Η μητέρα που επί 40 χρόνια προσποιούνταν τον άνδρα για να μεγαλώσει την κόρη της

Η μητέρα που επί 40 χρόνια προσποιούνταν τον άνδρα για να μεγαλώσει την κόρη της

Γεννήθηκε γυναίκα. Δεν δίστασε στιγμή όμως να απαρνηθεί τη θηλυκότητά της, προκειμένου να μεγαλώσει την κόρη της.

Η Σίσα Αμπού Νταόχ τιμήθηκε το 2015 από το Λούξορ ως η καλύτερη μητέρα αυτής της πόλης και έλαβε το βραβείο της από τον ίδιο τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Πήγε στην τελετή ντυμένη ως άνδρας. Οπως κυκλοφορεί τα τελευταία 40 χρόνια. «Εχω αποφασίσει να πεθάνω με αυτά τα ρούχα. Τα συνήθισα. Είναι όλη μου η ζωή και δεν μπορώ να αλλάξω τώρα».

Ολα ξεκίνησαν για την 70χρονη σήμερα Σίσα Αμπού Νταόχ στη δεκαετία του ’70. Ο σύζυγός της πέθανε ενώ εκείνη ήταν έξι μηνών έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Η συντηρητική της οικογένεια δεν ήθελε να τη δει να εργάζεται. «Τα αδέρφια μου ήθελαν να παντρευτώ ξανά. Συνεχώς μου έφερναν γαμπρούς», λέει στον Guardian.

Η ίδια διαφωνούσε. Ομως, δεν υπήρχαν θέσεις για γυναίκες εργάτριες, ενώ η ίδια δεν είχε πάει στο σχολείο, προκειμένου να μπορεί να δουλέψει σε γραφείο. Παρά τις αντιδράσεις της οικογένειάς της, υιοθέτησε ανδρική ταυτότητα για να επιζήσει.

Ξύρισε το κεφάλι της, άρχισε να φορά φαρδιά ρούχα και εργαζόταν κατασκευάζοντας τούβλα, ή στη συγκομιδή του σιταριού. Αργότερα, όταν οι δυνάμεις της άρχισαν να την εγκαταλείπουν, άρχισε να γυαλίζει παπούτσια.

«Είναι δύσκολο για μία γυναίκα να αποχωριστεί τη θηλυκότητά της. Αλλά θα έκανα τα πάντα για την κόρη μου. Ηταν ο μοναδικός τρόπος για να βγάλω χρήματα. Τι άλλο να έκανα; Δεν ξέρω να διαβάζω ή να γράφω. Η οικογένειά μου δεν με έστειλε στο σχολείο, οπότε αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος», λέει η γυναίκα.

Δεν κρύβει ότι απολαμβάνει έως και σήμερα να δουλεύει σαν άνδρας, καθώς δεν κινδυνεύει με σεξουαλική παρενόχληση. Πολλοί βέβαια καταλάβαιναν ότι ήταν γυναίκα. «Δεν το έκρυψα ποτέ. Δεν προσπάθησα να το κρατήσω μυστικό. Ολη η πόλη ξέρει ότι είμαι γυναίκα», εξηγεί.

Μετά από τόσες δεκαετίες θυσιών, το Λούξορ την τίμησε ως την πιο αφοσιωμένη μητέρα φέτος και της έδωσε ένα κιόσκι για να τη βοηθήσει να δουλέψει. Ακόμη και τώρα πρέπει να στηρίζει την οικογένειά της. Ο σύζυγος της κόρης της δεν μπορεί να εργαστεί γιατί είναι άρρωστος, οπότε φροντίζει τα εγγόνια της.

Οσο σκληρό κι αν είναι αυτό για την ίδια, δεν θα ήθελε να δει την κόρη της, Χόντα να κάνει τη θυσία που η ίδια έκανε πριν από 40 χρόνια. «Οχι βέβαια. Εχει σύζυγο και παιδιά», εξηγεί.