Η Johnson & Johnson σταματά τις πωλήσεις ταλκ σε ΗΠΑ και Καναδά έπειτα από χιλιάδες αγωγές καταναλωτών

πούδρα

Την διακοπή πωλήσεων του προϊόντος ταλκ Johnson’s Baby Powder στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά ανακοίνωσε χθες η Johnson & Johnson (J&J), εξηγώντας ότι η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μία ευρύτερη επαναξιολόγηση της γκάμας των προϊόντων της.

Η εταιρεία αρνήθηκε κάθε ισχυρισμό, ότι το προϊόν της ευθύνεται για προβλήματα υγείας, όπως έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως.

Ωστόσο, έρευνες από το Reuters και τους New York Times που δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 αποκάλυψαν, ότι το ταλκ της J&J περιέχει μικρές ποσότητες αμίαντου που ευθύνεται για καρκινογενέσεις στους πνεύμονες -και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ του Reuters αποκαλύπτει, ότι η εταιρεία γνώριζε τον κίνδυνο και τον απέκρυπτε, ενώ δεν ταυτόχρονα δεν άλλαζε και τη σύσταση του προϊόντος.

Το 2018 δικαστήριο του St. Louis απαίτησε από τη J&J να πληρώσει 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 22 γυναίκες και τις οικογένειές τους που υποστήριξαν, ότι αμίαντος από το ταλκ συνέβαλε στον καρκίνο των ωοθηκών που εμφάνισαν. Πέρσι στην Καλιφόρνια μία γυναίκα με αντίστοιχο πρόβλημα αποζημιώθηκε με 29 εκατομμύρια δολάρια. Στη σειρά περιμένουν ακόμα 16 χιλιάδες σχετικές αγωγές, στις Η.Π.Α. μόνο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν θα παραμείνει στα αμερικανικά ράφια μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων, ενώ οι εμπορικοί συνεργάτες της εταιρίας ανά τον κόσμο θα εξακολουθήσουν να το πωλούν.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί, ότι η J&J είναι μία από τις πολλές εταιρείες που συνεργάζονται με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής για τη δημιουργία πιθανής θεραπείας για την πανδημία του κορωνοϊού και προστατευτικού εμβολίου για τον Covid-19.

Πηγή: npr.org