Γονείς προσοχή! Δείτε τι συμβουλεύει η Αστυνομία αναφορικά με τις φωτογραφίες των παιδιών μας που δημοσιεύουμε στο Facebook

Είναι γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας και έχουν διεισδύσει στη ζωή από λίγο έως πάρα πολύ διαμορφώνοντας συχνά την κοινωνικότητά μας. Πολλές φορές θέλουμε να μοιραστούμε με τους φίλους μας την πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής μας, τη γέννηση του παιδιού μας.

Υποσυνείδητα είναι ένας τρόπος να αποδείξουμε στους φίλους μας πόσο ικανοί είμαστε και τι μπορούμε να καταφέρουμε ενώ αποζητούμε την ικανοποίηση από την αποδοχή των φίλων μας, likes, shares, comments. Από τη στιγμή όμως που αναρτάται κάτι στο διαδίκτυο, η πληροφορία είναι διαθέσιμη στον οποιοδήποτε, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν αγαθές προθέσεις.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Αστυνομίας Κύπρου:

Φίλες και φίλοι,
Ο κάθε ένας από εμάς, αναμφίβολα είναι ελεύθερος να αναρτά φωτογραφικό υλικό από τις προσωπικές ή τις οικογενειακές του στιγμές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

H Αστυνομία επιθυμεί να απευθύνει για ακόμα μία φορά, έκκληση προς τους χρήστες του διαδικτύου και ειδικότερα τους χρήστες πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί και από υποθέσεις που διερεύνησε το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, παιδόφιλοι έχουν στα αρχεία τους εκτός από παιδιά που είναι σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις, φωτογραφίες παιδιών που είτε είναι ντυμένα και ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, είτε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών τους (π.χ. στην παραλία, στο μπάνιο κ.λπ.), ή φωτογραφίες παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία.

Ως εκ τούτου, ο κάθε χρήστης του διαδικτύου πρέπει να γνωρίζει ότι η ανάρτηση φωτογραφιών, μένει σχεδόν για πάντα και ο κάθε ένας μπορεί να τις δει, να τις αντιγράψει και να τις φυλάξει στα αρχεία του. Οι φωτογραφίες αυτές μπορεί να τύχουν αλλοίωσης και η ανάρτηση τους στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει τυχόν άλλους κίνδυνους γενικότερα.

Ας μην τροφοδοτούμε αυτή την «αρρώστια» – Ας προστατεύσουμε τα παιδιά μας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «ανήλικος» σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία για το διαδίκτυο θεωρείται άτομο που είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.