Γονείς προσοχή: Τα κινητά τηλέφωνα πνίγουν τα παιδιά σας!

Ο μεγαλύτερος οργανισμός ναυαγοσωστών στον κόσμο ισχυρίζεται, ότι οι πνιγμοί των παιδιών σε θάλασσες και πισίνες συνδέονται άμεσα με γονείς που την ίδια ώρα βρίσκονται με το κινητό στο χέρι.

Ο λόγος για την Γερμανική Ένωση Ναυαγοσωστικής, η οποία διαθέτει 40.000 εθελοντές ναυαγοσώστες σε όλες τις παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές της Γερμανίας, η οποία, αφού έχει μετρήσει τουλάχιστον 300 πνιγμούς μέσα στο 2018, δημοσίευσε προειδοποίηση προς όλους τους ενήλικες, στην οποία γίνεται λόγος για τον περισπασμό που προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα.

«Διαπιστώνουμε σε καθημερινή βάση, ότι οι άνθρωποι φέρονται στις πισίνες λες και αφήνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και δεν τους δίνουν καμία προσοχή», λέει ο Peter Harzheim, πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας εποπτών κολύμβησης.

Οι Γερμανοί ναυαγοσώστες κατηγορούν, επίσης, την έλλειψη υποχρεωτικού μαθήματος κολύμβησης στα σχολεία, σε μία εποχή που οι γονείς είναι όλο και πιο πολυάσχολοι ώστε να φροντίσουν οι ίδιοι να μάθουν στα παιδιά τους να κολυμπούν.

Τον περασμένο μήνα, αστυνομικοί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν τους γονείς να αφήνουν κάτω τα κινητά τους, αφού δύο αγόρια, ηλικίας 8 και 9 ετών πνίγηκαν μέσα στον Ιούνιο.

«Οι οικογένειες δεν θα πρέπει να απασχολούνται με τα smartphones τους την ώρα που τα παιδιά κολυμπούν», ανακοίνωσε σχετικά η αστυνομία του Abu Dhabi.

Η παγκόσμια ανησυχία επηρεάζει και τις Η.Π.Α.: Μητέρα στο Τέξας συνελήφθη το 2015, όταν τρία από τα παιδιά της πνίγηκαν σε πισίνα συμπλέγματος κατοικιών, ενώ εκείνη -σύμφωνα με μάρτυρες- ήταν απορροφημένη στο κινητό της.

Τα ποσοστά πνιγμού είναι υψηλότερα στις ηλικίες από 1 έως 4 ετών και τα περισσότερα από αυτά λαμβάνουν χώρα σε ιδιωτικές πισίνες.

Όλο και περισσότεροι σύμβουλοι υγείας καλούν τους γονείς να «σώσουν τα παιδιά τους» κλείνοντας τα κινητά τους, όταν αυτά είναι στην πισίνα.

«Δεν πιστεύω ότι οι γονείς καταλαβαίνουν πόσο γρήγορα και ήσυχα λαμβάνει χώρα ο πνιγμός», αναφέρει η διοικητής του παιδιατρικού νοσοκομείου Cook στο Τέξας. «Το παιδί την ώρα εκείνη δεν “χτυπιέται”, ούτε φωνάζει για βοήθεια. Απλά προσπαθεί να σπρώξει το νερό κάτω για να βγάλει το κεφάλι του στην επιφάνεια και να πάρει μια ανάσα αέρα.»

Πηγή: eu.usatoday.com