Η αισθητική αντιμετώπιση της ακμής στην εφηβεία

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης συνομίλησε με την αισθητικό Κωνσταντία Χρυσοστόμου για την αισθητική αντιμετώπιση της ακμής στην εφηβεία. Υπάρχουν σύγχρονες τεχνικές αισθητικής για την αντιμετώπιση της ακμής; Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί…

Με την έναρξη της εφηβείας πολλοί έφηβοι αντιμετωπίζουν Κυρία Χρυσοστόμου σοβαρό πρόβλημα ακμής. Που οφείλεται το πρόβλημα της ακμής;

«Η εφηβική ακμή είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα όταν το άτομο αρχίζει να ασχολείται πιο συνειδητά με την εμφάνισή του, θέλοντας να είναι αρεστό και να εδραιώσει την αυτοπεποίθησή του. Το πρόβλημα οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή σμήγματος και την υπερκεράτωση που μπορεί να οδηγήσει σε μια εικόνα που επηρεάζει τον ψυχισμό του εφήβου».

Yπάρχουν σύγχρονες τεχνικές αισθητικής για την αντιμετώπιση της ακμής; Ποιες είναι αυτές; Αν θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μερικές.

«Οι σύγχρονες τεχνικές αισθητικής που θα επιλέγαμε για την αντιμετώπιση της ακμής είναι οι εξής:

1. Βαθύ καθαρισμό και απολέπιση, για την απομάκρυνση του σμήγματος και των νεκρών κυττάρων.

2. Εφαρμογή οξέων φρούτων, αντιβακτηριδιακών παραγόντων, με στόχο τη μείωση της φλεγμονής, την ενδυνάμωση του δέρματος και τη βελτίωση της επούλωσης.

3. Εφαρμογή έντονου παλμικού φωτός για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών και την ανάπλαση του δέρματος.

4. Ενζυματικά και φυτικά peeling που δεν ευαισθητοποιούν το δέρμα, αντιθέτως το κάνουν πιο δυνατό και πιο υγιές, για τη βελτίωση των διχρωμιών και των ουλών.

5. Επιλεγμένα καλλυντικά για τη σωστή και αποτελεσματική φροντίδα του δέρματος.

6. Η δερμοαπόξεση όπου είναι μια τεχνική απολέπισης στην οποία χρησιμοποιούμε ένα όργανο για την αφαίρεση των εξωτερικών κατεστραμμένων στιβάδων δέρματος και την εμφάνιση ενός νέου και λείου δέρματος».

Τα σημάδια της ακμής θα λέγατε ότι μπορούν εύκολα να περιοριστούν και με τη βοήθεια κάποιων φυσικών θεραπειών;

«Τα πιο επιφανειακά σημάδια βεβαίως και μπορούν να περιοριστούν και με πιο φυσικούς τρόπους και στο σπίτι όπως η χρήση:

* Aloe vera

Έχει την ικανότητα να καταπραΰνει το δέρμα, να επουλώνει τα τραύματα και να ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα..

* Χυμός λεμονιού

Το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα σημάδια ακμής χάρη στις λευκαντικές ιδιότητες.

* Μέλι

Το μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθάει στη λείανση της υφής καθώς και στην ομοιομορφία του τόνου της επιδερμίδας μετά την ακμή.

Τα βαθύτερα σημάδια από ακμή θα χρειαστούν την χρήση θεραπειών που αναφέραμε πιο πάνω όπου γίνονται από επαγγελματία αισθητικό στον χώρο της, με τις πιο εξειδικευμένες θεραπείες».

Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι γύρω από το πρόβλημα της ακμής και πως μπορούμε να βοηθήσουμε το έφηβο παιδί μας να την αντιμετωπίσει;

«Ως γονείς οφείλουμε, να τους βοηθάμε να ξεπερνούν τα σοκ και να τους παρέχετε υποστήριξη κατά τις δύσκολες περιόδους ακόμα κι αν κάνετε λάθη. Ενθαρρύνω τους γονείς να βάζουν τα δυνατά τους, να μην αποθαρρύνονται, ούτε να τα παρατάνε. Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από εντάσεις, με πολλά διαφορετικά συναισθήματα να αναδύονται. Είναι σημαντικό, οι γονείς να αποφεύγουν να θεωρούν την ίδια την ακμή πρόβλημα. Είναι σημαντικό να τους εξηγείτε, ότι η ακμή δεν αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά τους».

Εσείς ως αισθητικός θα λέγατε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ακμής που δημιουργούνται από τη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων;

«Είναι γνωστό, ότι πολλά από τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δεν έχουν δοκιμαστεί για το αν είναι απολύτως ακίνδυνα και δυστυχώς είναι πολλά αυτά επίσης, που είναι κακής ποιότητας και κατασκευάζονται από μη εγκεκριμένα για την υγεία μας, υλικά.

Πολύ συχνά μπορεί να έχετε διαπιστώσει ότι ένα νέο προϊόν που χρησιμοποιήσατε προκάλεσε αντίδραση στο δέρμα σας, κοκκινίλες ή εξανθήματα ή προκάλεσε κάποια διχρωμία. Σε τελική ανάλυση τι είναι αυτό που μας προτείνουν οι επιστήμονες; Να διακόψουμε τη χρήση καλλυντικών; Η απάντηση είναι αρνητική, εφόσον είναι προϊόντα που πολλά από αυτά τα έχουμε ανάγκη για την καλύτερη διαβίωσή μας και περιποίηση του σώματος και του προσώπου μας».

Διαβάστε επίσης:

Μαμά με καρκίνο τελικού σταδίου σχεδίασε ένα αποχαιρετιστήριο ταξίδι με τον γιο της, αλλά διαβάστε τι έγινε!

Το Κόμμα για τα Ζώα καλεί σε εφαρμογή του νόμου για ζωολογικούς κήπους