Η Διευθ. του υπ. Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη στο Infokids.cy: «Χρειάζεται η συνεργασία των γονιών για την προστασία των παιδιών»

Η Διευθ. του υπ. Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη στο Infokids.cy

Ούτε που θα μπορούσε να το φανταστεί, το 2015, όταν αναλάμβανε τη Γενική Διεύθυνση του Υπ. Υγείας, ότι λίγα χρόνια αργότερα θα καλούνταν να αντιμετωπίσει από τη θέση αυτή τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της: Τη διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο. Κι όμως, δεν το έβαλε κάτω. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η κ. Χριστίνα Γιαννάκη απέδειξε, όχι μόνο τις ικανότητές της, αλλά και την βαθιά της ανάγκη να συνεισφέρει για το κοινό καλό.

Ο επαγγελματικός δρόμος της κ. Γιαννάκη ξεκίνησε με σπουδές στην Οδοντιατρική, ενώ στην πορεία εξειδικεύτηκε με μεταπτυχιακά στην Διοίκηση Δημόσιας Οδοντιατρικής και στη Διεύθυνση Δημόσιας Διοίκησης και στην γναθοπροσωποχειρουργική. Μάλιστα, μέχρι πρότινος ήταν η μοναδική γυναίκα στην Κύπρο που αναλάμβανε τέτοια χειρουργεία. Η ανάγκη της να προσφέρει όχι μόνο μέσα από τις επιστημονικές της δράσεις, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο διαφάνηκε από νωρίς. Η ίδρυση της Οδοντιατρικής Κλινικής για ασθενείς με  AIDS στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, αλλά και το Γενικό Σχέδιο Υγείας που εισάγεται επιτέλους στο νησί, αποτελούν κάποια από τα πιο σπουδαία της επιτεύγματα.

Και μπορεί στην προσωπική της ζωή να μην απέκτησε παιδιά, όμως η αγάπη της γι’αυτά αποτελεί κινητήριο δύναμή της.

Είναι αυτός ο λόγος που η Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη άνοιξε την καρδιά της στο Infokids.cy και απευθύνθηκε στους νέους Κύπριους γονείς που αναπόφευκτα βιώνουν τα τελευταία δύο περίπου χρόνια τις δικές τους αγωνίες για το μέλλον της υγείας εκείνων και των παιδιών τους.

Αγαπητή κ. Γιαννάκη, οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών στην Κύπρο έχουν ξεκινήσει πλέον εδώ και κάποιες εβδομάδες. Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε; Εξελίσσονται ομαλά οι εμβολιασμοί; Έχουν υπάρξει σοβαρές επιπλοκές που θα πρέπει να μας προβληματίσουν;

Από την πρώτη στιγμή έναρξης των εμβολιασμών υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2021, μέσω της πύλης εμβολιασμού διευθετήθηκαν πέραν των 2.000 ραντεβού για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που θα διενεργηθούν τις επόμενες 10 ημέρες. Η μεγάλη ανταπόκριση των γονέων στο κάλεσμα για θωράκιση της υγείας των παιδιών τους έναντι της Covid-19 στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ως εκ τούτου, λόγω της αυξημένης ζήτησης, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στη λειτουργία επιπρόσθετων εμβολιαστικών κέντρων, ενώ στις 2, 3 και 4 Ιανουαρίου 2022, στα εμβολιαστικά κέντρα σε όλες τις πόλεις θα εξυπηρετούνται παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών.

Τα εν λόγω εμβόλια έχουν διαφορετική δοσολογία σε σχέση με αυτά που χορηγούνται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω (10μικρογραμμάρια σε σύγκριση με 30μικρογραμμάρια).

Σε σχέση με τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, έχει παρατηρηθεί ότι είναι παρόμοιες με εκείνες των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω. Είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός ολίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως το Υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα, την κούρσα της πανδημίας αυτή τη στιγμή στο νησί «σέρνουν» τα παιδιά. Ανταποκρίνεται η μεγάλη αυτή διασπορά και σε νοσηλείες; Έχουμε ανήλικους που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία; Και σε τι κατάσταση;

Παρ’όλη την αύξηση των θετικών περιστατικών με COVID-19 στα παιδιά, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη διασπορά σε νοσηλείες αλλά η τάση των νοσηλειών στα ανήλικα παιδιά τις τελευταίες 2 εβδομάδες είναι σταθερή και το θέμα παρακολουθείται στενά από το Υπουργείο Υγείας. Περίπου το 30% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων βδομάδων αφορά παιδιά ηλικίας 0-18 ετών.

Πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός των εφήβων στην Κύπρο; Είστε ικανοποιημένη από τον ρυθμό και τα αποτελέσματα;

Η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών, αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας βασική παράμετρο της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας. Η προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι συνεχής και εντατικοποιείται, με στόχο την υψηλότερη τόσο για την 1η και 2η δόση, όσο και για την ενισχυτική/3η δόση. Η επέκταση του ωραρίου των Walk in κέντρων Εμβολιασμού, η οργάνωση Κινητών Μονάδων που πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε ορεινές κοινότητες, χώρους εργασίας, ιδρύματα και χώρους υποδοχής προσφύγων όπως είναι το Πουρνάρα, ενδυναμώνουν την στρατηγική μας προς την κατεύθυνση αυτή.

Μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2021, το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού που ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα, βρίσκεται στο 82,7%. Όσον αφορά στα άτομα ηλικίας 16-17 ετών, ποσοστό 47% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα, ενώ στα άτομα ηλικίας 12-15 ετών, ποσοστό 34,8% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα. Συγκεκριμένα τις τελευταίες 10 ημέρες, 8 χιλιάδες άτομα έσπευσαν να λάβουν την 1η δόση εμβολίου, 14 χιλιάδες άτομα τη 2η δόση εμβολίου και 70 χιλιάδες άτομα την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, έχει ξεσπάσει «πόλεμος» στα σχολεία από τους γονείς που αρνούνται να φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους και να τους κάνουν τα απαραίτητα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Τι προβλήματα δημιουργεί όλο αυτό και τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε αυτούς τους γονείς;

Σεβόμαστε την όποια ανησυχία των γονιών, αλλά τα αποτελέσματα από τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων, έχουν δείξει πως η μάσκα προστατεύει. Χρειάζεται η συνεργασία των γονέων για να μπορέσουμε ως Υπουργείο Υγείας να διαχειριστούμε την κατάσταση και να αποτρέψουμε τη διασπορά του ιού εντός των σχολικών μονάδων. Σκοπός του Υπουργείου Υγείας είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή.

Κυρία Γιαννάκη, είστε μια γυναικά που έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στο σπουδαίο επαγγελματικό έργο σας. Βάση της μεγάλης εμπειρίας σας και των γνώσεων σας, υπάρχει κάτι που εσάς προσωπικά προβληματίζει αναφορικά με τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών; Δηλαδή, συμφωνείτε, ότι οι ανησυχίες των γονέων αναφορικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολίου, μπορεί να έχουν κάποια βάση;

Ως Υπουργείο Υγείας κατανοούμε αφουγκραζόμαστε τις όποιες ανησυχίες σε σχέση με τα εμβόλια και για αυτό το Υπουργείο εντατικοποιεί τις εκστρατείες ενημέρωσης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πολίτες να συνομιλήσουν με τους παιδιάτρους και να επιλυθούν οι απορίες τους.

Πρέπει να εμπιστευτούμε την επιστημονική και ιατρική κοινότητα, να ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της ένδειξης του Εμβολίου COVID-19 Comirnaty για χρήση του σε παιδιά ηλικίας πέντε με έντεκα ετών, άμεσα η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, κρίνοντας ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων και λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών από τη νόσο COVID-19, υιοθέτησε ομόφωνα τη θέση αυτή και πήρε την απόφαση για καθολικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού ηλικίας 5-11 ετών.

Διαβάστε ακόμα:

Ραγίζει καρδιές το γράμμα δίπλα σε βρέφος που εγκαταλείφθηκε σε κουτί (εικόνες+video)

Δρ. Αβραάμ Ηλία: «Ρεκόρ νοσηλειών παιδιών στο Μακάρειο – Να τα εμβολιάσουν οι γονείς»

Ανησυχία από την έξαρση των κρουσμάτων – Τι θα γίνει με τα σχολεία