Γλυκύτατες εικόνες: 80χρονη χελώνα υπό εξαφάνιση έγινε μαμά για πρώτη φορά (video)

80χρονη χελώνα υπό εξαφάνιση έγινε μαμά για πρώτη φορά

Ενώ τα περισσότερα είδη ζώων δεν χούν πάνω από 80 χρόνια, για τη Νιγρίτα, την χελώνα, είναι η ηλικία που έγινε μαμά για πρώτη φορά. Και το πιο ευτυχές όλων είναι ότι το είδος της είναι επαπειλούμενο.

Η Nigrita είναι μία 80χρονη χελώνα Γκαλαπάγκος, η οποία ζει στον Ζωολογικό Κήπο της Ζυρίχης. Ενδημικές σε επτά νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος των Γκαλαπάγκος, οι γιγαντιαίες χελώνες διαχωρίζονται σε 15 ξεχωριστά είδη.

Οι χελώνες των Γκαλαπάγκος είναι οι μεγαλύτερες και μακροβιότερες χερσαίες χελώνες του πλανήτη, φτάνοντας σε βάρος τα 417 κιλά και ξεπερνώντας σε ηλικία τα 100 έτη, κάτι που τις καθιστά και ένα από τα μακροβιότερα σπονδυλωτά όντα του ζωικού βασιλείου.

Οι δύο μεγαλύτερες ηλικιακά χελώνες των Γκαλαπάγκος που έχουν επισήμως καταγραφεί, έχουν φτάσει την ηλικίες των 175 και 188 ετών. Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των ειδών, αυτές εντοπίζονται στο μέγεθος και το σχήμα τους, με ορισμένα είδη να χαρακτηρίζονται από τον εμφανώς μακρύτερο λαιμό τους και άλλα από το θολωτό καβούκι τους.

Η Nigrita είχε γεννήσει τα πρώτα της αυγά φέτος. Ως επί το πλείστον οι χελώνες αναπαράγονται περίπου στην ηλικία των 40 ετών, ωστόσο θεωρείται πως η Χελώνα Γκαλαπάγκος που είναι τα μακροβιότερα ζώα στον πλανήτη, η Nigrita είναι στα καλύτερά της. Παρά το γεγονός, ότι οι χελώνες αυτού του είδους ζουν περίπου 150 χρόνια παραμένουν υπό εξαφάνιση, λόγω των άπληστων ανθρώπων και των πεινασμένων αρπακτικών.

Η Nigrita αυτή τη στιγμή αποτελεί μέρος ενός προγράμματος αναπαραγωγής στον ζωολογικό κήπο, κάτι που καθιστά, τόσο εκείνη, όσο και τα εννέα μικρά της ακόμα πιο ξεχωριστά.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Επικίνδυνες κουδουνίστρες, παιδικά ρούχα και παιχνίδια στην αγορά (εικόνες)

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει από σήμερα ένα υπέροχο Δωμάτιο Θηλασμού

Πώς ένα «ανόητο» παιχνίδι με τους φίλους της αποκάλυψε ανεύρυσμα στον εγκέφαλό της