Foundation Sheila Graschinsky και της μητέρας του.

Η υπόθεση της ταινίας

Η ιστορία αρχίζει με το παιδί να φαντάζεται ότι παίζει ανέμελα με άλλα παιδιά στην παιδική χαρά. Ωστόσο, επιστρέφει απότομα στην πραγματικότητα και το 10χρονο αγόρι έρχεται ξανά αντιμέτωπο με την αναπηρία του.

Κάθε απόγευμα περνάει με τη μητέρα του από την παιδική χαρά και κοιτάει με θλίψη τα άλλα παιδιά να παίζουν και να φωνάζουν χαρούμενα. Το αγόρι δεν μπορεί να σηκωθεί από το καροτσάκι και δεν μπορεί να μπει στην παιδική χαρά, όπως τα «φυσιολογικά» παιδιά.

Θέλει πραγματικά πολύ να παίξει μαζί τους και ενώ ονειρεύεται πώς θα μπορούσε να μπει στην παρέα τους. Αλλά σκέφτεται ότι δεν θα τον δεχτούν και τον κοροϊδεύουν λόγω της διαφορετικότητάς του. Τότε, ο άνεμος τον παίρνει μακριά και τον αποσυνθέτει σε χίλια κομμάτια.

Όμως, δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί ξανά και ξανά. Όλα τα προβλήματα θα λυθούν όταν τα παιδιά τελικά δέχονται τον Ίαν στην παρέα τους, στην καθημερινότητα και το παιχνίδι τους.

Ένα animation που θα μπορούσε να διδάσκεται στα σχολεία

Η ταινία μάς διδάσκει ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα μεταξύ τους, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν για να μην δημιουργούν φραγμούς και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς με σκοπό την ευαισθητοποίηση.

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται μέσα από εικόνες και προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματα όλων των παιδιών, ώστε να μεταδώσει το συναίσθημα της ανθρώπινης αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή ή τη γλώσσα.

Πρόκειται για μία ταινία που θα μπορούσε να διδάσκεται στις σχολικές αίθουσες και να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται καθημερινά με παιδιά, για έναν κόσμο με λιγότερους αποκλεισμούς.

Δείτε την ταινία

Διαβάστε επίσης:

«Ο πατέρας της την ταρακούνησε τόσο που της προκάλεσε τύφλωση και εγκεφαλική παράλυση»

Τα ζώα είναι μοναδικά: Γατούλα με τρία πόδια βοηθά 6χρονο με εγκεφαλική παράλυση

Μητέρα ηρωίδα μεγαλώνει μόνη τα τρία παιδιά της που έχουν εγκεφαλική παράλυση