Γονείς, προσοχή μετά την γρίπη Α έρχεται η γρίπη Β – Τι προειδοποιεί ο επιδημιολόγος

Η δραστηριότητα της γρίπης κατά την περίοδο 8-13 Φεβρουαρίου παραμένει αυξημένη, αν και τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε κάποια μείωση στη δραστηριότητά της σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

47 σοβαρά κρούσματα γρίπης και 8 θάνατοι

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας έχουν καταγραφεί από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα 47 σοβαρά περιστατικά, εκ των οποίων τα 11 νοσηλεύονται, τα οκτώ κατέληξαν και τα υπόλοιπα απολύθηκαν. Σήμερα καταγράφηκε το 8ο θανατηφόρο περιστατικό σε ασθενή που νοσηλευόταν ήδη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρατικό νοσηλευτήριο. Ο ασθενής ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και παρουσίαζε υποκείμενα νοσήματα.

Η κατάσταση αν και απαιτεί εγρήγορση, εντούτοις δεν εμπνέει πανικό, δεδομένου ότι δεν σημαίνει ότι αν κάποιος νοσήσει με γρίπη θα καταλήξει σαν σοβαρό περιστατικό στο νοσοκομείο. Είναι γεγονός ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιστατικών γρίπης. Η γρίπη προσβάλλει χιλιάδες ασθενείς αυτή την εποχή και η τεράστια πλειοψηφία περνάει μια σχετικά ήπια νόσο στο σπίτι με οδηγίες για αντιπυρετικά, άφθονα υγρά και ανάπαυση.

Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Άτομα με πιο βαριά συμπτώματα, όπως είναι ο παρατεταμένος υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η σύγχυση, η υπνηλία, ο σοβαρός πονοκέφαλος και η εξάντληση, πρέπει να επισκέπτονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους.

Πότε μπορεί το άρρωστο παιδί να επιστρέψει στο σχολείο

Όταν το παιδί μας ασθενεί δεν το στέλνουμε στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο για τουλάχιστον 48 ώρες μετά που υποχωρεί ο πυρετός και αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Στα σχολεία θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης (όπως καλός αερισμός των χώρων, κλπ).Επίσης, τα παιδιά και οι εργαζόμενοι σε σχολεία θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

Μετά την γρίπη Α έρχεται και η γρίπη Β

Η γρίπη Α είναι μια σοβαρής μορφής γρίπη, ωστόσο δεν είναι «κάτι καινούριο», ανέφερε ο Επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι».
 Όπως ανέφερε, η Γρίπη Α είναι ένας τύπος γρίπης που τα τελευταία δέκα χρόνια κυκλοφορεί κάθε εποχή, με τα συμπτώματα να μην αλλάζουν ανάλογα με τον τύπο. Η γρίπη Α, ανέφερε ο κ. Βωνιάτης, και ειδικά ο τύπος Η1Ν1, φαίνεται πως έχει αυξημένη θνητότητα συγκριτικά με άλλους τύπους. Ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για επιδημία, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Όπως ανέφερε, ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τι είναι γρίπη και είναι καλό είτε νοσήσει κάποιος είτε όχι, είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι, πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του. Σημείωσε πως συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν νοσηλευτεί, που είναι 47 άτομα και τα οκτώ κατέληξαν. Ο δείκτης θνητότητας είναι υψηλός. Τόνισε ότι όποιος νοσήσει θα ήταν καλό να περιοριστεί στο σπίτι για μια εβδομάδα ούτως ώστε να μην μεταδώσει τον ιό. Η γρίπη δεν θα φύγει τώρα, είπε, καθώς αναμένεται να διαρκέσει για 4-6 εβδομάδες περίπου.  Παράλληλα, τόνισε ότι μέσα στον Μάρτιο η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε Β η οποία μπορεί να είναι εξίσου επιθετική.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την γρίπη Β

Η γρίπη τύπου Β έχει πάρει το όνομά της από το στέλεχος Β του ιού, το οποίο είναι το κυρίαρχο και οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει έτσι προκειμένου να το διακρίνουν από τα άλλα στελέχη που προσβάλλουν μικρότερο ποσοστό ανθρώπων (το στέλεχος Α-Η3Ν2 και το Α-Η1Ν1). Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη τύπου Β χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο. Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο ιό της γρίπης ή μικρόβια, κυρίως πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος σε άτομα με βρογχικό άσθμα, ή παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.