Οι κουραμπιέδες είναι το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων και μαζί με τα μελομακάρονα αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους.
Το όνομά τους έρχεται από το τούρκικο “Kurabiye”, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Βάση της επιτυχίας του είναι το αγνό βούτυρο και το επιμελημένο κτύπημα.
Δείτε παρακάτω τη συνταγή μας και… απολαύστε τους!
Συστατικά
1/2 κιλό βούτυρο φρέσκο
2 κρόκοι αυγών
αλεύρι μαλακό όσο πάρει
βανίλια άρωμα
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα διαλυμένη σε κονιάκ
1/2 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
αμύγδαλα χοντροκομμένα και ασπρισμένα
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση: Χτυπάμε το βούτυρο πολύ ν΄ ασπρίσει και ν΄ αφρατέψει. Ρίχνουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και ξαναχτυπάμε. Προσθέτουμε σιγά – σιγά και τα υπόλοιπα υλικά. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Τότε πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Τους αφήνουμε να ψηθούν καλά και τέλος, ζεστούς, τους καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη.